Amit rosszul tudtunk a gyerekekről – Kamaszkori lázadások

Po Bronson & Ashley Merryman: Amit rosszul tudtunk a gyerekekről című könyve The New York Times bestseller, hirdeti a borító. Óriási visszhangot keltett az amerikai sajtóban és a szülők körében. Folyamatosan haladunk előre a könyvben és ismerjük meg a sokszor meglepő tudományos megfigyeléseket. A korábbi írásokat itt tudod elolvasni. A felnőtté válás és a kamaszkor sem a gyereknek, sem a szülőknek nem könnyű időszak. A lázadások és a tiszteletlenség beárnyékolja a kapcsolatot. Közelítsük meg a témát tudományosan.

 

A kamaszkori lázadás tudománya

 

A kamaszkor és a hazugság

A tinédzserkor egy olyan időszak, amikor a szülőnek már csak kevés információja van arról, hogy mi történik a gyerekkel napközben, kik a barátai, hova ment iskola után, hova szeretne menni este a haverokkal. A legtöbb szülő csak annyit tud, amit a gyermeke elmesél neki. Az apukák és az anyukák a szívük mélyén tisztában vannak ezzel. A kimaradt részleteket pedig vagy elengedik, vagy kitömködik bizalommal vagy félelemmel, írja Po és Ashley a fejezet elején.

Nem könnyű tehát tudni az igazat. Kérdés persze, hogy cél-e az, hogy tudjunk minden részletet!

kép: Pixabay

A hazugság leggyakoribb indoka

Amit rosszul tudtunk a gyerekekről című könyvből megtudhatjuk, hogy a kutatók elkezdték vizsgálni a kamaszok hazudozási szokásait és a témaköröket, amikről nem szívesen beszélnek szüleikkel. Nem volt könnyű dolguk, de miután sikerült egy bizalmas környezetet kialakítani megdöbbentő dolgok derültek ki.

„Nem akarom elmondani anyámnak azokat a dolgokat, amikről aztán csak bonyolultabb lenne az életem.” /18 éves lány/

Míg korábban arról írtam Nektek, hogy a kisgyerekek leginkább azért hazudnak, hogy ne kerüljenek bajba, addig a kamaszoknál a megfigyelések alapján az derült ki, hogy az indokuk legtöbbször az, hogy ne romoljon meg a viszonyuk a szüleikkel, ne okozzanak nekik csalódást.

Szerintem ez egy fontos tanulság lehet nekünk szülőknek, és érdemes lehet tanulni belőle. Főleg, ha azt szeretnénk elérni, hogy a gyermekünk minden gondjával fordulhasson hozzánk.

kép: Pixabay

A hazugság ellentéte a vita

Po Bronson & Ashley Merryman arra hívnak Bennünket, szülőket, hogy próbáljuk meg egy kicsit újraértelmezni a tinédzser gyermekünkkel folytatott vitáinkat. Hiszen a megfigyelések azt bizonyítják, hogy egy kamasz fejében a hazugság ellentéte nem az őszinteség, hanem a vita.

Ez elsőre elég furán hangzik, de egy kamasz fejével gondolkodva már sokkal érthetőbb. Hiszen, ha a tini hazudik a szüleinek, akkor nincs vita és látszólag minden oké. Viszont, ha a gyerek őszinte, akkor abból sokszor veszekedés lesz. Ez pedig bármennyire meglepő, de annak a jele, hogy érdekli a szülő véleménye és megpróbálja összevetni a sajátjával, megpróbál kiállni a saját igazáért.

„Bizonyosfajta veszekedés tehát végső soron nem a tiszteletlenség, hanem éppen a tisztelet jele.” /Po Bronson & Ashley Merryman/

Bár nekem nincsenek kamasz gyerekeim, visszaemlékezve a saját kamaszkoromra nagyon is helyénvalónak tartom ezt a megállapítást. Szerintem sokat tanulhatunk ebből, hiszen ez a kijelentés azt bizonyítja, hogy ha egy szülő hajlandó tárgyalásokba bocsátkozni, akkor végül több információja van a gyerekéről, mintha mereven ragaszkodna valamihez és azt lenyomná a gyerek torkán. Ebben az utóbbi esetben a tinédzser minden ponton megpróbálhatja kijátszani szüleit és több az elhallgatott részlet. Hiszen vitának helye nincs.

„Egyfelől a szülők legyenek következetesek a szabályok betartásában, másfelől azonban legyenek rugalmasak.” /Po Bronson & Ashley Merryman/

A szerzőpáros szerint fontos kiemelni, hogy itt tárgyalásokról van szó, nem pedig a gyeplő elengedéséről. A szülő nem a kamasz gyereke barátja.

 

Amit rosszul tudtunk a gyerekekről című könyv Hatodik fejezetében részletesebben olvashatunk a kamaszkori lázadások témáiról. A hazugság témakör mellett többek között az unatkozásról és a kockázatvállalásról is. Ez egy kicsi fejezet a könyvben, de akit ez a téma érdekel, annak jó szívvel ajánlom elolvasásra. Érdekes dolgokat tudhatunk meg szerintem.

 

A következőkben a reformpedagógiai irányzatokról írok majd Nektek. Tartsatok velem és megmutatom az Amit rosszul tudtunk a gyerekekről című könyvben bemutatott Tools módszer előnyeit!

Ha gondolod, írj egy hozzászólást, hogy egyetértesz-e azzal, hogy a kamaszok szempontjából a hazugság ellentéte a vita!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb Po Bronson & Ashley Merryman: Amit rosszul tudtunk a gyerekekről című könyv Hatodik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?