Anyapszichológia – Anya születik

Vida Ágnes által szerkesztett Kismamablog nagy követő táborral rendelkezik. Ági számtalan szülőnek nyújtott már segítséget a gyerekek gondozásában és nevelésében. Anyapszichológia című könyve az anyai lélekről szól, annak minden napfényes és árnyas oldaláról. Legutóbb egy kis történelmi visszatekintésre hívott minket a szerző. Most pedig az anyai ösztönről és anyaszerep kialakulásáról lesz szó. 

Anya születik

 

Anyai ösztön

Vajon genetikailag ott van-e bennünk az anyaságra való hajlam? teszi fel a kérdést Vida Ágnes a fejezet elején, ezután pedig különböző lélektani bizonyítékot ismertet velünk, hogy válaszoljon rá. Bemutatja azokat a tényezőket, amik befolyásolhatják az anyaképünket:

    • Kislány korunk
    • Életünk során az anyasággal kapcsolatos benyomásaink, traumáink
    • Ránk rakódott emlékek, élmények, racionális gondolatok

A szerző szerint mindhárom egy nagyon fontos tapasztalat lehet számunkra. Ezek meghatározhatják az anyasággal való kapcsolatunkat. Vagyis az anyaszerep csírája már kiskorunktól kezdve bennünk van.

„A kislányban egy személyben van ott a nő és az anya. Mindkét szerepet látja, mindkét szerep érdekli, és ösztönösen vonzódik is hozzá.” /Vida Ágnes/

kép: Pixabay

Anyaszerep

Az Anyapszichológia című könyvet elolvasva érdekes gondolatokat olvashatunk az anyaszerepről és annak kialakulásáról.

„Az anyaság nem egy olyan szerep, ami ott van bennünk, egy darabig szükségünk van rá, aztán újra nők lehetünk. Valójában egyidejűleg vagyunk nők és anyák. … A szerepeinket nem levetkőznünk kell, hanem megismernünk, és meg kell tanulnunk tudatosa megbarátkozni velük. /Vida Ágnes/

A szerző arról ír Nekünk, hogy az életünkben váltogatjuk szerepeinket nőként, feleségként, anyaként, néha letolódik a hangsúly és az egyik szerep kerül túlsúlyba, de szerinte törekedhetünk egyensúlyra.

„A kettőt lehet egymással harmóniában megélni, ki lehet alakítani egyfajta egyensúlyt, amelyben nő is vagyok és anya is vagyok egyszerre.” /Vida Ágnes/

Vida Ágnes arra hív bennünket, hogy éljük meg teljes körűen az anyaszerepünket. Hiszen ez a mi érdekünk és a gyereké is. Sajnos be kell látnunk, hogy a régi életünk már nem jön vissza, azt el kell engednünk a gyerekvállalás után, de fontos, hogy beengedjük az újat.

„Mert aki anya, az nem csak 1-2-3-4-5-6 hónapig anya, hanem folyamatosan anya marad. Ezt nem lehet levetkőzni, nem lehet megszabadulni tőle, nem lehet elmenekülni az anyaszerepből. Folyamatosan megvan. Folyamatosan az éned része. A gyermekeid felnőnek és elköltöznek, de te ugyanúgy anya maradsz. És ha nagymama leszel, akkor is anya maradsz. csak akkor más módon fogod ezt megélni, mert az élethelyzeted megváltozott, a tapasztalataid bővülnek.” /Vida Ágnes/

Anya születik

Korábban már tisztáztuk, hogy az anyaszerep már egészen kiskorunk óta belénk van kódolva. Viszont ennek a kibontakozása nem mindig zökkenőmentes. Vida Ágnes nem csak a szép és egészséges sorsokra tér ki, hanem bemutatja azokat a kialakult félelmeket és torzulásokat, amik oda vezetnek, hogy valaki nem lesz érett az anyaszerepre. Fontos kiemelni, hogy önismereti munkával és a befolyásoló tényezők helyretételével, mindenkiből eltörhet a megfelelően belénk kódolt anyai ösztön.

„Mindenkinek meg kell küzdenie a maga mumusaival. De sokat segíthet …, hogy felmérjük honnan jöttünk, milyen típusú volt az anyukánk, a nagymamánk, és vajon mit hoztunk, mit tanultunk meg tőlük.” /Vida Ágnes/

Sajnos nem mindenkinek adatik meg, hogy zavartalanul válhasson anyává, viszont nagyon fontos, hogy mindenki el tudja fogadni magát ebben a szerepben.

„Képes vagy tudatosan a benned élő anya felé fordulni, felismerni, megismerni a benned élő anyát.” /Vida Ágnes/

kép: Pixabay

A várandósság megélése

Az Anyapszichológia című könyvben elolvashatjuk, hogy a bennünk élő anyakép nagyban meghatározza azt is, hogy hogyan éljük meg a várandósságot. Hiszen a várandósság nem csak fizikai folyamat, hanem lelki tényezők is befolyásolják, írja nekünk a szerző.

„Fel kell tehát ismernie a kismamának azt, hogy a terhesség az nem terhes, az állapotosság nem egy állapot, hanem egy folyamat, amelyben én magam tudok tevőlegesen benne lenni, és hogy ez tényleg egy „áldott” állapot. Olyan különleges dolog az életemben, amely folyamat végén már fizikailag is sokkal inkább anya lehetek, mint amennyire voltam előtte. Egy kislány is anya, ott van benne az anyaság csírája, ami akkor kezd el növekedni, amikor várandós lesz, és akkor borul virágba, amikor megszüli a gyermekét. Innentől kezdve ez nem állapot vagy teher, hanem folyamatos önismereti munka. Annak a folyamatnak a része, amelynek során jobban megismerem magamat, mint nőt, mint anyát.” /Vida Ágnes/

Vida Ágnes felhívja a figyelmet arra, hogy senki se gondolja azt, hogy az egyik pillanatról a másikra anya lesz. Senki se ijedjen meg, ha nem érzi magát a szülés után azonnal anyának. Ez egy folyamat, ami ösztönökről és önismeretről szól.

„A gyermekünk nevelése során fokozatosan mind többet tudunk meg az anyai oldalunkról. Nem akkor válunk anyává, amikor megfogan bennünk az élet, vagy amikor megszületik a gyermekünk. Már sokkal korábban anyák vagyunk, de a bennünk élő anya a gyermekvállalással kezd el rohamosan fejlődni, utat törni magának.” /Vida Ágnes/

A szerző arra is kitér könyvében, hogy mivel az anyaképünk sokféleképpen sérülhet az életünk során, ezért a minket ért lelki benyomások, hogyan okozhatják a meddőségnek, úgy hogy ennek nincs semmi szervi oka. Kemény dolgok ezek. Vida Ági tabuk nélkül, őszintén ír nekünk erről a kényes kérdésről.

 

A következő részben az anyai érzelmek széles skálájáról írok majd Nektek! Tartsatok velem legközelebb is!

Ha van kedved, írd meg hozzászólásban, hogy mit gondolsz az anyai ösztönről! Szerinted létezik? Mindenkiben benne van?

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Vida Ágnes: Anyapszichológia című könyv Harmadik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?