Anyapszichológia – Anyatörténelem

Ebben a sorozatban szeretném nektek bemutatni Vida Ágnes: Anyapszichológia című könyvet. Folyamatosan haladunk majd előre a könyv felépítése szerint. Kezdjük a legelején. 

Hogyan lettünk anyák?

 

Anyatörténelem

Vida Ágnes könyvének elején egy átfogó képet szeretne adni az olvasóknak arról, hogy a különböző korokban hogyan alakult az anyaság és a gyereknevelés. A leírás egészen az ősemberkortól a modern szülőkig mutatja be nekünk a nők szerepének alakulását. Érdekes és tanulságos olvasmány. Természetesen attól még, hogy ismerjük ezeket az infókat, nekünk a mai korban kell anyának lennünk.

„Most olyan gyermeket kell nevelnünk, akik ebben a mai világban képesek érvényesülni. Már nem fordulhatunk vissza, mert a világ megváltozott.” /Vida Ágnes/

kép: Pinterest

 

Milyen a modern anya?

Az Anyapszichológia című könyvben részletesebben olvashatunk a jelenkori anyukák sokszínűségéről, szabadságáról és elvárásokkal teli világáról. Fontos önismereti kérdéseket tesz fel nekünk a szerző és bemutatja azokat a tényezőket, amik jelentősen befolyásolhatják anyaképünket.

„A mai anyák tudatosabbak, mint elődeik. Sokat tudnak, sokkal többet, mint 30-50-100 évvel ezelőtti sorstársaik. Többet tudnak arról, hogyan működik a csecsemő szervezete, és valamivel többet arról, mivel segíthetnék érzelmi fejlődését. Amiről keveset tudnak, az saját maguk. Azért bizonytalanok, mert a gyerekekről akarnak többet, még többet és még annál is többet megtudni, de nem tesznek fel fontos kérdéseket saját maguknak.” /Vida Ágnes/

 

Az anyai ösztönről a következő alakommal írok Neked! Tarts velem, hogy bemutathassam Neked Vida Ágnes gondolatait a témában!

Ha megfogott téged ez a téma, kérlek írd le egy hozzászólásban, hogy benned milyen anyakép él!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Vida Ágnes: Anyapszichológia című könyv Második fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?