Anyapszichológia – Szerepek

Vida Ágnes: Anyapszichológia című könyv végére értünk. A korábbi írásaimat a könyvről itt olvashatjátok. Azt gondolom, hogy a szerző segítségével jobban megismerhettük magunkat, mint anyát. Viszont az életben nem csak anyaszerepben kell megfelelnünk. A könyv utolsó fejezete a nők különböző szerepeiről szól.

Anyaszerep, feleségszerep, női szerep, szeretőszerep

 

A szerepek fejlődése

Az Anyapszichológia című könyvben már korábban olvashattuk, hogy az anyaszerep csírája már kislánykorunktól kezdve bennünk van. Akkor kezd el rohamosan fejlődni, amikor várandósok leszünk és megszületik gyermekünk, de ez még nem jelenti azt, hogy azonnal anyák is leszünk. Ez egy folyamatosan fejlődő és tanult dolog a részünkről.

A női szerep más, hiszen ez állandóan lényünk része. A feleség- és a szeretőszerep pedig jó esetben egy érett döntés hozománya. Ezek a területek is fejlődnek, de a fejlődésük sokkal lassabb, mint amit az anyaság elvár tőlünk.

„Az anyaságnak gyorsan kell változnia: gyorsan kell fejlődnünk, gyorsan kell fölvennünk a lépést a saját gyermekünk fejlődésével, mert mire az egyik problémát megértjük, mire alkalmazkodunk, addigra ő már továbbmegy, és egy következő fázisba lép.” /Vida Ágnes/

kép: PIxabay

Súlyponteltolódás

Amikor anyává válunk, sok minden megváltozik. A régi életünk, a régi szabadságunk, a régi szabadidőnk már nem jön vissza. Egy időre eltolódik a hangsúly az anyaszerep felé, de ez nem lesz mindig így, emeli ki Ági.

„Évekig a női oldalra dőlt a kerékpár, de a szülés eltolja az anyai oldal felé, és ettől kezdve folyamatosan próbáljuk egyensúlyban tartani, miközben hol az egyik, hol a másik oldalra próbál húzni az út. A szülés utáni időszakban erőteljesen az anyaság felé kanyarodunk, de aztán folyamatosan, szépen-lassan, ahogy a gyermekek önállósodnak, visszatolódik, és a végén az anya- és a női szerep egyensúlyba kerül egymással.”/Vida Ágnes/

A szülés tehát egy nagy vízválasztó, de nem az út vége. A szülés utáni időszakban az anyában átértékelődnek a dolog, az egész világot egy kicsit más szemmel nézi. Minden egy kicsit új értelmet nyer. Igaz ez a kapcsolatokra is: az anyasággal a kapcsolatok is átalakulhatnak.

Átalakuló kapcsolatok

„Amikor anyává válsz, hirtelen átalakulnak a kapcsolataid is. … Ez a folyamat ijesztő lehet, de egyidejűleg hasznos is a számodra.” /Vida Ágnes/

Az Anyapszichológia című könyvben elolvashatjuk, hogy az anyaság új barátságokat szülhet azokkal a sorstársakkal, akikkel hasonló a téma. A régi barátok sajnos lekophatnak az élethelyzet különbség miatt, emeli ki a szerző. A családdal is megváltozhat a kapcsolat, hiszen a családtagok segítségére nagy szükség lehet, és akár napi szinten is létrejön a kapcsolattartás úgy, hogy eddig csak ritkábban kerestétek egymást.

A párkapcsolat is egy új fázisba lép. A gyerekvállalása egy olyan élethelyzetet szül, amikor már kevesebb idő jut egymásra a pároddal. A kapcsolatért dolgozni kell, és tudatosan keresni kell a közös tevékenységeket, hívja fel a figyelmet Ági.

kép: Pixabay

 

Vida Ágnes könyvében nagyon nyíltan és őszintén ír nélkül Nekünk az átalakuló a kapcsolatokról. A feleség- és szeretőszerepről tabuk nélkül fejti ki a véleményét. Azt gondolom, hogy hasznos olvasmány lehet ez a rész minden anya számára.

 

Ezzel befejeztük Vida Ágnes: Anyapszichológia című könyvét. A következőkben Bruno Bettelheim: Az elég jó szülő című könyv következik, ami az egyik nagy kedvencem a gyerekneveléssel foglalkozó könyvek közül. Tarts velem továbbra is!

A hozzászólásokban szívesen fogadom a véleményedet a női szerepekről!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Vida Ágnes: Anyapszichológia című könyv Hatodik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?