Az elég jó szülő – A korai élmények jelentősége

Ebben a sorozatban szeretném Nektek bemutatni Bruno Bettelheim: Az elég jó szülő című könyvet. Folyamatosan haladunk majd előre. A könyv első része a szülő és a gyerek kapcsolatának elemzésével és leírásával foglalkozik. Kezdjük a legelején.

A korai élmények jelentősége

 

A szülők szerepe

Bruno Bettelheim szerint a gyereknevelésben semmi sem kiszámítható és tervezhető. A szülőknek folyamatosan alkalmazkodniuk kell az új helyzetekhez és újra kell értékelniük a döntéseket. Akár egy sakkjátszmában. A szerző ezzel a nagyon érdekes párhuzammal kezdi írását. Érdemes olvasni! A végén persze kilyukadunk oda, hogy mégiscsak mekkora különbség van egy sakkjátszma és a gyereknevelés között. Viszont a lépésről lépésre való újra tervezés gondolata szerintem nagyon hasznos.

A szerző felhívja a figyelmet arra, hogy senki se próbálja meg úgy megérteni gyermekét, hogy közben magát figyelmen kívül hagyja, a szülők szerepe nagyon is jelentős. Egy konkrét helyzetet minden oldalról érdemes megvizsgálni, és egy fontos szempontot hagynánk ki, ha a saját hozzájárulásunkat kifelejtenénk.

„Az ilyen önvizsgálat adja a legjobb támaszt ahhoz, hogy megértsük gyermekünket, és segíteni tudjunk neki.” /Bruno Bettelheim/

Freud és Watson elméletei

Az elég jó szülő című könyvben két gyerekneveléssel kapcsolatos elméletről olvashatunk részletesebben: a behaviorizmusról és a pszichoanalitikus elméletről. A szerző szerint ez a két legelterjedtebb gyermeklélektani elmélet. Az egyik J.B. Watson nevéhez fűződik, a másik a sokak által ismert Freud nevéhez.

John B. Watson és Sigmund Freud

 

Bruno Bettelheim ezeknek az elméleteknek a megértésével és cáfolásával igyekszik bemutatni az olvasó számára a szülőkre jellemző legfontosabb mozgatórugókat. Úgy gondolja, hogy a szülők viselkedését nagyban meghatározza a társadalom jelenlegi felfogása. Vagyis az, hogy milyen elméletet tartunk ma népszerűnek. Ezt a gondolatot én nagyon érdekesnek találtam.

A könyvből kiderül, hogy mindkét elmélet hangsúlyozza azt, hogy sok múlik a szülőn és azon, amit a gyerek átél kiskorában. Ez pedig nagy nyomást helyez a családokra, ami nem mindig jó, emeli ki a szerző.

„Manapság tehát a modern szülő igen sokat tud arról, mi minden miatt aggódhat a gyermek fejlődése során! És sajnos aggódik is. … A lelkiismeretes szülő aggódni kezd, hogy kudarcot vall, és attól retteg, hogy kárt okoz a gyermeknek, akit szeret.” /Bruno Bettelheim/

Az elég jó szülő

Bruno Bettelheim az elég jó szülő kifejezést Donald Winnicott által megalkotott elég jó anya kifejezésből „találta” ki.

„Csak az lehet elég jó szülő, aki biztosnak érzi magát a saját szülői szerepében és a gyerekkel kapcsolatban – annyira biztosnak, hogy bár gondosan bánik a gyerekkel, nem nyugtalankodik miatta, és nem érez bűntudatot, amiért nem elég jó szülő. Ha szülőként bízik önmagában, ezzel megalapozza a gyermek önbizalmát is.” /Bruno Bettelheim/

Ezt az önbizalmat szeretné megadni Az elég jó szülő című könyv. A szerző szerint a nevelés kreatív vállalkozás, művészet. Nem tanulható könyvekből és sokat vár el a szülőktől. Bruno Bettelheim célja az, hogy a lehető legjobban segítse a szülőket.

„A könyvem tehát első sorban azt vizsgálja, hogy lehet a leghatásosabb módon segíteni másoknak a gyereknevelésben.” /Bruno Bettelheim/

 

Mi a baj a szakértői tanácsokat és a gyereknevelésről szóló könyvekkel? A következő alkalommal erről írok Neked! Tarts velem!

Ha megfogott téged ez a téma, kérlek írd le egy hozzászólásban, hogy mit gondolsz a szülők önvizsgálatáról!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Bruno Bettelheim: Az elég jó szülő című könyv Első fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?