Az elég jó szülő – Mágikus jelentőségű napok

Bruno Bettelheim: Az elég jó szülő című könyv végére értünk. A korábbi írásaimat a könyvről itt olvashatjátok. Az elég jó szülőkre jellemző viselkedésről sokat olvashattunk már. A könyv utolsó fejezete a mágikus jelentőségű napokról szól, azokról a családi ünnepekről, amik minden évben visszatérően különlegesség teszik az életünket.

 

Mágikus jelentőségű napok

 

Amikor a gyermek van a középpontban

Az elég jó szülő című könyv legvégén a családi ünnepekről olvashatunk, illetve olyan tanácsokat kaphatunk a szerzőtől, amik segíthetnek ezeket a napokat elég jó szülőként kitalálni, megszervezni, megünnepelni.

Az egyik ilyen a gyermekek születésnapja és a karácsony. Szerintem nem kell bemutatni, hogy ezek a napok mekkora jelentőséggel bírnak egy gyermek életében.

„Ezeken az ünnepeken minden szeretetteljes figyelem a gyermekek felé fordul, és minden arra szolgál, hogy őket meggyőzze tulajdon fontosságukról: az ajándékok azt bizonyítják nekik, hogy szeretik őket, ugyanakkor azt is, hogy értékes személyek.” /Bruno Bettelheim/

A szerző szerint, ha ezeket a napokat elég jól csináljuk, akkor ezek az élmények segítenek az év többi napjának nehézségein túllépni. Tényleg ekkora erővel bírnak ezek a napok?

Bruno Bettelheim szerint a gyermekek sokszor bizonytalanok magukban, és jelentéktelennek érzik magukat. Ezek az ünnepnapok megerősítik őket abban, hogy fontosak, és reményt ad nekik a jövőre nézve.

„A gyerekek számára a születésnapjuk a legfontosabb ilyen alkalom, mert arról biztosítja őket, hogy csakugyan boldog esemény volt szüleik számára, amikor a világra jöttek és elfoglalták a helyüket a családban. Nem csoda hát, hogy ilyenkor nagyon fontosnak szeretnék érezni magukat.” /Bruno Bettelheim/

kép: Pixabay

 

Sajnos az ellenkezője is igaz, ha egy évben legalább egy-két napig nem érezhetik magukat különlegesnek, vagy ezeket az élményeket rossz tapasztalatok árnyékolják be, akkor az kihatással lehet az életükre. A pszichológiában azt a jelenséget évfordulós reakciónak hívják. Az elég jó szülő című könyvben bővebben olvashattok a rosszul sikerült ünnepek utóhatásairól.

Higgyünk-e a Mikulásban?

Bruno Bettelheim könyvében összegyűjtötte több család személyes élményét, amikor őszintén beszéltek gyermeküknek a karácsonyról, a húsvéti nyusziról, a fogtündérről és a Mikulásról. Ezeken az életpéldákon keresztül mutatja be nekünk a szerző tanácsait, hogy mikor érdemes elárulni a gyerekeknek az igazat.

Természetesen erre sincs egzakt választ, a szerző igyekszik a gyermekek szemszögéből bemutatni a témát. Az elég jó szülő című könyvben a varázslatban való hit fontosságról olvashatunk és arról, hogy ne siessünk leleplezni a valóságot.

„Még a legkiábrándítóbb tapasztalatok sem rendíthetik meg a gyermeknek azt a vágyát vagy szükségletét, hogy higgyen a Mikulásban, mindaddig, amíg nem elég érett arra, hogy feláldozza ezt a barátságos mesealakot a rideg valóság kedvéért.” /Bruno Bettelheim/

kép: Pixabay

 

Ezzel befejeztük Bruno Bettelheim: Az elég jó szülő című könyvét. A következőkben Pamela Druckerman: Nem harap a spenót című könyv következik. Tarts velem továbbra is!

A hozzászólásokban szívesen fogadom a véleményedet a családi ünnepekről!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Bruno Bettelheim: Az elég jó szülő című könyv Huszonhetedik, Huszonnyolcadik és Huszonkilencedik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?