Az elég jó szülő – Szakértői tanács vagy belső tapasztalat?

Bruno Bettelheim: Az elég jó szülő című könyve klasszikusnak mondható. A szerző elméleti oldalról mutatja be számunkra a szülő-gyerek kapcsolatot. Erről a korábbi írásomban olvashattok. Az elég jó szülő című könyv keresi a legjobb módszert, ahogy segíteni lehet a szülőknek a gyereknevelés témájában. A mostani fejezetben azt a kérdést feszegetjük majd, hogy a szakértői tanácsra vagy a belső tapasztalatainkra hallgassunk inkább!

Mi a baj a gyereknevelési szakértőkkel?

 

Miért fordulnak a szülők szakértőkhöz?

„Az a mód, ahogy a szülők gyermekeiket nevelik, óriási hatással van a gyermekek fejlődésére, arra, hogy mi lesz belőlük. Érthető tehát, hogy a szülők szakértőkhöz fordulnak tanácsért.” /Bruno Bettelheim/

Az elég jó szülő című könyvben olvashatjuk, hogy a szakértők és a szakértők által írott könyvek azért nagyon csábítóak, mert instant megoldásokat kínálnak. Elhitetik az olvasóval, hogy csak be kell tartani bizonyos játékszabályokat, és akkor a kívánt hatás elérhető. Pedig sajnos ez nem ilyen egyszerű, hívja fel a figyelmet a szerző.

„Meg kell szabadulniuk attól az elképzeléstől, hogy léteznek bombabiztos módszerek, amelyek alkalmazása bizonyos, előre látható eredményekkel fog járni.” /Bruno Bettelheim/

kép: Pixabay

A tanácsok elfogadása

„Nagyon jól tudjuk, hogy egy kérdést sokféle módon lehet megoldani, de ezek között csak néhány olyan van, amely gyermekünknek hasznára fog válni.” /Bruno Bettelheim/

A szerző szerint nagyon nehéz olyan szakértőt és könyvet találni, ami pontosan a mi helyzetünket való megoldásról ír. Hiszen annyi változó lehet az egyenletben. Ne várjuk egy könyvtől vagy külső személytől, hogy megoldja a problémáinkat. Bruno Bettelheimnek az a tapasztalata, hogy ezeket a tanácsok sokszor még ronthatnak is a helyzeten. Hiszen szorongásokkal tölthetnek el bennünket, hogy nem tudtuk alkalmazni a kapott tanácsokat. Vagy, hogy más szülőknek lám mennyivel jobban megy, mint nekünk.

Azt gondolom, hogy azért nehéz a gyereknevelési könyvek rengetegében kiigazodni. Hiszen arra szeretnénk pénzt kiadni, ami végül adni is fog nekünk valamit. Nem olyan könyvet szeretnénk olvasni, amitől csapnivaló szülőknek érezzük magunkat.

kép: Pixabay

 

Nagyon tanulságos számomra Az elég jó szülő című könyvnek ez a fejezete. Sok olyan dologra világított rá, ami talán csak tudat alatt történik meg az emberben, amikor tanácsokat vár vagy fogad a gyerekével kapcsolatban, vagy gyereknevelési könyvet választ magának.

Belső tapasztalat

Az elég jó szülő című könyvben egy példán keresztül ismerhetjük meg, hogy miért fontos a saját érzelmeinkkel is foglalkozni egy-egy gyereknevelési kérdés során. A szerző felhívja a figyelmet arra, hogy a gyermekünk iránt érzett óriási szeretetünk tesz bennünket sebezhetővé. Ezért nem tudunk közömbösek lenni, ezért kell a saját reakcióinkat is felülvizsgálni.

„Ha bevallanánk magunknak, milyen gyakran diktálják gyermekünkkel kapcsolatos viselkedésünket érzelmeink, akkor azt is gyakrabban felismernénk, hogyan reagál gyermekünk ránk és igényeinkre.” /Bruno Bettelheim/

Bruno Bettelheimnek azt tanácsolja nekünk, hogy higgyük el, hogy legjobban mi magunk tudjuk felmérni a körülményeket. Mi, szülők tudunk csak kreatív és jó döntést hozni a saját gyerekünk nevelésének egyes kérdéseiben. Hallgassunk a belső megérzéseinkre és ne keressük az egyetlen tuti megoldást, mert olyan nincsen!

„A könyvben én nem „szaktanácsokat kínálok”, hanem arra szeretném ösztönözni az olvasót, hogy vizsgálja meg maga, milyen érzéseket ébresztenek benne az egyes gyermeknevelési problémák.” /Bruno Bettelheim/

 

A következő részben arról lesz, hogy hogyan lássunk túl magunkon, és miért fontos, hogy megértsük a gyermekünk indítékait! Tarts velem!

Ha van kedved, írd meg hozzászólásban, hogy mit gondolsz a külső szakértőktől kapott tanácsokról! Mi a véleményed a gyereknevelésről szóló könyvekről?

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Bruno Bettelheim: Az elég jó szülő című könyv Második fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?