Az én, én, én járvány – Az igények és a dicséret

Amy McCready Az én, én, én járvány című könyvében ahhoz ad nekünk útmutatót, hogy hogyan neveljünk egészséges lelkű, felelősségteljes, másokat tisztelő, sikeres, boldog felnőttet a gyerekeinkből. Ehhez nem csak nevelési és fegyelmezési tanácsokat mutat nekünk, hanem kitér a reális elvárások és a dicséret problémakörére is. Szerinte mindkettő témában van olyan buktatók, amire érdemes odafigyelni. A könyvről szóló korábbi bejegyzéseket itt találod. 

Reális elvárások és a dicséret, mint probléma

 

Igények, amiket a gyerekeink életével szemben támasztunk

Az én, én, én járvány című könyvben arról olvashatunk, hogy amíg a gyermekink kicsik szinte mindenben mi döntünk helyettük, aztán ahogy nőnek megmaradunk ennél a szokásunknál, és szinte az élet minden területén igyekszünk iránymutatást adni nekik arról, hogy mi lenne a jó döntés. Akár a reggeliről van szó, akár az egyetemi felvételiről stb.

„A gyereknek meg kell tanulnia egyedül boldogulni.” /Amy McCready/

kép: Pixabay

 

Amy McCready szerint jó, ha ott állunk a gyermekünk mögött és biztatjuk őt, viszont fontos tapasztalatokat vonnunk meg tőle, ha túlzottan beleavatkozunk az életébe. Fontos lenne megértenünk, hogy ne mi találjuk ki a célt a gyerkőc helyett, hanem tudásunkkal és ismeretünkkel biztosítsunk neki biztos háttért és támogatást az álmai eléréséhez.

„A teljesíthetetlenül magas követelmények csak elveszik a gyerekek kedvét, a túlzottan alacsonyok miatt pedig nem hozzák ki magukból a maximumot. Kis rásegítéssel megtalálhatjuk az egyensúlyt a túl magas és a túl alacsony elvárások között, és segíthetünk gyerekeinknek kiteljesedni, és megtalálni a boldogságot.” /Amy McCready/

A reális elvárások

Az én, én, én járvány című könyvben találunk egy tíz kérdésből álló tesztet, aminek a segítségével megállapíthatjuk, hogy szülőként egészséges mértékű támogatást nyújtunk-e gyermekünknek, vagy túlzásokba szoktunk-e esni, esetleg többet kellen bátorítanunk őt. Érdekes gondolatokat vett fel ez a rész.

Ezután a kudarcokról ír nekünk a szerző, amiket szülőként szeretnénk elkerülni. Amy McCready szerint a kudarcok kezelése során fontos képességeket sajátíthat el gyermekünk, mint például a kitartás, a problémamegoldás stb. Ezért nem biztos, hogy érdemes mindig megóvni őt a kudarcoktól.

kép: Pixabay

 

A könyvben szereplő harmincöt eszköz közül csak egyetlen eggyel találkozhatunk ebben a fejezetben:

        • Használjuk, ami tudunk!

Azt gondolom, hogy a szerző elég fontosnak tartotta ezt a témát, hogy hosszan írjon róla, viszont a reális elvárásokhoz nem igazán lehet megoldási javaslatokat tenni, hiszen minden család, szülő és gyerek más.

A Hatodik fejezetben található gondolatokat nagyon értékeseknek találom, szerintem érdemes róluk beszélni a családban. Fontos önismeretre tehetünk szert általa.

A dicséret, mint probléma

Nem először olvashatunk egy gyereknevelésről szóló könyvben arról, hogy a túlzott dicséret és jutalmazás nem feltétlenül tesz jó a gyerekeknek. Az én, én, én járvány című könyvben bemutatott kutatások alapján a szerző azt a következtetést vonja le, hogy a dicséret és a jutalmazás néha inkább gond, mint áldás.

„Ha üres dicséretekkel és túlzott jutalmazással reagálunk az elvárható viselkedésre, akkor minden bizonnyal egy énközpontú nevelésén fáradozunk, aki a végletekig „különlegesnek” tartja majd magát.” /Amy McCready/

Mi tehetünk akkor? Amy McCready szerint van alternatív eszközünk:

        • Bátorítás

A szerző szerint a legfontosabb különbség a dicséret és a bátorítás között a motivációban keresendő. A dicséret és a jutalmazás a külső motivációt erősíti, míg a bátorítás a belső motivációt ösztönzi. Segítségével „felhívjuk a figyelmet arra a viselkedésformára, amit a jövőben is látni szeretnénk tőle.” /Amy McCready/ Pl.: kitartás, gyakorlás, kemény munka, erőfeszítés, csapatmunka, kedvesség, fejlődés stb.

„A gyerekünk elégedetten nyugtázza majd, hogy észrevettük a pozitív viselkedésformát, és nagyobb a valószínűsége, hogy máskor is így viselkedik. Ez az eszköz abban is segít neki, hogy kialakuljon benne a belső motiváció, hogy keményen küzdjön, és minden tőle telhetőt megtegyen.” /Amy McCready/

 

Legközelebb a pénzkezeléssel és a közösségi médiával kapcsolatosan osztom meg Veletek Amy McCready gondolatait. Tartsatok velem!

Ha gondold, írd meg hozzászólásban, hogy mi a véleményed a fenti témákról!

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Amy McCready: Az én, én, én járvány című könyv Hatodik és Hetedik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?