Az én, én, én járvány – Elkényeztetés és alapvető igények

Ebben a sorozatban szeretném Nektek bemutatni Amy McCready: Az én, én, én járvány című könyvet. Folyamatosan haladunk majd előre, így szépen lassan megismerjük a harmincöt stratégiát. Az első fejezet az egyik legfontosabb eszközről szól, amire az összes többi épül.

A „jár nekem” járvány

 

Mi a gond?

Az én, én, én járvány című könyv Első fejezte nagyon ütősre sikerült. A szerző nagyon hamar bedob bennünket a mélyvízbe és szeretné velünk tisztázni, hogy miért is gond, hogy a gyerekek annyira énközpontúak lettek az utóbbi időben.

„Mióta kell a szülőknek tüzes karikán átugraniuk, hogy folyamatos boldogságot nyújtsanak csemetéiknek? Mikor vették át az irányítást a gyerekek? Napjainkban gyerekek milliói uralják az egész családot, és ezt a pozíciót nem fogják harc nélkül feladni.” /Amy McCready/

A könyvben arról olvashatunk, hogy sajnos a megfigyelt jelenség a világon mindenhol megjelenik, és nemcsak a tehetősebb családoknál fellelhető. Az elkényeztetett gyerek szindróma nem betegség, mégis járványszerűen terjed a társadalomban, emeli ki Amy McCready.

„Az elkényeztetettség egyértelműen messzire mutató probléma, amely az ember teljes életútján érezteti hatását.” /Amy McCready/

Alapvető igények

Alfred Adler híres pszichológus által kidolgozott három alapelv:

    • A gyerekek főcélja a közösségbe tartozás és a fontosság élményének megélése.
    • A viselkedés mindig célorientált.
    • A rosszalkodó gyerek valójában elkeseredett gyerek.
Alfred Adler – kép: Wikipédia

 

Az én, én, én járvány című könyvből megtudhatjuk, hogy a szerző által összeállított harmincöt elemből álló eszköztárnak az alapjai az adleri pszichológia, az adleri nevelési elveket továbbfejlesztő Rudolf Dreikurs gondolatai, valamint Jane Nelsen munkássága és Pozitív fegyelmezés című könyve.

„Az ellenszerek eszköztára használatával gyermekének mindennap elegendő figyelmet nyújthat, így elejét veheti a helytelen viselkedésnek és a követelőzésből eredő rosszalkodásnak. Az eszközök célja, hogy megerősítsék a közösséghez tartozás és a fontosság érzését.” /Amy McCready/

A Pozitív fegyelmezés című könyvről már én is írtam Nektek itt a blogon. Ez az egyik személyes kedvencem az össze könyv közül, szóval engem már itt erősen magával ragadott Amy McCready könyve.

A járvány első ellenszere

A könyvajánlóban már írtam Nektek arról, hogy a harmincöt eszköz bemutatása nem egyenletesen oszlik el a könyvben, hanem van olyan fejezet, ahol csak egy jelenik, van, ahol öt-hat stratégiáról olvashatunk.

Az első fejezetben csak egyetlen egy ellenszert ismerhetünk meg, viszont a szerző szerint ez az egyik legfontosabb és az egyik személyes kedvence (amúgy nekem is). Ez egy olyan eszköz, amivel a gyerek mindkét igényét egyszerre ki lehet elégíteni: közösséghez tartozás és fontosság élmény.

kép: Pixabay

 

A testi-lelki-szellemi percek nevű módszer lényege az osztatlan figyelem, a teljes minőségi idő a gyermekkel napi 10 percben. Ez egy olyan idő, amit mi teremtünk meg, de a gyerek dönthet róla. Amy McCready szerint ez a 10 perc nagyon fel tudja tölteni a gyereket és érdemes következetesen használni mindennap mindkét szülőnek.

„Tegye félre a kételkedést, és bízzon bennem. Azok a szülők, akik módszeresen, mindennap használják ezt az eszközt, egyenesen sorsfordítónak írják le. Tényleg működik, de ehhez először ki kell próbálni.” /Amy McCready/

A módszer rejtelmeiről és használatáról, buktatóiról hosszabban olvashattok Az én, én, én járvány című könyv Első fejezetében. Én nagyon tudom ajánlani. Mi elkezdtük alkalmazni a családunkban és szuper perceket okozunk így egymásnak.

 

Legközelebb a hisztiről lesz szó. Amy McCready öt eszközt mutat be nekünk, amivel szerinte kezelhetjük ezt a rendkívül kényes és idegesítő viselkedést. Tartsatok velem!

Ha megfogott téged ez az írás, kérlek írd le egy hozzászólásban, hogy mi a benyomásod elsőre a testi-lelki-szellemi percek nevű módszerről!

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Amy McCready: Az én, én, én járvány című könyv Első fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?