Az én, én, én járvány – Következmények

Haladunk tovább Amy McCready: Az én, én, én járvány című könyvvel. Az énközpontúság és önzőség leépítésének több területével megismerkedtünk már. Most a következményekről lesz szó. A szerző szerint fontos, hogy a gyerekek megtanuljanak felelősséget vállalni a viselkedésükért és döntéseikért. A korábbi bejegyzéseket itt tudod elolvasni. 

A tettek következményekkel járnak

 

Mi a cél?

Amy McCready arról ír nekünk Az én, én, én járvány című könyvében, hogy a gyerekek fontos tapasztalatokra tehetnek szert, ha megértik, hogy a tetteik következménnyel járnak. Egyáltalán nem teszünk jót nekik szülőként, ha folyton „megmentjük” őket.

„A következmények pontosan úgy és akkor tudnak megtanítani bizonyos dolgokat a gyerekeknek, amikor és ahogyan a szülők nem.” /Amy McCready/

kép: Pixabay

 

Természetesen nem az a cél, hogy megalázzuk, vagy kifigurázzuk őket, hanem az, hogy megtanuljanak szembe nézni a következményekkel, okuljanak belőlük és közben új készségeket sajátítsanak el.

„A következményekkel való szembenézés nem feltétlenül kellemes dolog, sem nekünk, sem a gyerekeknek, a pozitív viselkedésformák elsajátításának azonban ez az egyik leghatásosabb módja.” /Amy McCready/

Tanulni a hibákból

„Az a helyzet, hogy a gyerekeink mindenképpen fognak hibázni. Vagy kihozzuk a legtöbbet a hibáikból, azaz engedjük, hogy megtapasztalják a tetteik közvetlen következményeit és a folytatáshoz segítséget kínálunk, vagy megmentjük őket, és ezáltal megfosztjuk őket az értékes tanulási lehetőségtől. A megmentett gyerekek is tanulnak valami, ám ez a következő: „Ha valami elrontok, valaki mindig megment. Tehát bármit megtehetek, nem kell aggódnom, hogy mi lesz belőle.” /Amy McCready/

Az én, én, én járvány című könyvben olvasható tanácsok szerint tehát érdemes élnünk a következmények adta lehetőséggel. Hiszen ez egy fontos lépés lehet a „jár nekem” járvány leépítésében.

A szerző könyvében hat hatásos eszközt mutat be nekünk a következmények témájával kapcsolatosan:

    • Természetes és logikus következmények
    • Vagy-vagy
    • Döntsük el, mi teszünk!
    • Ne mentsük meg a gyereket!
    • Mindannyian egy hajóban
    • Tegyük jóvá!

Mindegyikről bővebben olvashattok a könyv Ötödik fejezetében. Külön kiemelném, hogy a tanácsokat gyakorlatiasan, őszintén és empátiával fogalmazza meg a szerző. Végig érződik, hogy tudja, hogy miről beszél és külön felhívja a figyelmünket a buktatókra.

„Nem könnyű hagyni gyerekünket elbukni, de hamarosan látjuk majd, hogy a megmentést igénylő esetek száma rohamosan csökken, a gyerek pedig egyre jobban képes sikeresen kezelni a saját ügyeit.” /Amy McCready/

kép: Pixabay

 

Az elvárások és a dicséret problémaköréről írok Neked legközelebb. Tarts velem!

Ha gondolod, írj egy hozzászólást arról, hogy egyetértesz-e azzal a gondolattal, hogy a következmények bizonyos helyzetekben többet tudnak tanítani gyermekünknek, mint a mi, szülői nevelésünk!

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Amy McCready: Az én, én, én járvány című könyv Ötödik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?