Az én, én, én járvány – Önállóság

Szeretném figyelmetekbe ajánlani Amy McCready: Az én, én, én járvány című könyvet. Itt olvashatod a korábbi bejegyzéseket. Most arról lesz szó, hogy hogyan támogassuk és érjük el, hogy a gyerek a teljes magatehetetlenségtől a totális önállóságig való fejlődés lépéseit megtegye.

Önállóság – Hogyan? Mikor?

 

Személyes rabszolga

„A gyermekünk azért nem végzi el a feladatait, mert éppolyan alapvető jognak tartja a kiszolgálást. … Nem is kell megerőltetniük magukat, mindig lesz valaki, aki megcsinálja helyettük.” /Amy McCready/

Az én, én, én járvány című könyvben részletesen olvashatunk arról a jelenségről, hogy hogyan válnak a szülők a gyerekek személyes rabszolgájává. Ez mindenképpen az elkényeztetettség egyik jele, de Amy McCready szerint gyógyítható. Könyvében arról ír nekünk, hogy azzal, hogy feladatokat bízunk gyermekünkre, ami az ő felelőssége, gyakorlatilag a való életre készítjük fel.

„Ökölszabály, hogy ideális esetben a fészekhagyás idejére gyermekünknek legalább némi (de inkább sok) tapasztalatra kellene szert tennie minden olyan feladatban, ami egy háztartás vagy család működéséhez szükséges.” /Amy McCready/

kép: Pixabay

 

Használható eszközök

„Itt az idő, hogy gyerekeink maguk mögött hagyják az ingyenélő magatartást a háztartásban.” /Amy McCready/

Az én, én, én járvány című könyv Harmadik fejezetében öt olyan eszközt ismerhetünk meg, amik segíthetnek gyermekünket motiválni, hogy elvégezze feladatait:

    • Gyakorlóidő
    • Mindenki vegye ki a részét!
    • Ha-akkor
    • A ha-akkor elv, mint főszabály
    • Empátia és elismerés

Mindegyikről bővebben olvashattok a könyvben. Ezenkívül ebben a fejezetben találkozhatunk egy életkornak megfelelő feladatok nevű listával, amiben a szerző összegyűjtötte nekünk azokat teendőket, amiket szerinte már nyugodtan rá lehet bízni egy gyerkőcre.

kép: Pixabay

 

Amy McCready felhívja a figyelmünket, hogy jót teszünk gyermekünknek és magunknak is, ha hagyjuk, hogy bizonyos feladatokat megtanuljon elvégezni, így ő is hozzájárulhat a család mindennapjainak működéséhez.

„Őszintén mondjuk el nekik: ahhoz, hogy mindannyian élvezhessük egy biztonságos otthon kényelmét, a finom ételeket és a meleg ruhákat, mindannyiunknak hozzá kell tennünk a magunkét a háztartás működéséhez.” /Amy McCready/

 

A következő bejegyzésben a túlzott irányításról írok Neked! Tarts velem!

Szívesen fogadom a hozzászólások között, hogy ha leírod, hogy mit gondolsz az önállóságra való motiválásról!

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Amy McCready: Az én, én, én járvány című könyv Harmadik fejezetében olvasható.

 

Vélemény, hozzászólás?