Az én, én, én járvány – Öt ellenszer a hiszti ellen

Amy McCready: Az én, én, én járvány című könyvvel kezdtünk el foglalkozni. Legutóbb megismerkedtünk a gyerekek alapigényeivel és azzal a módszerrel, amivel ezeket ki lehet elégíteni. Most a hisztiről és a nyafogásról lesz szó.

Mit tehetünk hiszti ellen?

 

Miért adjuk meg magunkat?

„A gond az, hogy a gyerekek általában pontosan tudják, hogy meddig kell elmenniük, hogy megkapják azt, amit akarnak.” /Amy McCready/

Az én, én, én járvány című könyvben arról olvashatunk, hogy a gyerekek azért folyamodnak a hiszti és a nyafogás eszközéhez, mert beválik. Mert annyira idegesít bennünket, hogy végül beadjuk a derekunkat. Akkor hát miért hagyják abba?

kép: Pixabay

 

Hogyan tudunk ellenük küzdeni?

„Azzal tudjuk száműzni ezeket az eszközöket az otthonunkból, ha elvessük az élüket, így hatástalanná tesszük őket.” /Amy McCready/

Azt gondolom, hogy eddig ez senkinek sem újdonság. A szerző nem is áll meg ezen a ponton, hanem bemutat nekünk öt olyan gyakorlatias technikát, amikkel meg is tudjuk valósítani ezt.

„A szülők nagy szerencséjére azonban mi sem vagyunk fegyvertelenek, a kezünkben van az ellenszerek eszköztára. … Ha ezeket használjuk, gyermekeink hamar megtanulják, hogy a negatív taktikák többé már nem működnek.” /Amy McCready/

    • Az indokolatlan figyelem megvonása
    • Lehúzódunk és várunk
    • Kihajózunk a szél alól
    • Irányítsunk, amit tudunk (A kézben tartott környezet)
    • Kérdeztél, feleltem

Mindegyikről bővebben olvashattok a könyv Második fejezetében. Én most csak pár sorban írok róluk.

Mind az öt ellenszer első lépése az, hogy a testi-lelki-szellemi percek segítségével tele töltjük a gyermekünk figyelemtankját. Ezután pedig megfogalmazzuk neki, hogy milyen viselkedést várunk el tőle és felhívjuk a figyelmét, hogy mostantól máshogyan fogunk viselkedni, amennyiben nem tartja be a szabályokat.

kép: Pixabay

 

Fontos, hogy egy vitához vagy hatalmi játszmához ketten kellenek. Ezért, ha kivonjuk magunkat belőle, akkor hatásosan megelőzhetjük. Legyünk következetesek és Amy McCready szerint a gyermek lassan meg fogja érteni, hogy a korábbi stratégiái most már hatástalanok. Ilyen formán nem fogja tudni elérni, amit akar.

„Idővel új eszközöket találnak helyettük (a kemény munkát, a türelmet, az együttműködést és a többit), amelyek hosszú éveken keresztül fogják őket jól szolgálni.” /Amy McCready/

 

A következő részben a személyes rabszolgaság és az önállóság kérdéséről lesz szó! Tarts velem, hogy bemutassam Neked Amy McCready gondolatait!

Ha van kedved, írd meg hozzászólásban, hogy mit gondolsz a fent leírtakról!

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Amy McCready: Az én, én, én járvány című könyv Második fejezetében olvasható.

 

Vélemény, hozzászólás?