Az én, én, én járvány – Pénzkezelés és közösségi média

Szeretném figyelmetekbe ajánlani Amy McCready: Az én, én, én járvány című könyvet. A szerző sok gondolatával megismerkedettünk már. Szerintem ezek alapján lassan mindenkinek összeáll a fejében az általa képviselt filozófia lényege. A könyv vége felé olyan témákkal találkozhatunk, amik nagyon aktuálisak és valószínűleg minden szülőt érdekelnek. Először a pénzkezeléssel, majd a közösségi médiával kapcsolatosan osztja meg velünk Amy McCready véleményét és próbál nekünk segíteni tanácsaival.

Pénz, celebek és Facebook

 

A pénz a követelések egyik legfontosabb tárgya

„Ha a gyerekek azt látják, hogy pénz mindig van és segít a gondjaikon, akkor könnyen kezdhetik úgy érezni, hogy mindez jár neki.” /Amy McCready/

Az én, én, én járvány című könyvben arról olvashatunk, hogy a pénzkezelés egy fontos tudás, amire érdemes odafigyelni. A szerző szerint teremtsük meg azokat az alkalmakat, amikor értékes leckét adhatunk gyermekünknek az életről és a pénz értékéről.

„Ha … a gyerekek realisztikusabban látják a pénz szerepét, azaz korlátozott eszköznek tekintik, akkor nem gondolják úgy, hogy ez jár nekik, és inkább arra fókuszálnak, hogy miképpen tudják a legjobban felhasználni.” /Amy McCready/

kép: Pixabay

 

A könyvben három eszközzel ismerkedhetünk meg, akik segíthetik a pénzgazdálkodás képességét elsajátítani:

    • Az alapértelmezett zsebpénz
    • A „bérmunka”
    • Közöljük, hogy mennyit költünk

Mindháromról és további három mini eszközről bővebben olvashattok a könyv Nyolcadik fejezetében. Nekem nagyon hasznos volt erről a témáról olvasni, hiszen a mi családunkban még nem kezdtük el a zsebpénz használatát és szívesen tanulok a nálam tapasztaltabb és okosabbaktól.

Celebek és a Facebook

„A technológiától nincs menekvés. … A Facebbok, a Twitter, az Instagram és a többi átalakította a gyerekek egymáshoz való viszonyát, és azt is, ahogy magukat megítélik.” /Amy McCready/

A szerzőnek viszont van egy jó híre, szerinte nem kell hagynunk, hogy ezt bekebelezze gyermekünket, segíthetünk neki a lehetőségeket a legjobban kihasználni.

kép: Pixabay

 

A digitális vívmányokkal az a legnagyobb baj, hogy folyamatosan változnak. Szülőként sokszor nem tudunk lépéstartani az újdonságokkal. Illetve mi magunk nem arra használjuk az internet adta lehetőségeket, mint gyermekeink, így tapasztalatunk sincs a rájuk leselkedő veszélyekről és a kortársproblémákról.

Az én, én, én járvány című könyveben találunk egy hat pontból álló szabály listát, amivel a szerző szerint moderálhatjuk a médiahasználatot. Szuper tanácsokat olvashatunk itt.

A harmincöt eszköz közül a Kilencedik fejezetben csak eggyel találkozhatunk:

    • Családi értékek

Furcsa lehet, hogy pont ezzel kapcsolatosan oszt meg velünk tanácsokat a szerző. Amy McCready szerint, ha a családi értékekre fókuszálunk, akkor egy olyan viszonyítási pontot adunk gyermekünknek, amire támaszkodhat, ha problémával találja szembe magát az életben.

Az internet és a közösségi média használata közben nem lehetünk mindig gyermekünk mellett, nem láthatjuk, hogy miket ír, miket oszt meg, de ilyenkor támaszkodhat egy szilárd alapra, ami megmutathatja az elvárható viselkedést. Ezt az alapot nevezi a szerző családi értéknek.

„A közösségi média a családi értékeket is kikezdi. A gyerekeknek az az érvük, hogy „mindenki más is így csinálja” sosem volt még olyan hatásos, mint manapság, a digitális korszakban. … Ha minden ellenünk dolgozik, folyamatosan küzdelemmé válhat az, hogy gyerekeinknek továbbra is közvetítsük az értékeket, korlátokat és normákat határozzunk meg.” /Amy McCready/

 

Az utolsó fejezetek következnek a könyvben. Még két nagyon fontos témáról ír nekünk Amy McCready: a háláról és a különlegességről. Tartsatok velem legközelebb is!

A hozzászólásokban szívesen fogadom a véleményedet a pénzzel és a közösségi médiával kapcsolatos tapasztalataidról!

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Amy McCready: Az én, én, én járvány című könyv Nyolcadik és Kilencedik fejezetében olvasható.

</di

Vélemény, hozzászólás?