Babapszichológia – Babanevelés

Vida Ágnes: Babapszichológia című könyv utolsó fejezete következik. Legutóbb a baba fejlődéséről volt szó, most pedig a kisbaba gondozása és nevelése szempontjából legfontosabb területekre tér ki a szerző. 

Babanevelés

 

Kell-e nevelni a gyereket?

Érdekes kifejezés a babanevelés, hiszen ha egy kisbabára gondolunk, akkor nem a nevelés, inkább a gondozás jut először eszünkben. Vida Ágnes szerint tizedik hónap körül már egyre jobban felmerül a fegyelmezés kérdése is. Ilyenkor kellene az első korlátokat megfogalmazni és újra és újra elismételni. Vagyis válasz a kérdésre az, hogy igen, kell nevelni a gyereket. De nem mindegy hogy hogyan.

A Babapszichológia című könyvben olyan információkat olvashatunk, amik nem konkrét nevelési módszerek vagy elvek, hanem szempontok ahhoz, hogy könnyebben rá tudjunk hangolódni gyermekünkre, hogy a személyiségének megfelelő fegyelmezési stílust választhassunk.

„A lényeg az, hogy megtanulj súlyozni: tudd, mi az, aminek feltétlenül és azonnal meg kell történnie, mi az, ami ráér később is. … Hiszen a gyereknevelés nem egy kis robot programozása, hanem a nevelési céloknak és a kicsi egyéniségének, igényeinek összehangolása.” /Vida Ágnes/

Hogyan neveljünk kisgyermekkorban?

A gyerekek elsősorban utánzással tanulnak. Leutánozzák a jó és a rossz szokásainkat is. Vida Ágnes szerint fontos, hogy tanítsuk gyermekünket, jelöljünk ki határokat. Ezenkívül pedig tudatosítsuk magunkban, hogy a gyereknevelés rólunk is szó, a mi személyiségfejlődésünkről, a mi komfortzónánkról, és a mi türelmünkről is.

kép: Pixabay

 

A Babapszichológia könyvben egy nagyon fontos gondolatról olvashatunk, miszerint, ha belevágunk egy új módszerbe, akkor ne adjuk fel rögtön az első akadálynál. Nem lehet rögzült dolgokat egyik napról a másikra megváltoztatni, emeli ki a szerző. Ahhoz, hogy valóban változást tudjunk elérni kitartónak és elkötelezettnek kell lennünk. Mindkettő nagyon fontos. Annak eldöntésére, hogy valóban készen állunk-e a változásra egy hét pontból álló kérdéslistát találunk a könyvben, amit szerintem érdemes végiggondolni:

    • Pontosan min szeretnél változtatni?
    • Mit szeretnél rövid távon?
    • Mit szeretnél hosszú távon?
    • Milyen módszert szeretnél alkalmazni?
    • Mennyire tudod elfogadni a választott módszert?
    • Milyen következményekre számíthatsz az átmeneti időszakban?

 

„A valóban jó döntésekhez nemcsak adatokkal, információkkal kell rendelkeznünk, de önismerettel és érzékenységgel is. A szülővé válás nem azon a napon kezdődik, amikor a gyermekünk biológiailag megfogan vagy megszületik – hanem akkor, amikor hajlandóak vagyunk magunkba nézni, és elindulni egy hosszú önismeretei úton, amelynek a végén megtaláljuk önmagunkat, a szerepünket, a helyünket anyaként, feleségként, nőként.” /Vida Ágnes/

Leggyakoribb nevelési problémák

A fejezet további részében a leggyakrabban előforduló nevelési problémákkal találkozhatunk, és ezekhez kaphatunk hasznos tanácsokat:

    • Altatási problémák
    • Éjszakai ébredésekkel összefüggő problémák
    • Nappali altatással összefüggő problémák
    • Testvérek altatása
    • Napirenddel kapcsolatos problémák
    • Táplálással kapcsolatos problémák
    • Hozzátáplálás
    • Akaratosság, hiszti, dackorszak
    • Szobatisztaság

A leghosszabban, legrészletesebben a kisbaba alvásáról olvashatunk. Ezzel kapcsolatosan sok-sok információt kaphatunk a szerzőtől. Ági ebben az esetben sem teszi le a voksát az egyik altatási módszer mellett, viszont többféle praktikát bemutat.

kép: Pixabay

 

Ahogyan már a könyvajánlóban írtam a Babanevelés című fejezet az egyik legjobb és leghasznosabb szerintem a Babapszichológia című könyvben. A legnagyobb baj vele sajnos az, hogy nem lehet benne keresni, nincs hozzá tartalomjegyzék. Ahogyan már korábban írtam, ha konkrét segítségre van szükséged, akkor inkább a Vida Ágnes által írt Kismamablog honlapján keresgélj.

 

Ezzel befejeztük Vida Ágnes: Babapszichológia című könyvét, amely a csecsemők viselkedéséről és fejlődéséről szól. A következőkben Vida Ágnes: Anyapszichológia című könyv következik, ami az anyai lélekkel foglalkozik. Tarts velem továbbra is!

A hozzászólásokban szívesen fogadom a véleményedet a fenti témákkal kapcsolatosan!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Vida Ágnes: Babapszichológia című könyv Hetedik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?