Békés álom – könnyek nélkül – Biztonság

Ebben a sorozatban szeretném nektek bemutatni Elisabeth Pantley: Békés álom – könnyek nélkül című könyvet. Folyamatosan haladunk majd előre a könyv felépítése szerint. A tíz lépcsős módszerre szépen lassan fény derül. Kezdjük az elsővel!

 

Ellenőrizzük a biztonsági körülményeket!

 

Fő a biztonság

A könyv első lapjain találunk egy rövid írást arról, hogy ez a könyv csak praktikákat javasol. Nem orvosi, pszichológia vagy egyéb szakmai könyv. A szerző nem orvos, legtöbbször a saját véleményét írja le és a könyvben foglaltakért a szerző semmiféle jogi felelősséget nem vállal. Vagyis ennek a könyvnek a használata nem helyettesíti a rendszeres orvosi és védőnői konzultációt.

Ez persze most eléggé elrettentően hangzik. De gondoljunk bele, hogy azért logikus, hogy ezeket a mondatokat beletették a könyvben. Mindenképpen körültekintően kell eljárni, és használni kell a józan eszünket.

A Békés álom – könnyek nélkül című könyv szerzője minden szempontból nagyon lényegesnek tartja, hogy először a biztonságos környezet kialakításával foglalkozzunk, mielőtt belevágnánk a gyakorlati megvalósításba. Rengeteg nagyon bölcs és gyakorlati tanácsot találhatunk a könyvben, amikre érdemes odafigyelni.

„Nem számít, mennyire vagyunk fáradtak, nem számít, milyen csábítóan tűnik egy lehetőség, tartsuk észben, hogy a kisbabánk biztonsága minden másnál fontosabb! … Végezzük el a dolgunkat: helyezzük a biztonságot a legelső helyre!” /Elizabeth Pantley/

kép: Pixabay

Bölcsőhalál

„A bölcsőhalál minden szülő legnagyobb félelme. A bölcsőhalál nem más, mint egy egyévesnél fiatalabb kisbaba hirtelenül és megmagyarázhatatlan módon bekövetkezett halála.” /Elizabeth Pantley/

Az írónő szerint az orvosok sem tudják teljes bizonyossággal, hogy mi okozza ezt a tragikus esetet. Viszont van egy pár olyan javaslat, amire ha odafigyelünk, csökkenthetjük a bölcsőhalál kockázatát. A könyvben több ilyen tényezőt találhat az olvasó.

Tényleg nagyon szívszaggató még belegondolni is, hogy ilyen csakúgy megtörténhet. Mi mindig légzésfigyelőt  és bébi őrzőt használtunk. Számomra ezek az eszközök megnyugtatóak voltak.

Erről a témáról a szerzőnő mentora Dr. William Sears is írt az Éjszakai gondoskodás című könyvében. Ezt a könyvet már bemutattam Nektek korábban. Itt találjátok a témával kapcsolatosan írt bejegyzésemet!

Együtt alvás

A Békés álom – könnyek nélkül című könyvben szerepel, hogy az Amerikai Fogyasztóvédelmi Bizottság nem javasolja az együtt alvást. Ennek ellenére a felmérések szerint a szülők közel 70% együtt alszik gyermekével éjszaka. Legalább is a könyvben szereplő adatok szerint. Nem tudom, hogy Magyarországon mi a helyzet, de szerintem hasonló számokról lehet szó.

„Nagyon fontos, hogy utánanézzünk minden érvnek és ellenérvnek, és meghozzuk a saját döntésünket a kérdésre vonatkozóan.” /Elizabeth Pantley/

A könyvben szerepelnek az együtt alvással kapcsolatos biztonsági előírások is. De nem szabad ezeket engedélyként értelmezni, emeli ki a szerző. Hanem információkat, hogy tájékozottabban tudjuk döntést hozni az alvás helyszínét illetően.

kép: Pixabay

 

A következő alkalommal az alvással kapcsolatos alapismeretekről írok Neked! Tarts velem legközelebb is!

Ha megfogott téged ez a téma, kérlek írd le egy hozzászólásban, hogy ti hogyan szoktatok aludni a babátokkal!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Elizabeth Pantley: Békés álom – könnyek nélkül című könyv Első fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?