Békés álom – könnyek nélkül – Édesanyák

Elizabeth Pantley: Békés álom – könnyek nélkül című könyv végére értünk. A korábbi írásaimat a könyvről itt olvashatjátok. Az altatás tíz lépéses módszerét megismertük már. A könyv utolsó fejezete az Édesanyákról szól. Azokról a hősökről, akik a könyvben felvázolt praktikák segítségével elérték, hogy gyermekük átaludja az éjszakát, és ők ennek ellenére nem tudnak aludni. 

Beszéljünk az Édesanyákról!

 

Minden baba más; minden család más

„Minden egyes baba más egyéniség! Tehetünk ezt-azt annak érdekében, hogy a babánk jobban aludjon, de az idő, amikor a mi kicsiként átalussza az éjszakát, minden éjszakát, az ő temperamentumától és fiziológiai adottságaitól is függ.” /Elizabeth Pantley/

A szerző azért szeretné ezt hangsúlyozni, mert fontos, hogy megértsük, hogy nem robotokat akarunk programozni. Ünnepeljünk meg minden apró sikert!

Mi van, akkor, ha mindent megpróbáltunk és semmi sem működik? A Békés álom – könnyek nélkül című könyv ezeknek a családoknak is megpróbál segíteni, hogy ne adják fel. Ne hagyják sírni a kisbabát!

Elizabeth három ötletet mutat be, amit akkor alkalmazhatunk, ha már majdnem elszakadt a cérna. Mindhárom nagyon békés, szeretettel teli és feltöltő. Látszik rajta, hogy egy olyan ember tanácsolja, akik érti, hogy mi zajlik ilyenkor a szülők fejében.

Hogyan tanuljunk meg újra normálisan aludni?

„A könyv utolsó fejezet pedig abban segít, hogy megőrizzük józanságunkat akkor is, amikor nincs lehetőségünk a pihentető alvásra. A segítségével visszanyerhetjük az egyensúlyt, és képesek leszünk fókuszáltak maradni a jövőben.” /Elizabeth Pantley/

Véleményem szerint ezt az utolsó fejezet azért született meg, mert hatalmas igény volt ár. Elizabeth pályafutása során biztosan számtalan családnak segített módszerével, nemcsak a tesztcsaládokkal tartott szoros kapcsolatot. Valószínűleg felismerte, hogy a folyamat legvégén érdemes foglalkozni az Édesanyákkal is, akik mindent beletettek az elmúlt időszakba.

Valószínűleg a sok éjszakai ébredés és ébrenlét hatására az anyukáknál szokássá vált a rendszeres felébredés éjszaka, akkor is, ha éppen babájuk békésen alszik, és ők is ezt tehetnék, ha tudnák!

„A normális éjszaka számunkra most azt jelenti, hogy számtalanszor felébredünk, a szervezetünk pedig hozzászokott egy bizonyos mértékű alváshiányhoz.” /Elizabeth Pantley/

A jó hír az, hogy ennek nem kell így lennie. Magunk számára is kidolgozhatunk egy alvásprogramot, aminek összeállításában segít a szerző.

kép: Pixabay

Anya az Anyának

Mindannyian hasonlóak vagyunk. Ezekkel a gondolatokkal zárja könyvét a szerző:

„Őszinte szeretettel szeretjük gyermekeinket, nem tudjuk elviselni, ha sírni halljuk őket, sőt, más babák sírását is nehezen viseljük. Az életünk abban a másodpercben visszafordíthatatlanul és teljesen megváltozott, amikor a terhességi teszten megjelent a második csík. És ahogy a babánk egyre növekedett, a hely a szívünkben, amely az ő számára van fenntartva, csak egyre nagyobb lesz.” /Elizabeth Pantley/

kép: Pixabay

 

Ezzel befejeztük Elizabeth Pantley: Békés álom – könnyek nélkül című könyvét, amely az altatással kapcsolatosan látja el hasznos tanácsokkal az olvasót. A következőkben John Gottmann: Gyerekek érzelmi intelligenciája című könyv következik, amely egy olyan képességről szól, ami segít élhetőbbé tenni az életünket. Ez a képesség tanulható és tanítható. Tarts velem továbbra is és megtudod, hogy hogyan!

A hozzászólásokban szívesen fogadom a véleményedet a fenti témával kapcsolatosan!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Elizabeth Pantley: Békés álom – könnyek nélkül című könyv Kilencedik, Tizenegyedik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?