Békés álom – könnyek nélkül – Ötletek

Haladunk tovább Elisabeth Pantley: Békés álom – könnyek nélkül című könyvével. A korábbi írásaimat a könyvről itt olvashatjátok. Elizabeth összeállított egy tíz lépésből álló módszert, amivel szerinte minden szülőnek és csecsemőnek könnyebb lenne az éjszakája. Ismerkedjünk meg az alvásproblémák megoldásaival! 

Megoldási lehetőségek

 

Álljunk készen!

Elisabeth szerint, ha ellenőriztük a biztonságot, elsajátítottuk az alvással kapcsolatos legfontosabb alapismereteket, és felmértük az alvási napló segítségével, hogy milyen alvási mintázata van gyermekünknek jelenleg, akkor készen állunk rá, hogy továbblépjünk. Elkezdhetjük a saját programunkat összeállítani, aminek a végén reményeink szerint mindenki jól fog aludni!

A fejezet felépítése

Ez a fejezet tölti ki a könyv felét. Nagyon sok és részletesen bemutatott praktikát találhatunk benne. Érdemes átolvasgatni és kipróbálni belőlük a számunkra legmegfelelőbb módszereket.

„Használjunk fel minden javaslatot, amelyek előreláthatólag működni fognak a babánk és a mi esetünkben. Tartsuk magunkat a programhoz elég hosszú ideig ahhoz, hogy kellő hatást érhessünk el. … Ez nem villámmegoldás, hanem A MEGOLDÁS, amely működni fog. Megoldás, amely segíteni fog abban, hogy a babánk jobban aludjon.” /Elisabeth Pantley/

A Békés álom – könnyek nélkül című könyvben szereplő megoldási javaslatokat a szerzőnő két részre osztotta. Az elsőben az újszülöttekről van szó, a másikban pedig a négy hónaposnál idősebb babákról. Az idősebbekről szóló részben öt különböző oldalról bemutatott gondolatokat találunk. A könnyebb tájékozódás miatt külön esik szó a szoptatott babákról, a cumisüvegből táplált babákról, a kiságyban alvók babákról, az együtt alvó babákról és a cumizó babákról.

kép: Pixabay

Megoldási javaslatok születéstől négy hónapos korig

„Nagyon szerencsések vagyunk, hogy éppen ilyenkor olvassuk ezt a könyvet! Mindaz, amit az első néhány hónapban teszünk, be fog vésődni a következő egy, két vagy akár több évre!” /Elisabeth Pantley/

A szerzőnő mindenféle hasznos információval vezeti be az olvasót az újszülöttek alvásproblémáinak megoldásba. Leírja külön a rájuk jellemző alvás biológiáját, illetve azt, hogy ezek ismeretében mik lehetnek a reális elvárásunk a kicsikkel szemben.

Az ilyen kicsi babáknál nagyon fontos, hogy megértenünk, hogy ha mindig szopizás közben vagy cumisüveggel a szájában alszik el, akkor ezt a tevékenységet fogja az elalváshoz asszociálni. A kérdés az, hogy szeretnénk-e ezt az állapotot hosszú távon is fenntartani.

„Ezért ha azt akarjuk, hogy a babánk képes legyen segítség nélkül is elaludni nagyon fontos, hogy időnként hagyjuk az újszülöttünket, hogy addig szopizni, amíg elálmosodik, de ne addig, amíg teljesen el is alszik.”/Elisabeth Pantley/

Az írónő szerint ezt az egyik legfontosabb praktika, amit érdemes megfogadnunk, hiszen akkor nem kell majd a Békés álom – könnyek nélkül című könyvet hónapok múlva újra elővenni.

A többi ötlet pedig szinte minderre az elsőre épül. A kisbabánk első néhány hónapjában megalapozhatjuk könnyek nélkül, fokozatosan és szeretetteljesen a segítség nélküli elalvást, ha megfogadjuk a könyvben szereplő praktikákat. Például az éjszakai etetésekről, az éjszakai pelenkázásról, a napközbeni alvásokról és a baba kényelmével kapcsolatosan is olvashatunk tanácsokat.

kép: Pixabay

 

Megoldási javaslatok idősebb babák esetén

Ha akkor olvassuk a Békés álom – könnyek nélkül című könyvet, amikor a babánk már lemúlt négy hónapos, ekkorra már valószínűleg kialakult egy alvási szokás. Elisabeth szerint készüljünk fel a változtatásra, gondoljuk végig az igényeinket és a céljainkat. Próbáljuk meg végiggondolni, hogy hol lehet a hiba a rendszerben.

„A motivációnk kulcsfontosságú a terv végrehajtásnak sikere szempontjából.” /Elizabeth Pantley/

Ahhoz hogy egy ilyen változtatási kísérletbe belefogjunk roppant fontos, hogy a babánk is fel legyen rá készülve. Vannak olyan tényezők, amikre érdemes odafigyelni, például, hogy ne legyen beteg és tele legyen a pocakja. Elizabeth szerint az éjszakák előkészítéséhez elengedhetetlen, hogy alakítsunk ki egy mindennap ismétlődő altatási rituálét. Hiszen így a baba számítani fog rá, hogy az alvási idő közeleg.

A megoldási javaslatok közül kiemelném a nappali szundikkal kapcsolatos praktikákat, azokat az ötleteket, amikkel megtaníthatjuk a csecsemőt segítség nélkül elaludni, illetve az alváshoz köthető asszociációk megreformálását. Ez a három tényező az alapja lehet az alvási terv összeállításának.

kép: Pixabay

 

Hogyan tanítsuk meg a babát arra, hogy magától aludjon vissza?

Valószínűleg sok olvasót érdekli ez a kérdés. Elizabeth-nek erre is vannak válaszai. Összeállított egy hat fázisból álló rendszert, amit alkalmazva fokozatosan és könnyek nélkül megtaníthatjuk ezt a „tudományt” a gyerkőcnek.

„A lényeg az, hogy apró, fokozatos lépésekkel haladjunk a cél felé.” /Elizatbeth Pantley/

Az egyik kedvenc ötletem a könyvben az, hogy készítsünk egy alvásról szóló könyvet, aminek a gyermekünk a főszereplője. Vegyük elő kreatív énünket és írjunk, vágjunk, ragasszunk egy kis könyvecskét, amit minden este átlapozgathatunk a csemetével. A legszuperebb benne, hogy más nagy változások bevezetésekor is használhatjuk. Nekem nagyon tetszik a személyre szabott könyv gondolata, akár szobatisztaság, akár óvodába szoktatás esetén is használható.

A Békés álom – könnyek nélkül című könyvben szereplő mindegyik tanács hosszasan és részletesen bemutatásra kerül. Érdemes átnézni és átbeszélni mindegyiket a családban.

„Olvassuk el az összes javaslatot, és jegyezzük fel azokat, amelyekről úgy érezzük, segíthetnek a babánknak. … A saját megoldásunk előkészítése után belevághatunk a személyre szabott program végrehajtásába. … Használjuk a kreativitásunkat! Mindenki maga ismeri a legjobban a saját családját, én pedig az alvásról tudok sokat – együtt el tudjuk érni, hogy a gyermekünk átaludja az éjszakát.” /Elizabeth Pantley!

 

A személyre szabott program kialakításával kapcsolatos tanácsokat és a 10 napos szabályt mutatom be Nektek legközelebb! Tarts velem!

Ha gondolod, írd le egy hozzászólásban, hogy nálatok milyen praktikák váltak be! Szerintem szívesen tanulunk egymástól!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Elizabeth Pantley: Békés álom – könnyek nélkül című könyv Negyedik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?