Békés éjszakák, vidám nappalok – 0-6 hónapos csecsemő alvása

Dr. Dénes Ivett két gyermek édesanyja, aki egy fárasztó éjszaka után döntötte el, hogy megpróbál változtatni a dolgokon és olyan módszerek, praktikákat bevezetni, amik tudományosan igazoltan segítik a kisbabák alvását. Az évek alatt megszerzett tudását szeretné megosztani az olvasókkal a Békés éjszakák, vidám nappalok című könyvében. A 7 lépés alvásprogram pontjait már megismertük, most azt mutatom be Nektek, hogy a szerző szerint ez tudás, hogy segíthet nekünk az első hat hónapban. A könyvről szóló korábbi bejegyzéseket itt éritek el. 

Az első hat hónap

 

Változásokkal teli időszak

A Békés éjszakák, vidám nappalok című könyvből megismerhetjük, hogy mi jellemző egy újszülött csecsemő alvására és napirendjére hat hónapos koráig.

Fontos megjegyezni, hogy ezek az információk csak „átlagos” számok. És mivel ebben az időszakban fejlődik és változik a kisbaba a legtöbbet, ezért szinte havonta, ha nem hetente, számíthatunk újdonságokra és az ébren töltött idő növekedésére. Viszont ezeknek az adatoknak segítségével már elindulhatunk az úton, hogy elérjük a jó/jobb alvást.

„Az első 6 hónapban a babák alvásigénye rendkívül széles határok között mozog.” /Dénes Ivett/

kép: Pixabay

7 lépés alvásprogram

Dénes Ivett könyvének első hat hónapról szóló része a leghosszabb, majdnem 45%-a az egésznek. Ez azért van így, mert a szerző ebben a fejezetben írja le a legrészletesebben a 7 lépés alvásprogram pontjait. Előfordul, hogy a későbbi fejezetekben csak visszautal az itt olvasottakra.

A program lépéseit az ez előtti bejegyzésben mutattam be Nektek. Most csak kiemelnék pár témakört a könyvből, amiket az egyes pontok bemutatása során érint a szerző:

    • Alvásprobléma vagy életkori sajátosság?
    • Alvásnapló vezetésének jelentősége
    • Biztonsági kérdések
    • Alvási helyszín opciók kitárgyalása
    • Alvásblokkolók (betegség, fogzás, fejlődési ugrás stb.)
    • Az altatás előtti időszak jelentősége
    • Három különböző napirend típus bemutatása
    • Hogyan befolyásolja az etetések menete és száma az alvást?

A fejezet utolsó rész a 7. pont, az alvási szokások. Ez az a lépés, amire mindenki várt. Ebben a pontban ismerhetjük meg azokat a praktikákat, megoldásokat, amik segítségével gyermekünk könnyebben elaludhat, gond nélkül visszaaludhat és reményeink szerint átaludhatja az éjszakát, ha már itt az ideje. Hasznos, gyakorlatias és jól érthető ötleteket olvashatunk a szerzőtől.

Dénes Ivett arra hív bennünket, hogy segítsünk kisbabánknak abban, hogy kipihent legyen és életkorának megfelelő alvásidőhöz jusson. Ehhez pedig a 7 lépés alvásprogram lehet a megoldás, emeli ki a szerző.

„Az, hogy a baba mennyit alszik, leginkább a baba alvási szokásain, a környezetén, és végső soron rajtunk, a szülőkön múlik. Mert a baba alvási szokásait bizony mi alakítjuk ki. Nyilvánvaló, hogy a pici is jelzi, hogy mit szeretne, de a jelzésre mi többféleképp reagálhatunk, ezáltal alakítva ki az alvás menetét.” /Dénes Ivett/

Akiket bővebben és részletessebben érdekel a 0-6 hónapos kisbabákra kidolgozott 7 lépés és egyéb tanácsok, azok a Békés éjszakák, vidám nappalok című könyv Negyedik fejezetében elolvashatják.

kép: Pixabay

 

Az alvási szokások megváltoztatása

„Azt javaslom, csak akkor változtass a régi szokásokon, ha tényleg szükségesnek látod. Ha te magad is úgy gondolod, hogy változtatni kell. Ha csak az anyósod, a védőnő vagy én látom szükségesnek, de te nem vagy meggyőzve, akkor ne kezd bele.” /Dénes Ivett/

Nagyon becsülőm Dénes Ivettet azért, mert nem azt üzeni, hogy csak egyféle megoldás a tuti. Könyvében öt pontban foglalja össze számunkra, hogy milyen az ideális altatás mód:

    • a baba könnyen, sírás nélkül tud elaludni, lehetőleg rövid idő alatt,
    • a pici hosszan, nyugodtan alszik, nem ébred fel feleslegesen,
    • a baba könnyen visszaalszik az éjszakai ébredéseit követően,
    • a pici eleget alszik éjjel és nappal, nem ébred fáradtan, nem nyűgős napközben,
    • a baba altatása nem ró rád vállalhatatlan terhet, nem okoz egészségügyi kockázatot, nem okoz súlyos konfliktushelyzetet.

Azért tetszik nekem ez a felsorolás, mert ebben nagyon sokféle technika és megoldás belefér. Minden kisbaba és család más. Nem biztos, hogy ami az egyik családnak megfelelő, az a másiknak is jó.

„Nincs jó és rossz alvási szokás. Azt válaszd, ami nektek működik.” /Dénes Ivett/

Dénes Ivett könyvében arra törekszik, hogy többféle lehetséges módszert bemutasson, aztán pedig az olvasóra bízza, hogy melyik áll hozzá közelebb, illetve, hogy melyiket próbálja ki. A lényeg, hogy ne adjuk fel 2 nap után, legyünk következetesek és élvezzük hosszútávon a kitartásunk gyümölcsét.

„Az új szokások bevezetéséhez idő, energia, kitartás és következetesség szükségeltetik. Általában nem elég hozzá 2-3 nap, és az sem működik, hogy néha kipróbálsz valamit. Nagyon fontos, hogy reális elvárások mentén tudsz változtatni az elalvások menetén.” /Dénes Ivett/

 

A 6-18 hónapos kor közötti babák alvásáról írok majd Nektek legközelebb! Tartsatok velem!

Ha van kedved, írd meg hozzászólásban, hogy mik a tapasztalataid az alvási szokások megváltoztatásáról!

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Dr. Dénes Ivett: Békés éjszakák, vidám nappalok című könyv Negyedik fejezetében olvasható.

Ennek a tartalomnak a megjelenéséhez Dr. Dénes Ivett hozzájárult.

Vélemény, hozzászólás?