Békés éjszakák, vidám nappalok – 1,5-4 éves gyermekek alvása

Dr. Dénes Ivett: Békés éjszakák, vidám nappalok című könyv végére értünk. A korábbi írásaimat a könyvről itt olvashatjátok. A szerző által kidolgozott 7 lépés alvásprogrammal kapcsolatos ismereteket már két időszakban átnéztük. A könyv utolsó fejezete a 1,5 és 4 éves kor között gyermekek alvásáról szól és arról, hogy hogyan biztosítsuk a megfelelő alvásmennyiséget és minőséget számukra. 

 

A 1,5-4 éves gyermekek alvása

 

Egyre érettebb alvásritmus

A Békés éjszakák, vidám nappalok című könyvben arról olvashatunk, hogy másfél éves kor fölött a gyermekek általában már csak egyszer alszanak nappal és alvás ritmusuk egyre inkább a felnőttekére hasonlít.

kép: Pixabay

 

Ez persze nem jelenti az, hogy már nem ütközhetünk akadályokba az alvási szokásokkal kapcsolatosan. Hiszen merőben új feladatokkal találkozhatunk, pl.: kiságyból gyermekágyba átszokás, rémálmok, fektetés utáni császkálások stb.

„A nemrég született pici újszülött hirtelen egy másfél éves szaladgáló energiabombává változott, aki új, alvással kapcsolatos kihívásokat tartogat számunkra.” /Dénes Ivett/

Dénes Ivett könyvében ennek megfelelően lát el bennünket tanácsokkal és a 7 lépés alvásprogram is aktualizálta.

7 lépés alvásprogram

A program egyes lépéseit egy korábbi bejegyzésben bemutattam Nektek. Most azokat a témaköröket emelem ki számotokra, amikkel a Békés éjszakák, vidám nappalok című könyv Hatodik fejezetében találkozhattok:

    • Mikortól aludjon gyermekágyban a gyerkőc?
    • Hogyan álljunk neki a költöztetésnek?
    • Újabb alvásblokkolók: rémálmok, felriadások
    • Utolsó nappali alvás elhagyása
    • Éjszakai evések elhagyása
    • Önálló elalvást/visszaalvást segítő módszerek
    • Fektetési utáni időhúzások és kimászkálások kezelése

Az egyes lépésekről és a listában szereplő témákról részletesebben a könyvben olvashattok.

Alvási szokások megváltoztatása

Azt gondolom, hogy megint a 7. lépés, az alvási szokások megváltoztatásáról szóló rész érdekelhet mindenkit a legjobban. De ne felejtsük el, hogy ezek a pontok egymásra épülnek és az első legalább olyan fontos, mint az utolsó ahhoz, hogy 1,5—4 éves gyermekünk jobban aludhasson.

„Nem győzöm hangsúlyozni, hogy a baba alvásának átformálását nem lehet hirtelen felindulásból, ma este elkezdeni az alvási szokások megváltoztatásával. Az előkészületek pont olyan fontosak, mint a különböző módszerek pontos követése.” /Dénes Ivett/

Mindegyik tanácson érződik, hogy a szerző tudja, hogy miről beszél és olyan megoldásokat mutat be nekünk, amik valóban működhetnek és segítségünkre lehetnek. Hasznos olvasmány!

kép: Pixabay

 

A könyv legvégén Dénes Ivett összefoglalásképpen megosztja velünk meglátásait, hogy szerinte hogyan alkalmazzuk sikeresen a 7 lépés alvásprogramot:

    • A jó alvás feltételeinek megteremtése: reális elvárások, a gyermek jelzéseinek megismerése, megfelelő környezete, rutin és napirend.
    • Minden új szokás bevezetésénél legyünk kitartóak és következetesek.
    • Ha nem megy egyedül, kérjünk segítséget, vagy csatlakozzunk sorstárs anyukák közösségéhez.

A www.anyagyere.hu oldalon mindhárom ponthoz további segítséget kaphattok.

 

Ezzel befejeztük Dr. Dénes Ivett: Békés éjszakák, vidám nappalok című könyvet. A következőkben Maureen Healy: Neveljünk boldog gyereket! című könyvvel fogunk foglalkozni. Tarts velem továbbra is!

A hozzászólásokban szívesen fogadom a tapasztalataidat a fektetés utáni császkálások kezelésére!

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Dr. Dénes Ivett: Békés éjszakák, vidám nappalok című könyv Hatodik fejezetében olvasható.

Ennek a tartalomnak a megjelenéséhez Dr. Dénes Ivett hozzájárult.

Vélemény, hozzászólás?