Békés éjszakák, vidám nappalok – Alvástudomány

Ebben a sorozatban szeretném Nektek bemutatni Dr. Dénes Ivett: Békés éjszakák, vidám nappalok című könyvet. Folyamatosan haladunk majd előre a könyv felépítése szerint. Kezdjük az elején! 

Az alvástudományról dióhéjban

 

Alapozás

Dénes Ivett szerint ahhoz, hogy kisbabánkat jobban megérthessük, fontos, hogy legyen információnk arról, hogy hogyan is alszik. Könyvében nem tudományos szöveget oszt meg velünk, hanem nagyon világos és közérthető információkkal lát el Bennünket.

„Egy kis alapozás elengedhetetlen ahhoz, hogy megértsd, miért fontos az alvás és a babák miért úgy alszanak, ahogy.” /Dénes Ivett/

A Békés éjszakák, vidám nappalok című könyvben arról olvashatunk, hogy azért is fontos, hogy megértsük ezeket, hogy reális elvárásaink legyenek gyermekünkkel szemben.

kép: Pixabay

A kialvatlanság

A könyvből megtudhatjuk, hogy a kialvatlanság milyen káros hatásokkal lehet az életünkre. Ezt nem elrettentésképpen írja le a szerző, hanem arra szeretne biztatni bennünket, hogy ha úgy érezzük, hogy gond van, akkor merjünk cselekedni.

„Megfelelő minőségű és mennyiségű alvás a család minden tagjának alapvető igénye, és a kialvatlanság számos kedvezőtlen változást okoz a testi funkciókban, a gondolkodásban és a viselkedésben.” /Dénes Ivett/

Alvásritmus és alvásszabályozás

Nem tudunk a kisbabák alvási szokásain változtatni és javítani, ha nem értjük meg az alvás különböző fázisait. Valószínűleg már mindannyian hallottunk az aktív és a mély alvásról. A kisbabákra is jellemző ezeknek a szakaszoknak a váltakozása, csak egészen máshogyan, mint a felnőtteknél. Ahogy nő a baba úgy kezd el egyre inkább hasonlítania az alvása a felnőttekére.

„A probléma tehát nem az, hogy felébred a baba a ciklus végén, hiszen ennek fontos szerepe van, hanem az, hogy minden ilyen felébredésnél meg kell oldanunk valamilyen problémát ahhoz, hogy a pici vissza tudjon aludni.” /Dénes Ivett/

Dénes Ivett érthetően vezeti le számunkra a kisbabák alvásritmusának jellemzőit. Ezenkívül a Békés éjszakák, vidám nappalok című könyvből azt is megtudhatjuk, hogy az aktív és mély alvásszakaszok váltakozásán kívül a napi ritmus és alvásnyomás is befolyásolhatja a kisbabák alvását.

Nagyon hasznos tartom, hogy ezeket mind megértsük. Azt gondolom, hogy ennél a résznél már „aha” élményeink lehetnek, hiszen magyarázatokat kaphatunk gyermekünk altatásánál vagy ébredésénél tapasztalt viselkedésére.

kép: Pixabay

Alvásmennyiség

A tudományos háttér megismerése után következnek azok az információk, amik egy „átlagos” kisbaba alvásigényéről szólnak. Természetesen itt már az „átlagos” szónál kezdődhetnek a problémák. Ennek ellenére érdemes egy hozzávetőleges adatot megismerni ahhoz, hogy ki tudjunk indulni valamiből.

A Békés éjszakák, vidám nappalok című könyvben egy táblázat segítségével mutatja be számunkra a szerző az alvásigény, ébrenléti idők, nappali alvások számának változását az egyes életkorokban. Egészen a születéstől 4 éves korig.

Dénes Ivett szerint tekintsünk ezekre az adatokra úgy, hogy a kutatások alapján ezek az intervallumok figyelhetőek meg. Viszont az, hogy mekkora egy kisbaba alvásigénye sok mindentől függhet.

„Akkor kell elgondolkoznod, ha a te gyermeked alvásmennyisége, mintázata nagyon eltér az ajánlottól.” /Dénes Ivett/

 

 

A következő alkalommal a 7 lépése alvásprogramról írok Neked röviden! Tarts velem, hogy bemutathassam Neked Dénes Ivett filozófiájának alapját!

Ha megfogott téged ez a téma, kérlek, írd le egy hozzászólásban, hogy Neked milyen tapasztalataid vannak az alvástudománnyal kapcsolatosan! Mennyire ástad bele magadat azért, hogy jobban megértsed gyermekedet?

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Dr. Dénes Ivett: Békés éjszakák, vidám nappalok című könyv Harmadik fejezetében olvasható.

Ennek a tartalomnak a megjelenéséhez Dr. Dénes Ivett hozzájárult.

Vélemény, hozzászólás?