Belső szabadság – Agresszió

Ebben a sorozatban szeretném nektek bemutatni Vekerdy Tamás: Belső szabadság című könyvet. Folyamatosan haladunk majd előre a könyv felépítése szerint. Kezdjük az első témával, ami talán az egyik legnehezebb gyereknevelési téma. Jó esetben nem szeretnénk, ha a gyermekünk verekedne. Azt meg végképp nem szeretnénk, ha ő lenne az áldozat. Mit tegyünk akkor? Nem tudjuk a gyermekünket burokban tartani. Kilép a világba és szembe találkozik az agresszióval. Mit tehetünk ellene? Mit tehetünk azért, hogy a mi gyermekünk ne bántson másokat? 

Mit kezdjünk az agresszióval?

 

Durvaság és agresszió

A gyerekek másolnak minket. A szülőket, a filmeket, a meséket, egymást. A mozgás hiánya pedig még jobban felerősíti bennük a feszültséget. Pedig a felgyülemlett energiát valahogy le kell vezetni. Sokszor sajnos ez okozza az agresszív viselkedést és durvaságot. Igazából már a csapból is ez folyik, de valóban többet kellene mozogni, szaladgálni, biciklizni, kirándulni a gyerekekkel. Vekerdy Tamás arra hívja a szülőket, hogy érezzék a felelősségüket ebben a helyzetben. Hiszen nagy befolyásuk van rá, hogy a gyerek mit néz és mivel tölti az idejét.

„A világ ma mindezek helyett az internetet kínálja fel! Testmozgás helyett ülünk a képernyők előtt, és mindaz, ami a neten fut, hogy úgy mondjam, az agyfelszínen kapirgál, … miközben az agy kéreg alatt része, ahol az érzékletek és az érzelmek elsődleges központjai vannak, nincs foglalkoztatva. … Ezért amikor nyomogatjuk a számítógépet vagy az okostelefont, ebben az értelemben álaktivitás, pótcselekvés a valódi cselekvések helyett” /Vekerdy Tamás/

Sajnos már annyira a mindennapi életünk része lett a csúnya beszéd, hogy már észre sem vesszük, hogy ilyen szavakat használunk. Az egész pedig átragad a gyerekekre. Sőt a gyerekek körében ez menő és jópofa. Holott csak kötőszóként használják őket, különösebb jelentésük nincsen.

„Ha tehát azt szeretnénk megérteni, hogy mi okozza a gyerekek körében elharapódzó agressziót, először azt érdemes megnézni, hogy mi, felnőttek, szülők miket mondunk, minként reagálunk, hogy élünk.” /Vekerdy Tamás/

kép: Pixabay

 

Én emlékszem, hogy nálunk otthon nem lehetett csúnyán beszélni. Az iskolában viszont sok ilyen szóval találkoztam, és én is használtam őket valamennyire. Otthon viszont mintha átállt volna az agyam egyetlen egyet sem mondtam ki. Még akkor sem, ha gondolatban megfogalmazódott benne. Érdekes működünk, hogy egy pillanat alatt át tudjuk látni gyerekként, hogy melyik közegben mi az elvárt viselkedés. Kíváncsi leszek, hogy most, szülőként hogyan fogok ehhez a témához hozzáállni. Tudni fogom-e hogy a gyerekem beszél-e csúnyán vagy sem?

Domináns gyerekek

„Vezéregyéniségeknek is szoktuk nevezni őket, mert a társaik hallgatnak rájuk. Ők azok, akik megmondják a többieknek, hogy mit játszanak. … Ügyesen vezetik a közös tevékenységeket, táplálják a játékszituációkat. „ /Vekerdy Tamás/

Pontosan a dominancia miatt képesek arra is, hogy a többieket egy jó dolog ellen hangoljanak. Ha nekik éppen nincs kedvük hozzá, akkor mások követik őket. A Belső szabadság című könyvből megtudhatjuk, hogy ha az ember ügyes szülő vagy pedagógus, akkor megtanul velük bánni.

Gyakran megfigyelhető, hogy ezek a domináns gyerekek kegyetlenkednek, hatalmaskodnak mások felett. Készült kutatás arról, hogy bizonyos környezetekben mihez kezdenek a vezéregyéniségek. Nagyon érdekes megfigyeléseket tettek és ezek a feljegyzések nagy segítséget nyújthatnak a velük foglalkozó felnőtteknek. Fontos, hogy megtaláljuk az egyensúlyt és a hatalomgyakorlást pozitív irányba tereljük.

„A pedagógus nagyon sokat tehet azért, hogy az ilyen gyerekek ne kezdjék terrorizálni a többieket, mert jó atmoszférában és jó kapcsolati rendszerben kifejezetten jól lehet „használni” őket.” /Vekerdy Tamás/

kép: Pixabay

 

A Belső szabadság című könyvben az agresszió témáját több oldalról közelítette meg a szerző. Szó esik a nevelő szándékú erőszakról, a szexuális erőszakról, a megfelelő motiváció hiányáról, a helyes integrációról és a gyerekek között együttműködés erősítésének fontosságáról, hogy megelőzzük a kirekesztés és a megalázást.

 

A helikopterszülő jelenségről a következő alakommal írok Neked! Tarts velem!

Ha megfogott Téged ez a téma, kérlek írd le egy hozzászólásban, hogy milyen tapasztalatid vannak az agresszió helyes kezeléséről. Szívesen tanulunk egymástól!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Vekerdy Tamás: Belső szabadság című könyv Első fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?