Belső szabadság – Gender

Vekerdy Tamás: Belső szabadság című könyve egy sorozat harmadik része. (A többi rész: Érzelmi biztonság, Jól szeretni) Folyamatosan haladunk előre a könyvben és ismerjük meg Vekerdy Tamás gondolatait és filozófiáját a gyereknevelésről. A korábbi írásokat itt tudod elolvasni. A szerző könyvében a manapság igen zavaros gender elmélettel kapcsolatosan fejti ki véleményét. 

Fiúk, lányok – gender?

 

A gender elmélet

Vekerdy Tamás a Belső szabadság című könyvében egy egész fejezeten keresztül foglalkozik ezzel a témával. Először is szeretné helyre tenni a fejekben lévő tévesztéseket az elmélettel kapcsolatosan. Szerinte a gender ellenzői értik félre legjobban ezt a felfogást. A tiltakozók szerint a gender elmosná a nekem közötti különbségeket és arra buzdít, hogy az ember maga dönthesse el, hogy melyik nemhez szeretne tartozni. A szerző szerint ez egy teljesen félreértett gondolkodás.

kép: Pixabay

 

A gender szó társadalmi nemet jelent. Olyan tulajdonságokat, viselkedésformákat és szerepeket jelöl, amiket a társadalom az egyes nemeknek tulajdonít, amiket elvárunk egy nőtől vagy férfitől. A gender-elmélet ellene megy ezeknek az elvárásoknak és arra mutat rá, hogy ezeket a sztereotípiákat töröljük el és ne a biológia határozza meg őket. Vagyis ez a felfogás nem a biológiai nemet tagadja. Bővebben itt olvashattok a genderről.

Férfias és nőies

Kérdezzük meg magunktól, hogy szerintük mi a férfias és mi a nőies? A férfi kevésbé férfias attól, ha sír vagy ha mosogat? Vekerdy Tamás arra hívja fel a figyelmet könyvében, hogy a mai macsó férfi ideál teljesen abszurd és ostoba hozzáállás a világhoz. Igazából senki sem „abszolút” férfi vagy „abszolút” nő. Mindannyiunkban meg van mind a két nemre jellemző tulajdonságok keveréke. Minden vallásban és mítoszban megjelenik az ember kétneműsége.

kép: Pixabay

 

„Az ember nembeli lényege nem ezen a szinten dől el. … Sokféleképpen lehet egy férfi férfias és egy nő nőies.” /Vekerdy Tamás/

Kisfiúk és kislányok

A Belső szabadság című könyvben olvasható tanácsok szerint szülőként és gyerekekkel foglalkozó pedagógusként figyeljünk oda magatartásunkra, amikor arról van szó, hogy egy kisfiú sír vagy ha babázik vagy például ha egy kislánynak rövid a haja vagy pisztollyal játszik. Nem szabadnak ezeket helyteleníteni, megtorolni pedig semmiképpen sem.

„A gyerek szabadon választhassa meg, hogy mivel szeretne játszani.” /Vekerdy Tamás/

A fejezet további részeiben pedig társadalmi nyomásokkal és túlkapásokkal kapcsolatosa véleményét fejti ki a szerző.

 

Összefoglalás

„Jómagam egy olyan társadalomban szeretnék élni, amelyik mindenkinek megengedi, hogy az legyen, aki, miközben természetesen védi a védelemre szorulókat. … Mindenki szabad – addig amíg a szabadságával nem sérti a másik ember ugyanilyen teljes szabadságát. Ezt pedig azt jelenti, hogy erőszakot alkalmazni, hatalommal visszaélni tilos.” /Vekerdy Tamás/

 

Az utolsó fejezet következik a könyvben. Vekerdy Tamás sok gondolatára fény derült már. Utolsóként a digitális világ hatásairól lesz szó. Tarts velem és megmutatom Neked Vekerdy Tamás gondolatait!

Ha gondolod, írj egy hozzászólást, hogy milyen véleményed van a nemiség kérdésével kapcsolatosan!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Vekerdy Tamás: Belső szabadság című könyv Hetedik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?