Belső szabadság – Helikopterszülőség

Vekerdy Tamás: Belsős szabadság című könyve a sorozat harmadik része. Korábbi részek: Érzelmi biztonság, Jól szeretni. Vekerdy Tamás által tartott előadások válogatását olvashatjuk a sorozat egyes részeiben. Mit kezdjünk az agresszióval? Erről a korábbi írásomban olvashattok. A Belső szabadság című könyv most következő részében a túlféltésről és túlgondoskodásról van szó. 

Szorongás, görcsök, helikopterszülőség

 

Túlféltő, túlaggódó, túlgondoskodó szülők

Amikor az embernek gyereke születik, bekapcsolódik az agyában egy féltő és aggódó program. Ez teljesen normális, viszont vannak olyan esetek, amikor ezt az egészséges féltést túlzásba visszük. Nehéz megállni, hogy közbe lépjünk, amikor szemünk fénye, valami rossz dolgot tesz, vagy szerintünk helytelen irányba indul. Viszont sajnos eljön az idő, amikor egyszerűen el kell engednünk őt, és bízni benne, hogy, amit eddig adtunk neki, az felvértezi őt, vagy ha nem is sikerül minden úgy, ahogy szeretné, hozzánk mindig visszajöhet vigaszra.

A helikopterszülőség fogalma abból a jelentségből alakult ki, hogy a szülő helikopter módjára köröz a gyermek feje fölött és minden lépésére figyel és aktív résztvevője az életének. Ez a hozzáállás nem csak kisgyerekkorban megfigyelhető, hanem akár felnőtt korig megmaradhat.

kép: Pixabay

 

„A helikopterszülő: szorong. Ezt a szorongást túlbuzgó aktivitással vezeti le. … A helikopterszülő inkább feladja a saját életét, csak hogy minél teljesebben és állandóan jelen lehessen.” /Vekerdy Tamás/

Teáscsésze nemzedék

Miért gond ez a túlzott aggódás és gondoskodás? Megfigyelték, hogy az ilyen túlféltett gyerekekkel nem hogy kevesebb baj történik, hanem inkább komolyabb sérüléseket szereznek. Akár lelki vagy testi értelemben. Mert nincsenek felkészülve az életre. Hiszen mindenre más figyelt oda helyettük, mindent megoldottak helyettük. A teáscsésze hasonlat azért találó, mert nagyon sérülékeny.

Vekerdy Tamás arra hívja a szülőket, hogy neveljék nagyobb önállóságra gyermeküket, és bízzanak bennük. Engedjék, hogy éljék a saját életüket.

„A gyereknek már viszonylag korán bizonyos mértékű önállóságra van szüksége, és akkor fog tudni jobban vigyázni magára, ha ezt megkapja. … Csakis ekkor fog elindulni a belső szabadság kimunkálása felé vezető úton.” /Vekerdy Tamás/

Veszélyes világ

„Mindig „veszélyek” között élünk, csak az a kérdés mennyire engedünk a hiszterizálásnak, mennyire tudjuk megőrizni „belső szabadságunkat”. /Vekerdy Tamás/

Nehéz lépést tartani a mai világban a gyermekeinkre leső veszélyekre. Az internetes zaklatás és bűnözés elképesztő számban megnőtt és félelmet keltő. Viszont ne gondoljuk, hogy a korábbi években kevesebb veszélynek lettek volna kitéve a gyerekek, inkább csak nem tudtunk róla azonnal.

Hatalmas különbség van az egészséges féltés és a rögeszmés, mániákus aggódás között. A szerző arra buzdít bennünket, hogy kerüljük a szélsőségeket, mert ez se nekünk, se a gyermekünknek nem jó. Igyekezzünk megtalálni az egyensúlyt.

kép: Pixabay

 

Munkavállalás gyerek mellett

Az itt leírt témákkal összefüggésben a fejezet végén Vekerdy Tamás kifejti véleményét a munkába visszaálló anyukákról, illetve arról, hogy ne démonizáljuk ezt a dolgot. Kezeljük helyén és fogadjuk el azt a helyzetet, amiben vagyunk.

„Persze, minden helyzetben megvannak a maga nehézségei – a szenvedés, erőfeszítés úgysem kerülhető el. Legyen tehát belső szabadságunk arra, hogy megtegyük, amiről úgy érezzük, hogy meg kell tennünk! Így vezethetjük el a gyerekünket is a lassan kiépülő és mindig újra kiküzdendő belső szabadság világába.” /Vekerdy Tamás/

 

A következő részben a válásról írok majd Nektek! Tarts velem, hogy Vekerdy Tamás gondolatait megoszthassam Veled!

Ha van kedved, írd meg hozzászólásban, hogy milyen gondolataid vannak a fenti témákkal kapcsolatosan!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Vekerdy Tamás: Belső szabadság című könyv Második fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?