Beszélj úgy, hogy érdekelje – Összefoglalás

Adele Faber & Elaine Mazlish: Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgass úgy, hogy elmesélje című könyv végére értünk. A korábbi írásaimat a könyvről itt olvashatjátok. A tiszteletre és a megértésre épülő módszerekkel már megismerkedtünk. A könyv utolsó fejezete összefoglalja a teljes elméletrendszer és bemutatja, hogy milyen végső következtetésekre juthatunk a technikák alkalmazása során 

Amikor minden összeáll

 

Világos útmutatás

A könyv végén találunk két szituációt. Az egyikben alkalmazta az anyuka a Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgass úgy, hogy elmesélje című könyvben bemutatott technikáit, a másikban pedig nem. Nagyon szemléletesen mutatja be ez a két történet, hogy mennyivel eredményesebb az úgy beszélés. Mennyivel örömtelibb kommunikációra számíthatunk, ha sikeresen tudjuk használni a megismert készségeket.

Lehet, hogy néha hibázunk, néha tévedünk. Tanuljunk hibáinkból és ne vegyék el kedvünket! Figyeljünk oda, hogy magunkkal szemben is legyünk megértőek és adjunk magunknak újabb esélyt!

„A gyermekeinkkel folytatott mindennapi drámákra nem próbálhatunk előre, és arra sincs időnk, hogy mindent alaposan végiggondoljunk. Az új irányelvek azonban világos útmutatást nyújtanak, még akkor is, ha néha olyat mondunk vagy teszünk, amit megbánunk. Olyan irányelvek ezek, amelyekre támaszkodhatunk.” /Adele Faber & Elaine Mazlish/

Szülők kemény helyzetben

A világ minden tájáról érkeztek hálás levelek a szerzőpároshoz. Ezek közül osztanak meg az olvasóval egy párat. Olyan szülői írásokat is találhatunk itt, akik arról számoltak be, hogy nem működött a módszer és kudarc volt az egész. Ezekre a történetekre is igyekszenek támogatóan reagálni a szerzők. Hátha a mi családunkban is felmerültek hasonló helyzetek.

kép: Pixabay

 

Igazán inspirálóra sikerült ez a rész. Egymás után olvashatunk pozitív példákat, így mi is könnyebben elhatározhatjuk magunkat és belevághatunk a technikák használatába.

„Egy könyvet bárki el tud olvasni. Ahhoz viszont már komoly elszántság és elkötelezettség kell, hogy egy könyv lapján leírtakat valaki komolyan áttanulmányozza, és szolgálatába is fogja.” /Adele Faber & Elaine Mazlish/

A második generáció

A könyv bemutatásakor írtam Nektek, hogy a könyv legvégén Joanna Faber írásával találkozhatunk. Ő Adele Faber lánya, aki már felnőtt és gyerekei is vannak. Az ő személyes tapasztalatairól ír, hogy milyen volt egy ilyen anyuka gyermekeként felnőni.

Először titokban tartotta a többi anyuka előtt, hogy ki is az ő anyukája valójában.

„Féltem attól, hogy gyanakodva néznének rám, ha bevallom, hogy az anyám könyvet írt a gyermeknevelésről. Azt gondolnák, hogy kritikusan szemlélem, amint küszködnek a szófogadatlan gyermekeikkel. Sőt, ami még rosszabb, ők szemlélnek kritikusan az én küszködésemet.” /Joanna Faber/

Joanna nagyon hálásan ír anyukájáról és az ő általa alkalmazott nevelési elvekről. Egyáltalán nincs elszállva magától. Sőt leírja saját gondjait is, amikkel anyukaként szembe kellett néznie.

A korábbi fejezetekben olvashattuk, hogy a Beszélj úgy című könyv szerzői szerint azért nehezebb alkalmazni az általuk bemutatott módszereket, mert nem a nyelvünk része az ilyen jellegű kommunikáció. Ezt tanulni gyakorolni kell. Joanna számára viszont ez adott volt, ő így nőtt fel. Talán könnyebben állt rá a nyelve a megfelelő szavakra. De ez nem jelenti azt, hogy ő nem borult ki, nem kiabált és nem voltak gondjai.

„Szülőnek lenni irgalmatlan dolog. Soha sincs olyan, hogy a munkanap végén hazatérhet az ember.” /Joanna Faber/

A fejezet további részében a saját kiegészítéseit osztja meg az olvasóval a korábban már megismert módszerekkel kapcsolatosan. (érzelmek elfogadása, együttműködést segítő technikák, büntetési alternatívák, önállóság támogatása, dicséret és skatulyázás) Érdemes elolvasni és megfogadni a tanácsokat!

Az egyik legfontosabb, amit kiemelnék az a leckeírás körüli frusztrációk és hatalmi harcok elkerülésére vonatkozó tanácsai!

kép: Pixabay

 

Ezzel befejeztük Adele Faber & Elaine Mazlish: Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgass úgy, hogy elmesélje című könyvet. A következőkben a szerzőpáros másik könyve a Testvérek féltékenység nélkül következik, ami a testvérek nevelésével a kapcsolatosan látja el a szülőket hasznos tanácsokkal. Tarts velem továbbra is!

A hozzászólásokban szívesen fogadom a véleményedet a fenti összegzéssel kapcsolatosan!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Adele Faber & Elaine Mazlish: Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgass úgy, hogy elmesélje című könyv Hetedik és záró fejezeteiben olvasható.

Vélemény, hozzászólás?