Beszélj úgy, hogy érdekelje – Skatulyázás

Adele Faber & Elaine Mazlish: Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgass úgy, hogy elmesélje című könyv hatalmas sikert aratott az egész világon. A szerzőpáros gyakorlatias tanácsai segítenek a szülőknek, hogy örömtelibb és stresszmentesebb kapcsolatot alakíthassanak ki a gyerekeikkel. A korábbi írásokat itt tudod elolvasni. A könyvben szereplő utolsó módszer a címkézés elkerüléséről szól. 

Mit tegyünk, hogy a gyermekeinknek többé ne kelljen szerepet játszaniuk?

 

Skatulyák

Adele Faber és Elaine Mazlish saját életükből is számtalan példát tudnak felhozni, amikor címkékkel illeték gyermekeiket. Aztán belátták, hogy ezek az önbeteljesítő jóslatok mennyire veszélyesek. Azóta hirdetik, hogy a szülők figyeljenek oda a kimondott szavaikra. A skatulyák nem segítik a gyermek helyes önértékelését. A felnőttek által megfogalmazott címkék sokkal jobban befolyásolják a gyerek érzéseit és cselekedeteit, mint azt gondolnánk.

kép: Pixabay

 

„De mi van akkor, ha egy gyereket már belekényszerítették egy szerepbe? …. Tehetünk valamit azért, hogy megszabaduljon tőle, azzá váljék, amivé csak tud?” /Adele Faber & Elaine Mazlish/

A szerző páros arra hívja a szülőket, hogy gondolják végig, hogy vajon milyen szerep „jutott” a gyermeküknek. Pár példa a könyvből: makacs, erőszakos, megbízhatatlan, válogatós, lassú felfogású, nyafogós, rosszcsont, kétbalkezes, rendetlen, falánk stb.

Felszabadító technikák

A Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgass úgy, hogy elmesélje című könyvben hat olyan készséget találhatunk, amik segítségével megszabadíthatjuk a gyereket a szerepjátszástól. Például teremthetünk olyan helyzeteket, amikor a gyermek új oldalról láthatja magát, vagy emlékeztethetjük arra, amikor sikerült neki máshogyan viselkednie stb. A korábbi fejezetekben elsajátított módszerek is megtámogathatják ezt a folyamatot.

kép: Pixabay

 

A szerzőpáros elismeri, hogy ezek a készségek csak sok gyakorlással sajátíthatóak el. Elhatározásra, kitartásra és önmegtartóztatásra van szükség, hogy a korábban használt címkéket „elengedjük” és egészében lássuk gyermekünket. Az eredmény csak lassan bontakozik ki. Lesznek rosszabb pillanatok és lesznek jobb szituációk is. Ne adjuk fel!

„Nem tudnék ennél nagyobb feladatot mondani, ami egy szülőre vár. … Komoly elhatározás és tervezést igényel annak a „kampánynak” a megszervezése, amely segítségével megszabadíthatjuk gyermekeinket az addig játszott szerepeikből.” /Adele Faber & Elaine Mazlish/

 

A könyv utolsó fejezeti összefoglalják az eddig leírtakat és rendszerben szemléli az egész filozófiát. Tarts velem és megtudhatod, hogy mégis miről szól ez az egész és milyen az, amikor minden összeáll!

Ha gondolod, írj egy hozzászólást, hogy szerinted a skatulyák és a címkék tényleg önbeteljesítő jóslat módjára működnek?

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Adele Faber & Elaine Mazlish: Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgass úgy, hogy elmesélje című könyv Hatodik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?