Kisgyerekes szülőknek – Eszközök a gyakorlatban

Joanna Faber & Julie King: Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgass úgy, hogy elmesélje – Kisgyerekes szülőknek című könyv végére értünk. A korábbi írásaimat a könyvről itt olvashatjátok. Az úgy beszélés filozófiáját megismertük már. A könyv utolsó részében az eddig bemutatott eszközök gyakorlatban történő bevetéséről van szó. 

Az eszközök a gyakorlatban

 

Leggyakoribb konfliktusok

Talán senkinek sem kell bemutatni külön azokat a mindennap előforduló szituációkat, amik a leggyakoribb konfliktus források szülők és gyerekek között. Joanna Faber és Julie King könyvükben megpróbálják ezeket a helyzeteket feloldani az eddig bemutatott eszközök segítségével.

Szinte minden szituáció megoldása között szerepel az érzelmek elfogadás és a problémamegoldás lépéseinek használata. Úgy látszik ezek a mindenkor bevethető adu ász eszközök. Minden témakör végén találhatunk egy kimásolható összefoglalót, ami segítségével könnyebben tudunk ihletet meríteni a mindennapokban.

Témakörök

Evés, alvás, reggeli őrület

A gyerekek válogatósak, nem akarnak aludni és számukra nem olyan fontos, hogy reggel időben elinduljunk. Mindhárom terület igazán sarkalatos pontja egy kisgyerekes családnak. Mindhárom esetben nehéz a tökéletes megoldást mutatni és találni. Minden család és gyerek más. Mindenkinek magának kell kitalálnia, hogy mi válik be náluk. Sajnos nincsenek univerzális tanácsok. Mindháromban közös, hogy igyekezzünk elfogadni az érzelmeket, kínáljunk választási lehetőséget és legyünk játékosak. Ha elég érett rá a gyerek, akkor pedig adjuk a gyerek kezébe az irányítást. A könyvben szereplő életpéldákból pedig ihletet meríthetünk, hogy másik milyen megoldásokkal próbálkoztak.

Vásárlás, rendrakás

Vásárolni és rendet rakni muszáj. Csak az a kérdés, hogy hogyan éljük ezt túl különösen nagy dráma nélkül? Hogyan érjük el az együttműködést úgy, hogy közben nem forr fel az agyvizünk?

A vásárlással kapcsolatosan jó megoldás lehet a játékosság, a bevásárló lista készítés és a kívánságlista készítés.

A rendrakásnál pedig el kell fogadnunk, hogy a kisgyerekeknek erre egyáltalán nincsen szemük és igényük. Ez a „képességük” csak később alakul ki. Fontos, hogy az elvárásainkat az életkorukhoz igazítsuk és vigyünk bele egy kis játékot. Ezzel kapcsolatosan többféle praktikát is olvashatunk a könyvben.

Hazugság, árulkodás

A hazugság egy nagyon nehezen kezelhető dolog. Sajnos a szülők sokszor sokkal többet látnak benne, mint más helytelen viselkedésbe. Amikor rugdos és harap gyermekünk, sokkal kevésbé gondolunk arra, hogy egy erőszakos, vadállat felnőtt lesz belőle, mint amikor szemünk fénye nyilvánvalóan hazudik. Ilyenkor hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy egy erkölcstelen gyereket neveltünk. Pedig a hazugság egy megszokott jelenség. Sőt egy fontos mérföldkő, amikor egy gyerek megtanul hazudni. A gyerekek különböző okokból hazudnak és kísérletezgetnek az igazsággal. Szülőként az a legfontosabb feladatunk, hogy ne szégyenítsük meg gyermekünket, és ne nevezzük hazugnak.

Az árulkodás szintén egy nehéz kérdés. Hiszen ha életveszélyes dolog történik, akkor szeretnénk, ha figyelmeztetnének minket a gyerekek. Viszont azért minden kis ügyért ne hozzánk szaladgáljanak már.

Mi a teendő akkor, ha hazugságon kapjuk a csemeténket? Hogyan reagáljuk le az árulkodást úgy, hogy életbevágó információkról ne maradjunk le? Mindkettőre kapunk tanácsokat a könyvben.

Verekedés

A verekedéssel szemben a legtöbb szülő zéró toleranciát hirdet. Ez az a pont, amikor már mindenképpen közbe kellene avatkozni. De hogyan megyünk tovább?

„Meg kell értetnünk a gyerekeinkkel, hogy az erőszak elfogadhatatlan. A nehézséget éppen az okozza, hogy közben lehetővé tegyük a meleg érzéseket és ne a neheztelést fokozzuk. … Olyan szavakat kell keresnünk, amelyek kifejezik az elveinket, de nem támadják a gyermeket.” /Julie King/

Ezekkel a szavakkal kapcsolatosan kaphatunk a tanácsokat a szerzőpárostól.

Testvérháború

A Kisgyerekes szülőknek szóló könyvben csak egy rövid pontban kerül elő ez a téma. Azt gondolom, hogy hasznos összefoglalása ez a konfliktuskezelésnek. De akit bővebben érdekel a téma, az a Testvérek féltékenység nélkül című könyvet olvasgassa, amiben a testvérek közötti viszályok kezelésével hosszasan foglalkoznak a szerzők.

A szülők érzései

A szülőknek is vannak érzéseik. Néha a szülők is dühbe gurulnak. A felnőtteknek is idő kell, hogy lehiggadjanak. Szabad időt kérni. Utána minden sokkal könnyebben megoldható, mint amikor a plafonon van az ember.

„Hogy mit tanult ebből a gyerekünk? Azt, hogy nincs vége a világnak, ha egy felnőtt dühbe gurul. Átmeneti állapotról van szó. Ha a pillanat hevében megoldhatatlan is a probléma, később, nyugodtabb, higgadtabb körülmények között találhatunk rá megoldást.” /Julie King/

Vannak olyan pillanatok, amikor az ember annyira mérges, hogy az eddig felsorolt működőképes eszközök közül egy sem jut eszébe. Julie King tapasztalata az, hogy „A szülők azt hiszik, hogy folyamatosan nyugodtnak és higgadtnak kell lenniük.” /Julie King/

A helyzet az, hogy a szülőknek szabad kiakadni és haragudni a gyerekeikre. Nem kell ezt szégyellni. Fontos megjegyezni, hogy minden érzés elfogadható, csak a tetteket kell korlátozni. A szerzőpáros szerint a Beszélj úgy … könyvekben szereplő eszközök használatával biztonságosabban tudjuk kiereszteni a gőzt.

A szerzőnő egyszer kapott egy kritikát egy olyan olvasótól, aki megütközött a szülők haragjáról szóló íráson. Fontos megjegyezni, hogy a kritikusnak nem volt saját gyereke.

„Csak az értheti meg az egyébként szeretetteljes szülő dühét, aki megtapasztalta, hogy milyen érzés a nap huszonnégy órájában gondoskodni ezekről a drága, édes, rakoncátlan és idegesítő kis lényekről.” /Joanna Faber/

 

Ezzel befejeztük Joanna Faber és Julie King: Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgass úgy, hogy elmesélje – Kisgyerekes szülőknek című könyvet. A következőkben Elizabeth Pantley: Békés álom – Könnyek nélkül című könyv következik, ami gyakorlati tanácsokkal szolgált a kisbabák altatásához sírva hagyás nélkül.

A hozzászólásokban szívesen fogadom a véleményedet a leggyakoribb konfliktusokkal kapcsolatosan.

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Joanna Faber & Julie King: Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgass úgy, hogy elmesélje – Kisgyerekes szülőknek című könyv Második részében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?