Egészséges alvás, boldog gyerek – Alvási problémák

Szeretném Nektek bemutatni Marc Weissbluth: Egészséges alvás, boldog gyerek című könyvet. Összesen két bejegyzés lesz erről a könyvről. Először az első két fejezetről írok Nektek. A másikban pedig a szerző tanácsait ismerhetitek meg az egészséges alvási szokások kialakításával kapcsolatosan életkori bontásban  

Az alvási problémák megelőzése és kezelése

 

Szerencse kérdése?

Marc Weissbluth Egészséges alvás, boldog gyerek című könyve elején szeretne felhívni a figyelmet arra, hogy az alvásra szoktatás megkezdése előtt figyeljük meg gyermekünket. Az általa ismertetett kutatások szerint a kisbabák húsz százaléka nyűgösebb, sírósabb. Őket nevezi hasfájós babáknak.

Az elmélet szerint ez a fajta természet általában harmadik-negyedik hónapig tart. Ebből kifolyólag a szerző nem is tanácsolja a hasfájós babák szüleinek a korai alvásra szoktatás, hiszen számukra ezek az első hónapok eleve nehezebbek.

Marc Weissbluth meglátása szerint jó lenne, ha a szülők ebben az esetben visszatérnének „ahhoz a módszerhez, amely a lehető legtöbb alvást és legkevesebb sírást eredményezi, és várják ki, amíg a baba egy kicsit idősebb lesz” /Marc Weissbluth/. A tanácsok között a szerző a legtöbb „elkényeztetésnek tűnő” eszközt felsorolja. Hiszen ez az időszak mindenkinek kimerítő tud lenne, a szülőknek és a csecsemőknek is. Nincs szükség plusz sírásra.

„A babák túlzottan hasfájós vagy különösen nyűgös húsz százalékánál, ha a szülők nagyon sok energiával látnak neki az alvás előtti nyugtatásnak, a sírással nem járó módszerek – például a baba folyamatos kézben tartása, az azonnal reagálás, az elalvásig folyamatos nyugtatás – hatékonyan megelőzhetik az alvási problémákat.” /Marc Weissbluth/

kép: Pixabay

 

A szerencsésebb szülők, akiknek a gyereke a másik nyolcvan százalékba tartozik, Marc Weissbluth szerint már az első hetekben tehetnek lépéseket az önmegnyugtatás tanítása felé.

„A szülők hősies erőfeszítése nélkül a hasfájós babák nem alszanak el vagy gyakran felriadnak. Azok a szerencsés szülők, akiknek a gyereke a nyolcvan százalékhoz tartozik, és nem szenved efféle bajoktól, nem is sejtik, milyen kimerítő mesterség a rendszeres altatás.” /Marc Weissbluth/

Ezzel az összehasonlítással nem skatulyázni szeretné a szerző a családokat és a gyerekeket, hanem felhívni a figyelmet arra, hogy az általa bemutatott leépítéses módszer bevezetéséhez bizonyos feltételeknek teljesülnie kell, hogy tényleg tanítójellegű legyen, nem pedig fájdalmas sírás.

Az önmegnyugtatás tanítása

Marc Weissbluth módszere szerint az önmegnyugtatás képessége azt jelenti, hogy minél kevesebb szülői segítséggel alszik el baba. Az anyukák és apukák rendszeres közbeavatkozása csak megfosztja a kisbabákat attól, hogy erre a fontos képességre szert tegyenek és későbbi életük során se legyen gond az elalvással, emeli ki a szerző.

„Ha nem teremti meg ezt a lehetőséget, és folyton segít a kicsinek, akkor a baba kiszolgáltatottá válik, és csak egy felnőtt közreműködésével lesz képes elaludni.” /Marc Weissbluth/

Az Egészséges alvás, boldog gyerek című könyvben az alvásra szoktatással kapcsolatosan a következő témákról olvashatunk:

    • Kezdés egészen kis korban
    • Sok kéz, vagyis minél több segítség
    • Álmosan, de még elalvás előtt lefektetett gyerek
    • Gyakori szunyókálás
    • Elalvási rituálék
    • Korai fektetés előnyei

Mindegyik pontról részletesebben olvashatok az Első fejezetben. Külön kiemelném, hogy a szerző listába szedte nekünk, hogy mik az álmosság jelei, hogy időben észre tudjuk venni őket és ne alakuljon ki a túlfáradás. Ezenkívül a különböző nyugtatási módszerekkel (pl.: pólya, ringatás, szoptatás, masszázs, hangok, hinta, babakocsi, autókázás stb.) kapcsolatosan is kifejti a véleményét Marc Weissbluth. Külön kitérve a szoptatás-tápszer és családi ágy-gyerekágy dilemmákra is.

„Meggyőződésem, hogy az önmegnyugtatás elsajátítása az egészséges, hosszú távú alvás képességének előfeltétele, és annál könnyebb lesz az egész családnak, minél hamarább sor kerül rá.” /Marc Weissbluth/

Az alvási zavarok megoldás

Az Egészséges alvás, boldog gyerek című könyv Második fejezetében azokról módszerekről olvashatunk, amik a szerző szerint megoldhatják az alvási zavarokat:

    • Leépítés
    • Leépítés időkorláttal
    • Leépítés a szülő jelenlétében
    • Fokozott leépítés
    • Pozitív szokások megengedő alvásidővel és egyes reakciók büntetésével
    • Programozott ébredés
    • Ellenőrzés és nyugtatás
    • Zajgépek
    • Óvatos kivonulás
    • Hinták

Mindegyikkel kapcsolatosan igyekszik objektív leírást adni Marc Weissbluth, de azért könnyen megállapítható, hogy szerinte melyik módszer hoz rövid távon gyorsabb sikert.

kép: Pixabay

 

Érvek

Az esetleges kétségek elkerülésére a szerző több oldalon keresztül jó pár család történetét osztja meg velünk. Ezek olyan anyukák és apukák példái, akik belevágtak az alvási szokások Weissbluth-féle megváltoztatásába. Egytől-egyik az életből vett példák arra, hogy a módszer működhet. Azért lesznek hitelesek, mert sok szülő beismeri, hogy milyen vívódásokon ment keresztül, amíg hagyta gyermekét sírni.

Marc Weissbluth könyvében többféle kutatás eredményét bemutatja nekünk, hogy bizonyítsa a leépítéses módszer hatékonyságát és azt, hogy ez nem kegyetlen és fájdalmas technika, hanem a megoldás része.

„A bizonyíték, amely szerint a gyerekek éjszakai viselkedése radikálisan, gyakran meghökkentően rövid idő alatt változhat, arra utal, hogy a szülői reakciók különösen jelentős összetevői az ébredéses magatartás fennmaradásának. Az alvási mintának a szülői közreműködés csökkentése segítségével elért gyors változás nem volna lehetséges, ha a gyerek szorongása vagy a szülői figyelem hiánya váltaná ki az alvási problémát.” /Idézet egy angliai tanulmányból/

Sírással járó módszerek

Az Egészséges alvás, boldog gyerek című könyvben Marc Weissbluth igyekszik teljesen körbejárni a sírással járó módszerekkel kapcsolatos mendemondák és tudományos elvek összefüggéseit.

A Második fejezetben a következő kérdésekre kaphatunk válaszokat:

    • Mit jelent az, hogy valaki jó szülő?
    • Miért fontos a jó alvás?
    • Nem fogja a baba egyszerűen magától kinőni a rossz szokásait?
    • Még ha nem is növi ki ezt a szokását, olyan nagy baj, ha mégis odamegyek hozzá éjjel?
    • Mennyit sír majd a gyermekem, ha a leépítéses módszer használom?
    • Nem okozok kárt a gyerekemnek azzal, ha sírni hagyom?

„Gyermekének optimális alvási rendje bonyolult, hiszen számtalan, csak az ön családjához kapcsolódó feltételt kell figyelembe vennie hozzá. Nem feltétlenül helyes, ha az összes problémát egyszerre akarja leküzdeni, és néha azt sem könnyű eldönteni, hogy a lassú vagy a gyors megoldás volna-e hasznosabb.” /Marc Weissbluth/

 

A könyv utolsó négy fejezete 0-12. hónapos korig mutatja be az egészséges alvási szokások kialakítását. Erről írok Neked legközelebb! Tarts velem!

Ha megfogott téged ez az írás, kérlek, írd le egy hozzászólásban a véleményedet!

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Marc Weissbluth: Egészséges alvás, boldog gyerek című könyv Első és Második fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?