Egészséges alvás, boldog gyerek – Alvásra szoktatás

Marc Weissbluth: Egészséges alvás, boldog gyerek című könyv utolsó négy fejezetét mutatom be Nektek most. Ezelőtt az alvási problémák megelőzéséről és kezeléséről volt szó általánosságban. Ebben a bejegyzésben a szerző 0-12 hónapos korig életkori bontásban megfogalmazott tanácsait írom le Nektek. 

Az egészséges alvási szokások életkori bontásban

 

Elöljáróban szeretném kiemelni, hogy a nyűgős, hasfájós babák esetében a szerző más tanácsokat és más sorrendet tart jónak. Az Egészséges alvás, boldog gyerek című könyvben az ilyen természetű gyermekek szüleinek külön részek szólnak. Marc Weissbluth igyekszik az ő esetükben is a lépéseket részletesen bemutatni.

Az első hónapban

Az első hetek az ismerkedésről szólnak. Minden újszülött különleges és kell egy kis idő, amíg az anyukák és apukák ráhangolódnak gyermekükre. Marc Weissbluth szerint ebben az első hónapban már el lehet kezdeni az önnyugtató képesség fejlődésének támogatását.

A pár hetes csecsemők éjszakai, nappali alvásának még nincs ritmusa. Keveset vannak ébren. A szerző tanácsai szerint figyeljük gyermekünket, és ne az órát nézegessük. Etessük meg, amikor éhes, tegyük tisztába, ha kell és altassuk el, ha fáradt.

„Az újszülöttek nagyon sokat, naponta 15-18 órát alszanak, de az alvás rendje nem kapcsolódik az éjszaka és a nappal változásához: amikor teheti, pihenjen ön is.” /Marc Weissbluth/

kép: Pixabay

 

A második hónapban

Az Egészséges alvás, boldog gyerek című könyvben arról olvashatunk, hogy a hatodik hét egy nagy vízválasztó a csecsemők életében. A szerző szerint ez az időszak a nyűgösség és a sírás csúcsa a kisbabáknál.

„A csecsemők hathetes korukban a legnyűgösebbek, legsírósabbak, és ekkor ébrednek fel a legtöbbször.” /Marc Weissbluth/

A szerző tanácsai szerint a második hónapban is az önnyugtatás képesség fejlődésének támogatása a legfontosabb feladatunk, de próbáljuk meg ezt úgy, hogy minél több alvással és minél kevesebb sírással járjon.

Mivel a nappali és éjszakai alvások rendje lassacskán kezd kialakulni, ezért Marc Weissbluth felhívja a figyelmünket pár technikára, amik segítségével már egészen kicsi korba meg lehet előzni az alvási problémák kialakulását.

A harmadik-negyedik hónapban

A kisbaba életének másik fontos időszaka a harmadik-negyedik hónap környékén jön el, emeli ki a szerző. Marc Weissbluth szerint ebben a korban szokott elmúlni a nyűgösség és a hasfájás. Vagyis a hasfájós gyerekek szüleinek a harmadik-negyedik hónapban érdemes elkezdeni az önnyugtató képesség fejlődésének támogatását. Ehhez többféle módszert és tanácsot találunk a könyvben.

„A szülők gyakran hiszik, hogy van jó és rossz módszer a baba alvás előtti nyugtatására. De tévednek. Az elalvás egyszerűen tanult viselkedés, szokás. Az a fontos, hogy e szokást megtanulja a baba, és nem az, hogy miképpen tanulja meg.” /Marc Weissbluth/

Az Egészséges alvás, boldog gyerek című könyvben arról olvashatunk, hogy ebben az időszakban az éjszakai alvások már hosszabbak és a nappali alvások rendszere is kialakul. Mivel a kisbaba életében minden mindennel összefügg, ezért Marc Weissbluth ebben a fejezetben elsősorban a nappali alvások, az ő elnevezése szerint szunyókálások rendjével és módjával kapcsolatosan osztja meg velünk tanácsait. Szerinte, ha ez rendben van, akkor az éjszakai alvási problémák is megoldódnak, vagy legalább is könnyebb őket megoldani.

A fejezet végén pedig találunk egy táblázatot, ami a különböző definíciók összehasonlításáról szól. Hiszen az éjszakát végigalvó csecsemők tekintetében többféle elképzelés született már. Nincs általános érvényű definíció. Érdekes következtetéseket von le ebből a szerző. Érdemes elolvasni.

A negyediktől a tizenkettedik hónapban

Ebben a fejezetben már elsősorban a leépítéses módszer lépéseiről ír Marc Weissbluth. Szerinte az előző hónapokban megalapozott szokások nagyban segíthetik azt, hogy kevesebb sírással járjon az alvásra szoktatás.

Az Egészséges alvás, boldog gyerek című könyvben találunk egy táblázatot arról, hogy átlagosan hány perc sírásra kell számítunk a leépítéses módszer alkalmazásakor első éjjel, második éjjel, harmadik éjjel és negyedik éjjel. Ennek a táblázatnak a módosított változatát is elkészítette nekünk a szerző, hogy ha négyhónapos, vagy annál idősebb csecsemőkről van szó.

Fontosnak tartom kiemelni, hogy Marc Weissbluth szerint ezek az adatok akkor használhatóak támpontként, ha minden egyéb feltételre odafigyeltünk és teljesítettünk.

kép: Pixabay

 

Az éjszakát végigalvó csecsemők egy éves koráig kibővített táblázatát megtaláljuk ebben a fejezetben a különböző definíciók tekintetében. Az ezzel kapcsolatos végkövetkeztetéseket megosztja velünk a szerző, hogy átlagosan mikortól várhatjuk ennek a „szokásnak” a kialakulását.

A negyediktől a tizenkettedik hónapos korig tartó időszakban már újabb tényezőket is figyelembe kell vennünk. Marc Weissbluth ezekkel kapcsolatosan is leírja meglátásait. Például az esti lefekvés ideje, az altatási körüli csaták, éjszakai ébredések., a túl korai felkelés stb.

„Ragaszkodjon a rituáléihoz, hogy a baba megtanulja: bizonyos szokások, bizonyos időpontokban, ismerős helyeken kapcsolatban állnak azzal a viselkedéssel, amit úgy hívunk: alvás.” /Marc Weissbluth/

Az Egészséges alvás, boldog gyerek című könyv Hatodik fejezetben szó esik arról is, amikor a nappali alvások száma háromról kettőre, majd kettőről egyre csökken. A szerző szerint ezek problémákat okozhatnak az eddig zavartalan éjszakai alvásban, ezért érdemes odafigyelni és tudatosan közbeavatkozni, ha szükséges.

 

Összefoglalásképpen szeretném leírni, hogy remélem sikerült bemutatnom azt, hogy az Egészséges alvás, boldog gyerek című könyv nemcsak a sírni hagyás módszeréről szól. A szerző főmondanivalója valóban ez, de az éjszakai alvással és a nappali szunyókálásokkal kapcsolatosan több olyan szempontra is felhívja a figyelmünket, amire eddig talán nem is gondoltunk. A Weissbluth-módszer egy összetettebb szemléletmód a leépítéses technikánál, hiszen sokféle feltételt figyelembe vesz, ahhoz, hogy a nekünk megfelelő altatási technikát választhassunk.

 

Ezzel befejeztük Marc Weissbluth: Egészséges alvás, boldog gyerek című könyvet. A következőkben Kim John Payne: Magunkat neveljük című könyvvel fogunk foglalkozni. Tarts velem továbbra is!

A hozzászólásokban szívesen fogadom a véleményedet a fenti gondolatokkal kapcsolatosan!

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Marc Weissbluth: Egészséges alvás, boldog gyerek című könyv Harmadik, Negyedik, Ötödik és Hatodik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?