Egyszerűbb gyermekkor – Az életritmus egyszerűsítése

Szeretném figyelmetekbe ajánlani Kim John Payne: Egyszerűbb gyermekkor című könyvét. Nekem ez az egyik kedvenc gyerekneveléssel foglalkozó könyvem. Nagyon fontos elveket fogalmaz meg szerintem. Itt olvashatod a korábbi írásokat a könyvről. Az egyszerűsítései területek talán egy nem is túl meglepő része következik, a ritmus. 

Az életritmus egyszerűsítése

 

Ritmus vagy improvizálás?

Payne szerint a mai családok élete kevés ritmust tartalmaz, sokkal inkább jellemző a spontaneitás és az improvizálás. Egyikkel sincsen semmi különösebb gond. Viszont ha egy gyerek életét szeretnénk egyszerűsíteni, akkor csekély változtatásokkal, ritmusokkal már hatalmas eredményeket érhetünk el. Ezek nagyobb biztonságot nyújthatnak a gyerkőcnek, mert tudja, hogy mire számíthat.

„Az otthoni élet ritmusosságának növelése az egyik leghatásosabb eszköz gyerekeink életének egyszerűsítésére.” /Kim John Payne/

Az improvizálással főleg az a baj, hogy a gyerek biztonságérzete nem alakul ki. Fontos neki, hogy legyen egy felnőtt, aki fogja a kormányt. Nem kell a gyerkőcnek minden apró részletéig ismernie a mindennapok gondjait és elintéznivalóit, neki már az is elég, ha „azt látja, hogy valaki van a kormánynál.” /Kim John Payne/

kép: Pixabay

 

Egyszerűsítés, átláthatóság, kiszámíthatóság

Mit jelent az életritmus egyszerűsítése? Vannak a mindennapokban megismétlődő események, például étkezések, alvás, munka, óvoda, iskola stb. Ezeket az eseményeket kellene egy kicsit átláthatóbbá és kiszámíthatóbbá tenni. A szerző tapasztalatból mondja, hogy mi szülők is sokat profitálhatunk ebből a folyamatból, ha egyszer belevágunk.

„A nap bármely pontja alkalmas rá, hogy azzal kezdjük a ritmusosság kialakítását. /Kim John Payne/

Vannak azok a bizonyos nyomáskiegyenlítő szelepek, amik nekünk, felnőttek is segítenek egy kicsit megállni, levegőt venni. Ha valakinek ezekre nincs ideje napközben, akkor a saját bőrén tapasztalhatja meg a feszültség fokozódását. Payne szerint egy gyerek életében sincs ez másképpen. Szüksége van neki is időre, nyugalomra a vele történt dolgok feldolgozására. A ritmusokkal és egyszerűsített életmóddal ezekre a nyomáskiegyenlítésekre is van idő és helyszín.

„Nem mindig vagyunk tudatában, micsoda feszültségek vannak bennünk.” /Kim John Payne/

A ritmusok bevezetése

Az író többféle módszert és mankót ad, hogy hogyan kezdhetünk bele a ritmusok bevezetésébe. Szerinte mindenki meg fogja találni a neki valót. Hiszen minden család egyedi. Viszont fontos az elkötelezettség.

Payne kitér külön a reggelekre, az étkezésekre, az ételekre, az alvásra, a családi programok és a meseolvasás fontosságára. Több szempontból is igyekszik felvázolni, hogy egyszerűsíteni mennyire üdítő tud lenni. A délutáni programokról és a külön órákról a következő fejezetben lesz szól.

„A ritmus az állandóság és biztonság apró szigeteit hozza létre a nap folyamán.” /Kim John Payne/

kép: Pixabay

Kötődés

Az Egyszerűbb gyermekkor című könyvben olvasottak szerint a ritmusok bevezetése lehetőséget teremtenek a kötődést segítő pillanatok kialakítására. Nyilvánvalóan ezek nehezen generálhatóak csak úgy. Viszont képzeljünk el egy együtt eltöltött családi vacsorát, ahol mindenki elmondhatja, hogy milyen napja volt. Ez a visszatérő esemény fénypontja lehetne a napunknak. Minden csak szervezés kérdése.

„A ritmus olyan, mint az asztalnál fenntartott hely. Megkérdőjelezhetetlen, egyértelmű felhívás a részvételre, csatlakozásra, odatartozásra.” /Kim John Payne/

 

A következőkben belevágunk az időrend egyszerűsítésének témakörébe! Tarts velem és megosztom veled Kim John Payne további gondolatait!

Szívesen fogadom a hozzászólások között, hogy ha leírod, hogy nálatok mi a helyzet a napi ritmusokkal, családi rituálékkal! Mennyire sikerül általában egy napotok kiszámíthatóra, átláthatóra?

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Kim John Payne: Egyszerűbb gyermekkor című könyv Negyedik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?