Egyszerűbb gyermekkor – Lelki láz

Kim John Payne: Egyszerűbb gyermekkor című könyve több országban valóságos mozgalmat indított el. Az egyszerűsítés folyamata igazán népszerű azoknak a szülőknek a körében, akik már megismerkedtek vele. Korábban arról írtam Nektek, hogy Kim John Payne szerint miért egyszerűsítésünk. Erről itt olvashattok. Ha eddig valakit nem sikerült meggyőzni az egyszerűsítés fontosságáról, akkor most már biztosan másképpen lesz. A szerző magának tulajdonítja a lelki láz kifejezést, amire legalább annyira fontos reagálni, mint a 39 fokos lázra.

 

Lelki láz

 

Honnan ismerjük fel a lelki lázat?

A lelki láz sajnos mindenkit fenyeget. Olyan, mint egy elkapható betegség. Csak ezt nem kívülről támad. Payne szerint ez egy olyan folyamat, amit elkerülhetetlenül eléri a gyerekeket.

„Valami nincs rendjén, dühödtek, zaklatottak, haragban vannak a világgal.” /Kim John Payne/

A gyerekek életében vannak olyan időszakok, amikor érzelmileg instabilabbak, mint máskor. A szerző szerint igyekeznünk kell felismerni ezeket a helyzeteket. Persze minden gyerkőc máshogyan reagál a lelki megpróbáltatásokra. Csak mi, a szüleik ismerjük őket annyira, hogy felismerjük és lássuk a riasztó jeleket.

kép: Pixabay

 

A testi láz és a lelki láz

Payne arra a kérdésre keresi a választ a könyvében, hogy mit lehet tenni akkor, ha felismerjük, hogy lelki lázzal állunk szemben. Szerinte a szülők nagyon jól, ösztönből tudják, hogy mit a teendő, amikor 38-39 fokos lázas beteg lesz a gyermekük. Ha jobban belegondolunk, ilyenkor nem teszünk mást, mint egyszerűsítünk. Egyszerűsítjük a beteg életét és környezetét, hogy minél könnyebben meggyógyulhasson. Amikor lelki lázzal találkozunk hasonlóan kellene eljárnunk. Az egyszerűsítés a legjobb kezelés. Legalább is a szerző szerint.

„Az egyszerűsítés tehermentesíti a gyerekeket, hogy újra összhangba kerülhessenek valódi énjükkel és életkorukkal, saját világukkal, ahelyett, hogy a felnőttvilág stresszére és nyomására kellene igazodniuk.” /Kim John Payne/

Az Egyszerűbb gyermekkor című könyvben találhatunk egy párhuzamos levezetést a testi láz és a lelki láz folyamatáról. Mindig a testi lázzal indít a szerző, aztán sorban bemutatja „a lelki láz jeleit és tüneteit is, azután pedig azokat a lépéseket, amelyekkel segíthetünk gyerekeinknek” /Kim John Payne/, hogy felépülhessenek.

„Nincs ember, aki elkerülhetné a lelki lázat és az élet növekedési kínjait. Minden gyereknek meg kell küzdenie ezekkel az érzelmi viharokkal, hogy megtanulhassa, ki is ő és mi a jó neki.” /Kim John Payne/

Öt egymásra épülő helyzetben vizsgálja meg az író a testi és lelki láz között hasonlóságot, illetve nyújt segítséget, hogy mire figyeljünk oda. Igazán érdekes követeztetésekre jut Payne, amit érdemes elolvasni.

Egyszerűsítés

Payne szerint, ha már felismertük, hogy lelki láztól szenved a gyermekünk, akkor már óriási lépést tettünk a megoldás felé. Fontos, hogy ilyenkor lassítsunk és felrúgjunk néhány szabályt, legalább is a felépülés időszakára. A szerző arra hivatkozik, hogy a testi betegségnél is mutatunk némi toleranciát a lázas gyerekkel szemben. Lelki láz esetén sem szabadna ennek máshogyan történnie. Lassítsunk és hagyunk időd a gyógyulásra.

kép: Pixabay

 

Ahogyan már korábban írtam, az Egyszerűbb gyermekkor című könyvben olvasható tanácsok szerint, ha testi láznál magunktól, ösztönből alkalmazzuk az egyszerűsítés eszközeit, akkor lelki láz esetén miért nem tehetnénk meg ugyanezt. Önmagában az egyszerűsítés nem oldja meg a problémát, de segít egy olyan környezetet kialakítani, ami által könnyebb megküzdeni a lelki megpróbáltatásokkal.

„Ha látjuk a jeleket, és azoknak megfelelően egyszerűsítünk, ezzel abban támogatjuk a gyereket, hogy átküzdje magát a már megkezdődött érzelmi folyamaton. … Az egyszerűsítés révén tiszta és következetes módon biztosíthatjuk gyerekeinknek mindazt az időt, könnyebbséget és együttérzést, amire problémáik feldolgozásához szükségük van.” /Kim John Payne/

 

A következőkben elkezdjük azt a négy területet egyszerűsítését átnézni, amikre a korábban írt négy túlzás jellemző a gyerekkorban.  Először a környezet egyszerűsítéséről lesz szó! Tarts velem, hogy Kim John Payne gondolatait megismerjük!

Ha van kedved, írd meg hozzászólásban, hogy mit gondolsz a lelki lázról, mint kifejezésről, és mint kezelendő jelenségről!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Kim John Payne: Egyszerűbb gyermekkor című könyv Második fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?