Éjszakai gondoskodás – A csecsemők alvása tudományosan

Dr. William Sears: Éjszakai gondoskodás külföldön nagy sikereket ért el. Sok nyelvre lefordították és számtalan családnak nyújtott már segítséget. Az éjszakai gondoskodás is része a kötődést segítő nevelésnek. Erről a korábbi írásomban olvashattok. Ahhoz, hogy altatás sikeres legyen meg kell ismernünk a csecsemők alvását tudományos szempontból, illetve hogy miben más, mint a felnőtteké. Erről írok most nektek.

A csecsemők alvása tudományos szempontból

 

Az alvás fázisai

Az alvásnak két fő fázisát különböztetjük meg: az aktív alvás és a mély alvás. Az aktív vagy felületes alvást nevezzük REM fázisnak. Sok írásban így hivatkoznak rá. Ez tulajdonképpen azt az időszakot jelenti, amikor a csecsemőnek alvás közben mozog a szeme, mosolyog, fintorog, ilyenkor álmodik. Tudományosan bebizonyították, hogy erre a fázisra az agynak nagy szüksége van. Ez segíti elő az agy érését.

Miben más a csecsemők alvása, mint a felnőtteké?

A kisbabák első hónapjaiban megfigyelhető, hogy nekik hosszabb idő kell, hogy az aktív alvásból a mély alvásba jussanak. Ezenkívül fontos tudnunk, hogy a csecsemők nem mély alvási szakasszal kezdik az alvást, mint a felnőttek, hanem először egy kb 20 perces aktív fázison kell átesniük, mielőtt mélyen elaludnának.

„Ez a magyarázata annak, miért olyan nehéz elaltatni némelyik csecsemőt, illetve miért kell egyes kisbabáknak mély álomba merülniük, mielőtt letehetjük őket az ágyba.” /Dr. William Sears/

kép: Pixabay

 

Nagy felismerés volt számomra ez a rész, amikor első gyermekünknél olvastam az Éjszakai gondoskodás könyvet. Megértettem, hogy húsz percen belül nem érdemes letennem a gyerkőcöt a kiságyba, mert sokkal könnyebben felébred. Később már mindig figyeltem az órát.

A könyv ezután kitér az aktív alvás és a csecsemők agyi fejlődésének kapcsolatára. Ezekkel az ismeretekkel könnyebb megérteni a kisbabánk „működését”.

kép: Pixabay

 

Tarts velem a következő részben is, hogy Sears doktor filozófiáját megismerjük arról, hogy szerinte hol aludjon a kisbaba!

Ha van kedved, írd meg hozzászólásban, hogy milyen tapasztalataid vannak a csecsemők alvás fázisaival kapcsolatban!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Dr. William Sears: Éjszakai gondoskodás című könyv Második fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?