Éjszakai gondoskodás – Az apai gondoskodás

Dr. William Sears férfiként, férjként, apaként, nagypapaként írta meg nekünk az Éjszakai gondoskodás című könyvet. Arra hívja férfi társait, hogy alakítsanak ki kötődést gyermekükkel, és segítsék kimerült feleségüket, ha szükség van rá. A könyvről szóló korábbi írásokat itt találjátok.

Az apai gondoskodás

 

kép: Pixabay

Olvasnak-e a férfiak gyereknevelésről szóló könyveket?

Saját tapasztalatból úgy látom, hogy nagyon kevés férfi olvas gyereknevelésről szóló könyvet. Minden tiszteletem a kivételeknek. Sok férfi gondolja úgy, hogy nem könyvből kell nevelni a gyermeket. Természetesen én sem úgy gondolom, hogy könyvből kellene nevelni, de érdemes meghallgatni a nálam okosabb, tapasztaltabb tanácsait. Aztán majd eldöntöm, hogy megfogadom-e vagy sem az olvasottakat.

Mindig megmosolygom az apáknak szóló írásokat az egyes könyvekben. Mert kicsi esélyt látok rá, hogy egy férfi valóban el is olvassa őket. Megint bocsánatot kérek azoktól, akik valóban energiát fektetnek az olvasásba. Itt is igaz, hogy akinek nem inge, ne vegye magára.

Hogy ha odaadnám a férjemnek, hogy légyszives ezt a fejezetet olvasd el. Aztán oldalakon keresztül arról olvasna majd, hogy mennyivel többet kellene nekem segítenie, az olyan visszás érzéseket kelt bennem. Akkor akár már azt is mondhatnám neki, hogy „Látod? Én megmondtam, hogy nem segítesz eleget.” Ez pedig nem túl kedves felvezetése egy őszinte kérésnek. Persze könnyebb mások érveléseire hivatkozni. Aki ebben az esetben, nem mellesleg egy másik férfi. (Amúgy hozzáteszem az én férjem becsülettel el is olvasná azt a fejezetet. Csak az egész könyvet ne kelljen. 🙂

Sokkal eredményesebbnek tartom az apáknak szóló felkészítő foglalkozásokat vagy házasköröket. Mert ilyen fórumokon szerintem könnyebben lehet az apaszerep fontosságára felhívni a figyelmet.

A kötődést segítő nevelés apaként

Dr. William Sears arra hívja az apukákat, hogy kezdettől fogva vegyenek részt a csecsemő gondozásában és legyenek figyelmesek. Később ezért elnyerik „méltó jutalmukat”.

A könyv hasznos tanácsokkal látja el a férfi olvasókat, hogy milyen módszereket alkalmazhatnak az kisbaba elaltatása során.

kép: Pixabay

 

„Az apa által gyakorolt kötődést segítő nevelés, amelyet éjjel és nappal is folytatunk, életünk egyik legjobb hosszú távú befektetése. … Alig ha adhatunk nagyobb ajándékot a gyerekünknek, mint ha szeretjük az édesanyját, és aligha adhatunk nagyobb ajándékot a feleségünknek, mint ha odaadó apák vagyunk..” /Dr. William Sears/

 

Hogyan alkalmazható az éjszakai gondoskodás fogamzásgátlóként? Hogyan előzhetjük meg a hirtelen csecsemőhalált? Tarts velem, és meg tudod Dr. Williams Sears tanácsait!

Ha gondold, írd meg hozzászólásban, hogy neked milyen tapasztalataid vannak az apukák olvasási kedvével kapcsolatban, ha az adott könyv vagy írás gyereknevelésről szól!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Dr. William Sears: Éjszakai gondoskodás című könyv Kilencedik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?