Éjszakai gondoskodás – Hagyjuk-e sírni a babát?

Szeretném figyelmetekbe ajánlani Dr. William Sears: Éjszakai gondoskodás című könyvét. Nekem anno sokat adott, amikor az első gyermek megszületett. A szerző és La Leche Liga alapfilozófiáját már elkezdtük megismerni. Itt olvashatod a korábbi írásokat. A kötődést segítő nevelés során fontos, hogy odafigyeljünk gyermekünkre. William doktorúr szerint ebben nem fér bele, hogy sírni hagyjuk a kisbabát.

Hagyjuk-e sírni a babát?

 

A sírás a kommunikáció eszköze

Dr. Williams Sears határozottan kifejti a véleményét, hogy a kisbaba sírni hagyása miért nem követendő példa. Szerinte ez a módszer nem fér bele a kötődés segítő nevelésbe.

A szerző szerint az anyai ösztönök ellen hat az, hogy ha nem reagálunk gyermekünk sírására.

„Ha egy anya következetesen az érzéseivel ellentétesen cselekszik, akkor előbb-utóbb érzéketlenné válik, nem tudja értelmezni a kisbaba sírásának jelentését. Minél kevésbé ösztönösek az anya reakciói, annál kevésbe bízik a reakciók helyességében. Minél kevesebb az önbizalma, minél kevésbé hiszi el, hogy helyesek a reakciói, annál kevésbé leli örömét a gondoskodásban.” /Dr. William Sears/

kép: Pixabay

 

A sírás a baba kommunikációs eszköze. Ha nem reagálunk a sírásra, akkor azt tanítjuk gyermekünknek, hogy a sírásnak nincs közlési értéke. Nem érdemes sírnia.

A sírás és a bizalom

„A csecsemő bizalma megrendül, ha nem reagálnak minden alkalommal a sírására.” /Dr. William Sears/

kép: Pixabay

 

Megoldjuk-e a problémát, ha sírni hagyjuk a kisbabát? Milyen üzenetet közvetítünk így felé? Hosszú távon milyen eredményeket szeretnénk elérni?

 

Mi okozhatja az éjszakai ébredéseket? Tarts velem és megosztom veled Dr. William Sears ezzel kapcsolatos gondolatait!

Szívesen fogadom a hozzászólások között, hogy neked mi a véleményed van ezzel a sokak által vitatott témával kapcsolatban! Hagyjuk-e sírni a kisbabát?

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Dr. William Sears: Éjszakai gondoskodás című könyv Ötödik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?