Éjszakai gondoskodás – Hol aludjon és hogyan altassuk el a kisbabát?

Haladunk tovább Dr. William Sears: Éjszakai gondoskodás című könyvével. A korábbi írásaimat a könyvről itt olvashatjátok. Sears doktorúr a La Leche Liga elveivel teljesen összhangban képviseli a csecsemők éjszakai gondoskodásának fontosságát. Most bemutatom nektek, hogy milyen álláspontot képvisel a szerző a kisbaba altatásával kapcsolatban.

Hol aludjon a kisbaba?

Hogyan altassuk el a kisbabát?

 

Hol aludjon baba?

„Akárhol van az a hely, ahol mindhárman (az anya, az apa és a kisbaba) jól alszanak, és akármi legyen is az, amitől mindhárman jól érzik magukat – mindenképpen ez a legjobb alvási mód a család számára.” /Dr. William Sears/

kép: Pixabay

 

Az Éjszakai gondoskodás alapüzenete az, hogy a baba aludjon együtt szüleivel. Ezt hívja a szerző családi ágynak. Dr. William Sears saját tapasztalatai alapján vezeti le az együttalvás előnyeit. Szerinte ez a legjobb hely a gyermeknek.

„A csecsemő arra számít, hogy a szülei éjszakai is folyamatosan a rendelkezésére állnak, ugyanúgy, mint nappal.” /Dr. William Sears/

Sears doktorúr foglalkozik azokkal a tényezőkkel is, ami elbizonytalaníthatják a szülőket az együttalvással kapcsolatosan. Hivatkozik a társadalmi nyomásra, ami eltérít minket attól, hogy az ösztöneinkre hallgassunk. A szerző igyekszik az összes ellenérvet megcáfolni, amivel a családi ágy gyakorlatát szokták illetni.

Hogyan altassuk el a kisbabát?

„A lefektetés ideje nem feltétlenül jelent egyet az elalvás időpontjával. Az alvás nem olyan állapot, amelybe belekényszeríthetnénk a gyerekeket. Akkor alszik el, ha elnyomja az álom. A szülők feladata, hogy megteremtsék az álomhozó környezetet.” /Dr. William Sears/

kép: Pixabay

 

William doktor felsorolásszerűen bemutatja azokat a körülményeket, amire érdemes odafigyelnünk az elalvás segítéséhez. Nagyon hasznos lista.

Én személy szerint az anyaméhben hallott zajokat reprodukálása mellett adom le a voksom. Mivel nálunk kis korkülönbséggel születtek a gyerekek. Létkérdés volt, hogy a kisbaba nyugodtan tudjon aludni, amíg a többiek játszottak a másik szobába. Nekünk ezt egy fehérzajt keltő eszköz oldja meg, amit mindenhová magunkkal viszünk.

 

Hagyjuk-e sírni a babát? Erről írok nektek legközelebb! Tarts velem, hogy megismerd Dr. William Sears álláspontját!

Ha gondolod, írd le egy hozzászólásban, hogy nálatok hol aludt a kisbaba! Mennyire tudsz azonosulni a családi ágy gyakorlatával? Szívesen fogadom, hogy ha leírod, hogy nálatok milyen módszer vált be a kisbaba elaltatásakor! Örömmel fogadjuk egymás jó tanácsait!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Dr. William Sears: Éjszakai gondoskodás című könyv Harmadik és Negyedik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?