Éjszakai gondoskodás – Kötődést segítő nevelés

Ebben a sorozatban szeretném nektek bemutatni Dr. William Sears: Éjszakai gondoskodás című könyvet. Folyamatosan haladunk majd előre a könyv felépítése szerint. Sears doktor tanácsaira szépen lassan fényderül. Kezdjük a legelején.

A kötődést segítő nevelés

 

A kötődést segítő nevelés 7 lépése

William Sears szerint a kötődés segítő nevelés célja az, hogy megismerjük gyermekünket, és hogy gyermekünk jól érezze magát.

kép: Pixabay

 

A családi harmóniához hét összetevőre van szükség a szerző szerint, amit a könyv részletesen is bemutat.

  • Tegyünk fogadalmat egymásnak!
  • Nyugodt körülmények az anyaméhben
  • Készüljünk fel magunk is!
  • Addig szoptassunk, amíg el nem választja magát!
  • Reagáljunk gyorsan, ha sír a baba!
  • Aludjunk együtt a kicsivel!
  • Utazzon szoros egységben a család!

Ez a hét dolog teljes összhangban van a La Leche Liga elveivel, ahogyan arról a könyv bemutatásakor is írtam.

„Azok a szülők, akik nagy hangsúlyt fektettek a kötődésre. … Reális elvárásokat támasztanak gyermekükkel szemben a fejlődés egyes szakaszaiban, és tudják, hogyan adják át a kicsinek a kívánatos viselkedési formákat. Örömüket lelik gyermekükben.” /Dr. William Sears/

 

Mit próbáljunk ki és mitől óvakodjunk?

Dr. William Sears arra hív bennünket, hogy próbáljunk ki többféle altatási módot.

„Az az alvási mód a megfelelő, amelynek során a család mindhárom tagja (az anya, az apa és a csecsemő) a legjobban alszik.” /Dr. William Sears/

kép: Pixabay

 

Ezzel szembe a szerző óva int bennünket a korlátozó nevelési formáktól, amely „arra inti a szülőket, hogy ne vegyék figyelembe gyermekük jelzéseit. … Ez a fajta nevelési mód „gyors és könnyű recepteket is kínál a bonyolult problémák megoldására.” /Dr. William Sears/ William doktorúr szerint a bonyolult problémákra nincs egyszerű megoldás.

„Gyermekeink túl értékesek, és igényeik túl fontosak ahhoz, hogy áldozatul essenek az olcsó, felületes tanácsoknak.” /Dr. William Sears/

 

A csecsemők alvásának tudományos bemutatásáról a következő alakommal írok Neked! Tarts velem!

Ha megfogott téged ez a téma, kérlek írd le egy hozzászólásban, hogy szerinted is fontos-e a kötődés a gyereknevelésben?

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Dr. William Sears: Éjszakai gondoskodás című könyv Első fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?