Érzelmi biztonság – A kisgyerekkor problémái

Vekerdy Tamás országszerte tart előadásokat szülőknek és pedagógusoknak. Számtalan felnőttnek adott már tanácsokat a gyerekekkel kapcsolatosan. Érzelmi biztonság című könyvében olyan témaköröket gyűjtött össze, amik a szülőket érdekelhetik. Például, hogy szabad-e egy kisgyereket fejleszteni? Erről a korábbi írásomban olvashattok. A könyv most következő részében a gyerekkor leggyakoribb problémáiról fejti ki véleményét a szerző. 

Evés, alvás, szobatisztaság

 

Evés

Vekerdy Tamás gyermek-pszichológiai munkája során sok családdal találkozott, akik az evéssel kapcsolatos panaszaikkal fordultak hozzá. A szerző szerint a szülők túl aggódják ezt a kérdést. Szerinte egy kis kreativitással megoldhatóak lennének a problémák.

„Röviden azt lehet mondani: ahol az étkezésből problémát csinálnak, ott valóban probléma lesz belőle.” /Vekerdy Tamás/

Az Érzelmi biztonság című könyvben több tanácsot olvashatunk, amik segítségével az étkezések körüli kálváriát megelőzhetjük és megváltoztathatjuk a kialakult helyzetet.

kép: Pixabay

Alvás

Vekerdy Tamás szerint az alvással kapcsolatos legfontosabb tudnivaló, hogy a gyereknek minél korábban le kellene feküdnie. Állítása szerint egy gyermek akkor aludta ki magát, ha magától fel kell. Ha az óvoda vagy iskola előtti reggelen borzasztóan fáradt a csemeténk és nehéz felkelteni, akkor nem aludta ki magát. Rá kellene állni, hogy hamarább kerüljön ágyba. A szervezetének nagy szüksége van az elegendő mennyiségű alvásra. A szerző szerint a délutáni alvás jelentősége sem elhanyagolható akkor, ha nincs meg napi szinten elegendő alvás egy gyerek életében

„Mert tudnunk kell, hogy a gyerek akkor aludta ki magát, ha magától ébred.” /Vekerdy Tamás/

kép: Pixabay

Szobatisztaság

Az Érzelmi biztonsági című könyvben olvasható állítások szerint Magyarországon az a divat, hogy a szobatisztaságot minél előbb el kell érni. Pedig a szerző szerint ezt nem szabadna erőltetni. Nincs olyan felnőtt ember, aki még bilit használna, szóval a szobatisztaság magától is ki fog alakulni. Anélkül, hogy erőltetnék és szorongásokat alakítanának ki a szülők a gyerekben ezzel a témával kapcsolatosan.

„Két, két és fél éves kor körül a gyerekek maguktól szobatisztává válnak – és így történne ez Magyarországon is, ha nem erőltetnénk annyira a bilizést.” /Vekerdy Tamás/

 

A következő részben a félelemről és agresszióról írok majd Nektek! Tarts velem, hogy ezekkel a fontos témákkal kapcsolatos gondolatokat megoszthassam Veled!

Ha van kedved, írd meg hozzászólásban, hogy milyen jó praktikáid vannak a fenti témákkal kapcsolatosan! Jó lenne egymástól tanulni!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Vekerdy Tamás: Érzelmi biztonság című könyv Harmadik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?