Érzelmi biztonság – Értékek és elszakadások

Vekerdy Tamás korunk egyik nagy gondolkodója. Nagy tiszteletnek örvend a szülő-pedagógus-gyerek háromszöggel kapcsolatos gondolatai alapján. Az Érzelmi biztonság című könyv a szerző által írt sorozat első része. (A sorozat többi része: Jól szeretni, Belső szabadság) Folyamatosan haladunk előre a könyvben és ismerjük meg Vekerdy Tamás gondolatait és filozófiáját a gyereknevelésről. A korábbi írásokat itt tudod elolvasni. A mai világban értékekre nevelni és megtartani a szoros kapcsolatot gyermekünkkel nem egyszerű. Rengeteg a csábítás és a rohanással töltött idő. Ismerjük meg a szerző gondolatait ezekkel a fontos témákkal kapcsolatosan. 

Értékek és elszakadások

 

A jó erkölcs és a tíz parancsolat

Az Érzelmi biztonság című könyvben olvashatjuk, hogy 1999-ben volt egy komoly lövöldözés egy amerikai iskolában, amikor rengeteg meghaltak. Ez a tragikus esemény több mozgalmat indított el Amerikában, hogy megelőzzék, hogy ilyen még egyszer előforduljon. Az okosoknak be kellett látniuk, hogy ahhoz, hogy értéket képviseljenek nem elég, ha kifüggesztik az iskolában a tíz parancsolatot, aminek egy pontja az, hogy Ne ölj!

„Az erkölcsi értékekre való nevelés tehát nem úgy történik, hogy vesszük az értékeket a tízparancsolattól Arany Jánosig, és ezekkel tömjük a gyerek fejét.” /Vekerdy Tamás/

Értékekre nevelni nem könnyű. A felnőttek feladata lenne, hogy helyes értékrendet tanítsanak meg a gyermekeknek. Vekerdy Tamás szerint a lényeg az, hogy tudatosítsuk magunkban, hogy a gyerekek a tetteinkből sokkal többet tanulnak, mint a szavainkból. Vagyis házi feladatnak feladni a jó erkölcs pontjait és másnap kikérdezni, teljesen téves irány. És sajnos kamaszkorban nevelni már késő! A gyermek életének első három éve a legmeghatározóbb ebből a szempontból, legalább is a pszichológia szerint.

„Tudomásul kell vennünk, bármilyen kellemetlen, hogy a gyerekek arra vannak ráhangolódva, amilyenek mi vagyunk, nem pedig arra, amit mondunk nekik a dolgokról. … A gyerekeket tehát nem lehet általános és direkt módon „az értékekre” szocializálni.” /Vekerdy Tamás/

kép: Pixabay

 

Vekerdy Tamás könyvében részletes kitér a lopásra, a hazugságra, a kamaszkor viharaira és a kábítószerre is. Érdemes elolvasni!

Elszakadások

A szülő-gyerek kapcsolat tele van elszakadásokkal. Kezdve a megszületéssel, az óvodai elváláson át, a kamaszkoron keresztül, a felnőtté válásig. Viszont ezek a folyamatok nem egyirányúak. Elszakadunk, visszatérünk, elszakadunk, visszatérünk. Önállóak vagyunk már, de mégis mindig odatartozunk a szüleinkhez.

„Ha a család igazán jó érzelmi kapcsolatra adott lehetőséget kisgyermekkorban, akkor könnyebben és felelősebben lesz önállóvá a gyerek, majd a későbbi években. Igen, a kamaszkori, ifjúkori elszakadás egészséges formájának a megalapozása már magzati korban elkezdődik.” /Vekerdy Tamás/

kép: Pixabay

 

Az Érzelmi biztonság című könyvben olvashatjuk, hogy fontos, hogy belássuk szülőként, hogy a gyermekünk egy tőlünk különböző individuum, és nem szabad minden áron irányítani. Bíznunk kell abban, hogy az életének korai szakaszában átadott sok-sok értékre és tanácsra emlékezni fog, akkor is, ha mi nem leszünk mellette. Ez a szülőség egyik nagy félelme és öröme is egyben.

„Tisztelettel fogadni, szeretettel nevelni, szabadságban elengedni.” /Rudolf Steiner – a Waldorf iskola alapítója/

A szerző végig veszi a gyermekkori elszakadások pontjait. Szó van a dackorszakról, a bölcsődei, óvodai és iskolai elválásról és a kamaszkorról. Hasznos tanácsokat találhat itt az olvasó!

 

A következőkben szülők párkapcsolata lesz a téma. Tarts velem és megmutatom Neked Vekerdy Tamás gondolatait!

Ha gondolod, írj egy hozzászólást, hogy mi a véleményed a fenti témáról!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Vekerdy Tamás: Érzelmi biztonság című könyv Hetedik és Tízedik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?