Gyerekek érzelmi intelligenciája – Apa kulcsszerepe

John Gottman: Gyerekek érzelmi intelligenciája című könyv végére értünk. A korábbi írásaimat a könyvről itt olvashatjátok. Az érzelmi fejlesztés alapfilozófiájára fény derült már. A könyv utolsó fejezete az apukák kulcsszerepéről szól. Gottman maga is apaként szeretné az apukákat hasznos tanácsokkal ellátni. 

Az apukák kulcsszerepe

 

Apukák

„A kollégáimmal végezett kutatás … azt állapította meg, hogy a gyerekeknek szükségük van az apjukra. De véleményünk szerint van egy fontos kitétel: nem mindegy, hogy milyen az az apa.” /John Gottman/

A Gyerekek érzelmi intelligenciája című könyvben találhatunk három szituációt, ami három különböző apukát mutat be. A szerző ezeken a példákon keresztül próbálja meg bemutatni, hogy apukák különböző mértékben vehetnek részt a gyermekük életében. Tapasztalata alapján azok az apukák vannak a legjobb hatással a gyerekekre, akik tisztában vannak a csemetéjük életének részleteivel, barátaik, tanáraik nevével stb. Ha keveset is tudnak találkozni gyermekükkel, tudnak olyan kérdéseket feltenni, amiből kiderülhet, hogy érdekli őket a gyerekkel kapcsolatos dolgok és ezzel megalapozzák a kettőjük közötti szoros kapcsolatot.

„A gyerekeik életében jelen lévő apák – és különösen azok, akik érzelmileg is elérhetőek a gyerekeik számára – nagy hatással vannak a fejlődésükre. Az apák olyan módon tudják motiválni gyerekeiket, ahogy az anyák képtelenek, különösen a kortársi kapcsolatokat és az iskolai előremenetelt illetően.” /John Gottman/

kép: Pixabay

 

Apukák és a gyereknevelésről szóló könyvek

Egy korábbi alkalommal már kifejtettem Nektek, hogy mit gondolok az apukáknak írt fejezetekről a gyereknevelésről szóló könyvekben. Azt gondolom, hogy kevés apukához jutnak el ezeket a nekik szóló részek. Nagy eséllyel az anyukák adják oda nekik elolvasásra. Viszont így már teljesen más üzenete van számukra. Nem gondolom, hogy nyitottabbak lesznek a tanácsokra. Sokkal inkább elvárásokat érezhetnek mögötte.

Tisztelet a kivételnek, azoknak az apukáknak, amik maguktól is olvasgatnak ilyen könyveket. Sokkal hasznosabbnak tartom a külön az apukákat megszólító könyveket. Azok, amik az elejétől a végéig az apukáknak szólnak. Szerintem ezeket az apukák is szívesebben olvassák. Sokkal jobban el tudom képzelni, hogy egy ilyen könyvet leemelnek a polcról, keresve a helyüket a gyermekük életében és az új családi felállásban. (Hamarosan majd ilyen könyvekről is írok majd Nektek!)

Félreértés ne essék, nem gondolom, hogy az apukákat nem érdeklik a gyerekneveléses könyvekben szereplő információk vagy nincsenek bennük kérdések. Sőt az első gyermekük születése előtt nagy eséllyel félnek is egy kicsit az ismeretlentől. Szeretnék jól csinálni, és ehhez egy náluk okosabbhoz fordulnak.

Sokkal inkább az a tapasztalatom, hogy a heti sok-sok munkaóra után nem ilyen témában szeretnének olvasgatni. Inkább szeretnének kütyüzni, barkácsolni, hobby-juknak élni. Ezzel nincs is semmi gond, mindenképpen szükségük van feltöltődésre. (Ahogy az anyukáknak is.) Számukra a gyereknevelés nem felüdülés. (Sokszor az anyukáknak sem.)

Mindezek ellenére úgy gondolom, hogy a gyereknevelés csapatmunka. Nem szabad az anyukát egyedül hagyni ezzel a kemény munkával. Fontos lenne, hogy az apukák belássák, hogy nekik is van feladatuk. Nem is elhanyagolható. Jó lenne, ha az apukák nyitottak lennének a gyereknevelésről szóló könyvekben olvasható tanácsokra és információkra. Sőt néha-néha hajlandóak lennének ezzel a témával behatóbban is foglalkozni. Hiszen a gyerek szemében az ő személyük meghatározó. Nem mindegy tehát, hogy milyen elképzelések szerint nevelnek.

Az apa jelenléte a gyermek életében

Gottman szerint az apaság intézménye sok változáson ment át az elmúlt 40-50 évben. A tendencia sok szempontból pozitív irányt mutat. Viszont a felgyorsult világ és a rengeteg munkával töltött hét sok-sok időt vesz el egy férfinak a családjától. Pedig a gyerekekkel való közös játék meghatározó.

„Az apák elsősorban a közös játék révén fejtik ki hantásukat a gyerekekre. … Az apuk durvább játékai fontos segítséget nyújtanak a gyerekeknek a saját érzelmeik megtapasztalásában.” /John Gottman/

A szerző szerint az apákkal játszott vad játékok, mint a birkózás vagy szörnyes játék sokat segít a gyereknek abban, hogy kiélje magát, illetve, hogy megtanulja szabályozni saját tettei. A játék végén pedig megtanulnak lecsillapodni. Ez a készség később is hasznukra válik. Az ilyen játékok során a gyermek megfigyelheti a másik ember jelzéseit, hogy mi a vicces, mi az, ami már durva és mikor volt már elég.

kép: Pixabay

 

A szerző azt tanácsolja az apukáknak, hogy próbálják megtalálni az egyensúlyt a munka és az otthoni élet között, illetve hogy vegyenek részt a gyermekük gondozásában és ellátásában is.

Apa-gyerek kapcsolat

„Az apa-gyerek kapcsolat erőteljes érzelmeket generál a gyerekekben.” /John Gottman/

Pontosan ezért kellene az apukáknak kerülni a kritizálást, becsmérlést és tolakodást. Valószínűleg sokan tapasztalták vagy hallottak már olyanról, hogy a rideg és szigorú apukák mekkora károkat tudnak okozni a gyermekükben. Sok-sok film is szól erről.

„Sokan nem tudják, hogyan legyenek ilyen (érzelmileg fejlesztő) apák azon egyszerű oknál fogva, hogy a saját apjuk nem így viselkedett velük.” /John Gottman/

Pont ezekben az esetekben segíthetnek a gyereknevelésről szóló könyvek, mert ha nem jön zsigerből, hogy mit tegyünk, mondjuk egy hiszti idején, akkor a nálunk okosabbak által írt könyvekből talán kitalálhatunk valami jót.

„A lényeg pedig az, hogy a férfiak mind érzelmileg, mind fizikailag legyenek jelen a gyerekeik életében.” /John Gottman/

A Gyerekek érzelmi intelligenciája című könyvben sok hasznos tanácsot találhat az olvasó, hogy hogyan is lehet érzelmileg és fizikailag közel lenni gyermekünkhöz. Érdemes átolvasni és beszélgetni róla!

„Az apai szerepvállalásban természetesen az anyáknak is nagy szerepük van, sok múlik azon, hogy támogatják vagy elbátortalanítják az apákat.” /John Gottman/

 

Ezzel befejeztük John Gottman: Gyerekek érzelmi intelligenciája című könyvét, amely az érzelmi fejlesztéssel kapcsolatosan látja el hasznos tanácsokkal a szülőket. A következőkben Vekerdy Tamás: Érzelmi biztonság című könyvével foglalkozunk. Tarts velem továbbra is!

A hozzászólásokban szívesen fogadom a véleményedet az apukák kulcsszerepével kapcsolatosan!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom John Gottman: Gyerekek érzelmi intelligenciája című könyv Hatodik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?