Gyerekek érzelmi intelligenciája – Érzelmi fejlesztés

Ebben a sorozatban szeretném nektek bemutatni John Gottman: Gyerekek érzelmi intelligenciája című könyvet. Folyamatosan haladunk majd előre a könyv felépítése szerint. Kezdjük a legelején. 

Érzelmi fejlesztés

 

Az érzelmi fejlesztés hatásai

„Azok a szülők, akik foglalkoznak gyerekeik érzelmeivel, a mi definícióink szerint „érzelmi fejlesztés” hajtanak végre.” /John Gottman/

Az érzelmi fejlesztő szülők öt jellemzője:

   • tisztában vannak a gyermek érzéseivel
   • a gyerekek érzései lehetőséget adnak nekik arra, hogy szorosabb kapcsolatba kerüljenek vele, és megtanítsák valamire
   • együtt érzően meghallgatják, és elismerik a gyerek érzéseinek jogosságát
   • segítenek a gyereknek, hogy megnevezze a saját érzelmeit
   • kijelölik a határokat, miközben megvizsgálják, milyen stratégiákkal lehetne megoldani a felmerülő problémát

John Gottman és csapata éveken át végeztek vizsgálatokat gyerekeken és családoknál. Később pedig megvizsgálták, hogy ezek a gyerekek hogyan teljesítenek az életben. A megfigyeléseik alapján egyértelművé vált számukra, hogy az érzelmileg fejlesztett gyerekek rugalmasabbak, egészségesebbek, jobban teljesítenek az iskolában, könnyebben barátkoznak. Összefoglalva érzelmileg egészségesebbek.

kép: Pixabay

Az érzelmi fejlesztés nem csodaszer

Az érzelmi fejlesztés nem jelenti a fegyelmezés végét. A határok kijelölése továbbra is fontos. Mivel az érzelmi kapcsolat megerősödött szülő és gyerek között, ezért a gyermeknek számít a szavunk és motivált, hogy a kedvünkben járjon. Vagyis a fegyelmezés alapja az érzelmi fejlesztéssel megalapozott szoros kapcsolat a gyermekünkkel.

„Az érzelmi fejlesztés nem jelenti azt, hogy megszűnnek a családi viták, nem hangzanak el többé kemény szavak, senkinek sem sérülnek az érzései, nem lesz többé szomorúság vagy stressz. A konfliktusok a családi élet velejárója. De aki elkezdi alkalmazni az érzelmi fejlesztést, az valószínűleg közelebb kerül gyermekéhez. És amikor a családtagok közelebb kerülnek egymáshoz, és nagyobb tisztelettel viseltetnek egymás iránt, akkor a problémákat is könnyebb elviselni.” /John Gottman/

Ma már tudjuk

Az elmúlt 40-50 évben hatalmas fejlődésen ment át a szülők gyerekneveléshez való hozzáállása. Ezek közé tartozik az érzelmek elfogadása is. Az apák szerepe is felértékelődött. Ezek az előrelépések nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a mai gyerekek már jobb helyzetben vannak, mint korábban.

A Gyerekek érzelmi intelligenciája című könyvben megtalálhatjuk John Gottman megfigyeléseit az elmúlt évek fejlődésével kapcsolatosan.

„Ma már tudjuk, hogy a kedvesség, a szeretet, az optimizmus és a türelem sokkal hatékonyabb eszközök a pálcánál, ha kiegyensúlyozott, érzelmileg egészséges gyerekeket akarunk nevelni.” /John Gottman/

kép: Pixabay

 

A következő alkalommal a négy különböző nevelési stílusról írok Neked! Tarts velem John Gottman önvizsgálatra hívó tesztjének bemutatásakor!

Ha megfogott téged ez a téma, kérlek írd le egy hozzászólásban, hogy mi a tapasztalatod az érzelmei fejlesztéssel kapcsolatosan!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom John Gottman: Gyerekek érzelmi intelligenciája című könyv Első fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?