Gyerekek érzelmi intelligenciája – Nevelési stílusok

John Gottman: Gyerekek érzelmi intelligenciája című könyv külföldön sikerkönyvnek számít. Számtalan szülőnek nyújtott már segítséget az érzelmi fejlesztés lépéseinek elsajátításában. Az érzelmek elfogadása és az együttérzés nagyon fontos. Erről a korábbi írásomban olvashattok. Most pedig egy teszt bemutatása következik, aminek a segítségével megállapíthatjuk a saját nevelési stílusunkat. 

Saját nevelési stílusunk megállapítása

 

Önvizsgálat

A Gyerekek érzelmi intelligenciája című könyv alapfelvetése az, hogy a magas érzelmi intelligenciához vezető út első lépése, hogy a gyermek azonosítani tudja az érzelmeket. Ehhez viszont olyan felnőttekre van szüksége, akik segítenek neki felismerni őket. Gottman tapasztalatai szerint négy féle csoportba lehet beosztani a szülőket a szerint, hogy hogyan reagálnak a heves érzelmekre. Könyvében bemutatja ezeket a szülői viselkedés mintákat. Számomra komoly felismerés volt így látnia tipikus reakcióimat és sokat tanultam általa!

   • Elutasító szülők
   • Helytelenítő szülők
   • Laissez-faire nevelési stílusú szülők
   • Érzelmi fejlesztő szülő

„Az első lépése a jó szülővé válás útján … az önvizsgálat. … A gyerekek érzelmi intelligenciájának fejlesztése csak akkor lehetséges, ha a szülők tisztában vannak a saját érzéseikkel.” /John Gottman/

Az anyukák és apukák nevelési elveit nagyban meghatározzák azok a tapasztalatok, amiket a saját gyermekkorukban szereztek. Akár azonosulni tudunk a saját szüleinkkel, akár teljesen elhatárolódunk az általuk használt eszközöktől, az biztos, hogy meghatároznak bennünket valamilyen szinten. Sokunknak először saját magunkkal megküzdenünk ahhoz, hogy elég jó szülővé váljunk. Az érzelmek kezelésével kapcsolatosan is hasonló a helyzet. A szerző szerint mielőtt belevágnánk a saját gyermekünk érzelmi fejlesztésébe, vizsgáljuk meg, hogy milyen a mi saját nevelési stílusunk. Az olvasó ennek meghatározásához egy 81 kérdésből álló tesztet találhat a könyvben.

A Gyerekek érzelmi intelligenciája című könyvben megtalálhatjuk a teszt kiértékelését, illetve a négy szülői típus részletesebb bemutatása. Nagyon érdekes és önkritikus ez a rész! Érdemes belevágni!

kép: Pixabay

 

Az eredmény értelmezése után meg tudjuk állapítani, hogy mik az erősségeink és a gyengeségeink szülőként. Ennek ismeretében pedig meghatározhatjuk azokat a célokat, amiket szeretnénk elérni, amelyik irányba fejlődni szeretnénk.

Nevelési stílusok

Elutasító szülők

Akik semmibe veszik, figyelmen kívül hagyják vagy bagatellizálják a gyerekeik negatív érzelmeit.

A nevelési stílus hatásai a gyerekekre: azt tanulják, hogy az érzéseik rosszak, helytelenek, nem jogosak.

Helytelenítő szülők

Akik nem nézik jól szemmel, ha gyerekeik kifejezésre juttatják negatív érzelmeiket, és ezért összeszidják vagy megbüntetik őket.

A nevelési stílus hatásai a gyerekekre: azt tanulják, hogy az érzéseik rosszak, helytelenek, nem jogosak.

Laissez-faire nevelési stílusú szülők

Akik elfogadják gyermekeik érzelmeit és együtt éreznek velük, de semmilyen útmutatást nem kínálnak, és a gyerek viselkedésének sem szabnak határokat.

A nevelési stílus hatásai a gyerekekre: nem tanulják meg szabályozni az érzelmeiket.

Érzelmi fejlesztő szülők

Akik elfogadják gyermekeik érzelmeit és együtt éreznek velük. Megszabják a határokat. Nem hagyják figyelmen kívül a negatív érzelmeket és útmutatást kínálnak nekik.

A nevelési stílus hatásai a gyerekekre: megtanulnak bízni az érzéseikben, szabályozni a saját érzelmeiket, és megoldani a problémákat.

„Az érzelmi fejlesztő szülők … úgy gondolják, hogy minden érzésnek megvan a maga szerepe az életükben. … Arra bátorítják a gyerekeiket, hogy őszintén mutassák ki az érzéseiket. … Bármilyen érzést hajlandóak elfogadni, de bármilyen viselkedést nem.” /John Gottman/

kép: Pixabay

 

A következő részben az érzelmi fejlesztés öt lépésről írok majd nektek! Tarts velem, hogy John Gottman gondolatait bemutathassam Neked!

Ha van kedved, írd meg hozzászólásban, hogy mit gondolsz ezekről a nevelési stílusokról! Szerinted mennyire határoznak meg bennünket a hozott minták?

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom John Gottman: Gyerekek érzelmi intelligenciája című könyv Második fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?