Gyerekekre hangolva – A szeretet az alap

Ebben a sorozatban szeretném Nektek bemutatni Gary Chapman – Ross Campbell: Gyerekekre hangolva című könyvet. Folyamatosan haladunk majd előre a könyv felépítése szerint. A szeretetnyelvek gyermek specifikus elveire szépen lassan fény derül. Kezdjük a legelején!

 

A szeretet az alap

 

Az érzelmi tank

A Gyerekekre hangolva című könyv bemutatásakor már megismerkedtünk a szeretetnyelvekkel.

Gary Chapman elmélete szerint minden embernek meg van a maga szeretet tankja. A ember életkortól függetlenül, akkor érzi magát legjobban a bőrében és akkor teljesít a legjobban, ha az érzelmi tankja tele van. A szerző szerint a szeretet tank úgy tölthető fel a leghatékonyabban, ha az emberrel az elsődleges szeretetnyelvén beszélünk. Ilyenkor az ember alapvető érzelmi szükségleteinek teszünk eleget. (A szeretetnyelvekről bővebben itt olvashattok.)

Ahogy már fent is írtam, ez az egész életkortól független, vagyis gyerekeknek is meg van a maguk érzelmi tankja, ez jelenti számunkra az erőforrást a fejlődéshez és a növekedéshez.

„Könyvünkkel a szülői hivatás egyik legfontosabb feladatára szeretnénk felhívni a figyelmet – a gyermek szeretetigényének betöltésére. … Abban szeretnénk segíteni a szülőknek, hogy tapasztalhatóbbá és érezhetőbbé tudják tenni gyermekük iránti szeretetüket.” /Gary Chapman/

kép: Pixabay

Feltétel nélküli szeretet

Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen módon szeretjük gyermekünket. A szerzőpáros szerint az érzelmi tankot feltétel nélküli szeretettel kell megtölteni. Fontos, hogy gyermekünk érezze, hogy önmagáért szeretjük őt, és nem azért, amit tesz. Ez egy elég komoly feladat. Gary Chapman szerint csak így fogja érezni a gyermekünk, hogy szeretjük őt.

Gyerekekre hangolva című könyv szerint, ha a gyermekünk elsődleges szeretetnyelvére odafigyelünk, akkor járunk el a legjobban, mert erre a legérzékenyebb és a legfogékonyabb. Így lesz tele a szeretet tankja, így lesz jobb a kapcsolatunk és könnyebb a fegyelmezés.

„Csak akkor tudjuk átadni szeretetünket gyermekeinknek, ha megtanuljuk feltétel nélkül szeretni őket.” /Gary Chapman/

Minden gyermek egyedi, mindenkinek meg van a maga elsődleges szeretetnyelve. A testvéreknek is lehet különböző. Ezért nagyon fontos, hogy megismerjük mind az öt szeretetnyelvet: testi érintés, elismerő szavak, minőségi idő, ajándékozás, szívességek. (Ebben a sorrendben fogom őket bemutatni nekünk.)

kép: Pixabay

A szeretetnyelvek

A szeretetnyelvek elsajátítása tanulási folyamat. A Gyerekekre hangolva című könyvben ebben próbálnak meg segíteni nekünk a szerzők. Fontos, hogy „bármelyik szeretetnyelv is jellemzi gyermekünket, csakis feltétel nélkül szabad használnunk.” /Gary Chapman/

Ez a bármit teszel, szeretlek elmélet nem egyenlő az engedékenységgel, hívja fel a figyelmet Gary Chapman könyvében. A későbbi fejezetekben igyekszik folyamatosan alátámasztani állítását.

Vajon milyen nyelven beszél a gyermekünk? A könyv későbbi fejezeti alapján könnyen rájöhetünk majd. Gary Chapman leszögezi, hogy gyerekkor után még változhat az elsődleges szeretetnyelv. Illetve kiemeli nekünk, hogy attól még, hogy az egyik nyelv a dominánsabb, a gyermeknek a többi nyelvre is szükséges van. Ezért mind az öt szeretetnyelvet meg kellene tanulnunk használni.

„Ahhoz, hogy gyermekünk érett felnőtté válhasson, két dologra van égető szüksége: először arra, hogy mi, szülők, mind az öt szeretetnyelven biztosítsuk őt szeretetünkről, valamint arra, hogy ő is megtanulja ezeket használni.” /Gary Chapman/

 

A testi érintés fontosságáról írok Nektek legközelebb! Tarts velem az első szeretetnyelv megismerésében!

Ha megfogott téged ez a téma, kérlek írd le egy hozzászólásban, hogy szerinted megvalósítható-e a feltétel nélküli szeretet a szülő-gyerek kapcsolatban!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Gary Chapman: Gyerekekre hangolva című könyv Első fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?