Gyerekekre hangolva – Ajándékozás

Gary Chapman amerikai pszichológusként dolgozik. Nevéhez fűződik a szeretetnyelvek elmélete. Szerinte minden embernek meg van a maga elsődleges szeretetnyelve. Ezeknek a nyelveknek a szülő-gyerek kapcsolatban használható elveit szeretné megosztani velünk Az öt szeretetnyelv: Gyerekekre hangolva című könyvében. A könyvről írt korábbi írásokat itt találod. Már írtam nektek a testi érintésről, az elismerő szavakról és a minőségi időről. Most az ajándékozásról lesz szó.

Negyedik szeretetnyelv: Ajándékozás

Az ajándékozás fontossága

Az ajándékozás, mint a szeretet kifejezésének egyik eszköze, általános jelenség. A gyerekek számára az ajándékok különlegesek. Minden gyerek szeretet ajándékot kapni.

kép: Pixabay

 

Gary Chapman arról ír nekünk könyvében, hogy ha belegondolunk, akkor az igazi ajándékot nem a mérete vagy az értéke teszi különlegessé, hanem azt a szeretet, amit kifejez. A gyerekek pedig érzik ezt és nagy becsben tartják az ajándékokat, mint szeretetünk egyik bizonyítékát.

„A valódi ajándék a gyermek javát szem előtt tartva választjuk, és szeretetünk jeléül adjuk.” /Gary Chapman/

Ajándékozás, mint elsődleges szeretetnyelv

„A legtöbb gyerek örül, ha ajándékot kap, de vannak, akik számára elsősorban ez fejezi ki szüleik szeretetét. … Az ilyen gyermeknek az ajándékok nem csupán tárgyak, hanem a szeretet kézzelfogható jelei.” /Gary Chapman/

A Gyerekekre hangolva című könyvből megtudhatjuk, hogy ezek a gyerekek nagy lelkesedéssel fogadják az ajándékokat. Akár még évekig emlékeznek rá, amikor megkapták. Számukra nem csak az átadás pillanatában, hanem évekkel később is a szülők szeretetének bizonyítéka az az adott ajándék.

Fontos, hogy ne essünk át a ló túloldalára. Az igazi ajándék nem vár ellenszolgáltatást, nem fizetség valamilyen tettért, és nem a megvesztegetés eszköze. Gary Chapman könyvében arra hívja az olvasókat, hogy figyeljenek oda ezekre a kritériumokra.

„Az a gyermek fogja megfelelően értékelni az ajándékot, aki a szeretet jelét látja bennük.” /Gary Chapman/

kép: Pixabay

Tanulható folyamat

A Gyerekekre hangolva című könyvben megtalálhatjuk azokat az elveket, ahogyan ne ajándékozzunk és azokat, ahogyan igen. Érdemes elolvasni ezt a részt. Hiszen szeretetnyelvtől függetlenül minden szülő szokott ajándékkal kedveskedni gyermekének.

Fontos kiemelni, hogy mivel minden gyerek szeretet ajándékot kapni, ezért nehéz megkülönböztetni azokat, akinek ez az elsődleges szeretetnyelve. Gary Chapman arra hív bennünket, hogy ajándékozáson kívül ne feledkezzünk meg a többi négy szeretetnyelvről sem. Hiszen ezekre mind együtt van szüksége gyermekünknek ahhoz, hogy egészségesen fejlődjön és szeretet tankja csordultig legyen.

 

Ez a bejegyzés a kisgyerekekről szól, ha érdekelnek Téged az ajándékozás szeretetnyelvének kamaszokra jellemző vonásai, akkor azt a linkre kattintva éred el.

 

A következőkben az utolsó szeretetnyelv lesz a téma! Tarts velem, és megtudhatod Gary Chapman és Ross Campbell gondolatait a szívességekről!

Ha van kedved, írj egy hozzászólást, hogy nálatok hogyan fogadják a gyerekek az ajándékokat! Ti mekkora felhajtást szoktatok csinálni egy-egy szülinap vagy karácsony körül?

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Gary Chapman: Gyerekekre hangolva című könyv Ötödik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?