Gyerekekre hangolva – Egyedülálló szülők

Szeretném figyelmetekbe ajánlani Gary Chapman és Ross Campbell: Gyerekekre hangolva című könyvét. A korábbi írásaimat itt találjátok meg. Sajnos az utóbbi években rohamosan nőtt a csonka családban felnövő gyermekek száma Az egyedülálló szülőknek nehéz feladatuk van. A szerzők szerint a szeretetnyelvek alkalmazása nekik is segíthet.

Egyedülálló szülők és a szeretetnyelvek

 

A családi élet feszültségei

Az egyedülálló szülők abban a speciális helyzetben vannak, hogy gyermekeik szükségleteiről úgy kell gondoskodniuk, hogy közben igyekeznek az élet többi területén is helytállni. Mindezt egyedül.

„Annak a gyereknek a szükségletei, akit egyedülálló szülő nevel, semmiben sem különböznek az ép családban felnövőkétől. A különbség abban van, hogy ezekről a szükségletekről két szülő helyett csupán egynek kell gondoskodnia.” /Gary Chapman/

A válás mindenkit megvisel. A gyermeket kifejezetten. Hiszen a biztonságos világa esik darabokra. A Gyerekekre hangolva című könyvből megtudhatjuk, hogy ezt a fájdalmat soha sem heverik ki.

kép: Pixabay

 

A szeretetszükséglet betöltése

A Gyerekre hangolva című könyvben több tanáccsal találkozhatunk, ami segíthet gyermekünk fájdalmának feldolgozásában, illetve a gyógyító beszélgetéseknek is táptalajt biztosít.

„A szülők válása okozta trauma következtében a gyermek szeretet tankján rés keletkezik.” /Gary Chapman/

kép: Pixabay

 

Az elsődleges szeretetnyelv és a többi szeretetforrás alkalmazásával lehetőségünk van rá, hogy ezt a rést befoltozzuk. Sok türelem és együttérzés kell hozzá, hívják fel a figyelmet a szerzők. Részletesebben Gary Chapman: Az öt szeretetnyelv – Szólóban című könyv foglakozik ezzel az témával.

 

Az utolsó fejezet következik a könyvben. Gary Chapman szerint a jól működő házasság alapja, hogy ismerjük párunk szeretetnyelvét és használjuk is a mindennapokban. Tarts velem egy rövid összefoglalóra a szeretetnyelvek párkapcsolatban történő alkalmazásáról!

Ha gondolod, írd meg egy hozzászólásban, hogy milyen gondolataid vannak a fenti témával kapcsolatosan!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Gary Chapman: Gyerekekre hangolva című könyv Tizenegyedik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?