Gyerekekre hangolva – Elismerő szavak

Haladunk tovább Gary Chapman és Ross Campbell: Gyerekekre hangolva című könyvvel. A korábbi írásaimat a könyvről itt olvashatjátok. Az öt szeretetnyelv közül a testi érintéssel már megismerkedtünk, most az elismerő szavak következik.

Második szeretetnyelv: Elismerő szavak

 

Az elismerő szavak fontossága

„A szavaknak hatalma van. A gyengéd, dicsérő, bátorító és útmutatást adó szavak mind azt fejezik ki: „Fontos vagy számomra.” … Nem nehéz kimondani őket, de hatásuk maradandó. Életre szóló erőforrást jelentenek a gyerekek számára.” /Gary Chapman/

Szülő és gyereke közötti párbeszédek mindennaposak. Nem minden szavunk szól a szeretetünkről, viszont azok a lehetőségek, amikor kedvesen szólhatunk, bátoríthatunk és dicsérhetünk, vissza nem térő alkalmak a gyermekünk biztonságérzetének és önértékelésének növeléséhez, emelik ki a szerzők.

A Gyerekekre hangolva című könyvből megtudhatjuk, hogy az elismerő szavaknak több fajtája van:

    • Gyengéd, becéző szavak
    • Dicsérő szavak
    • Bátorító szavak
    • Útmutató szavak

Mindegyiknek meg van a maga haszna és ereje. A könyvben részletesebben olvashattok róla.

kép: Pixabay

 

Elismerő szavak, mint elsődleges szeretetnyelv

„Sok gyermeket leginkább az elismerő szavak győznek meg szülei szeretetéről, ami természetesen nem merül ki a „szeretlek” szó ismételgetéséből.” /Gary Chapman/

A gyerekeknek, akiknek az elismerő szavak az elsődleges szeretetnyelvük, azoknak a helyesen alkalmazott gyengéd, dicsérő, bátorító és útmutató szavak üzenete jelenti a mindenséget. Ők akkor érzik magukat szeretve, ha ezeket hallják a számukra legfontosabb emberektől. Az évek alatt ezeket a dicséreteket elraktározzák, és önértékelésük ebből táplálkozik.

Sajnos a bántó szavak is évekig megmaradnak az emlékeikben. Ezek pont ellenkező módon hatnak. Megrendíthetik az gyermek önértékelését. Gary Chapman arra hív Bennünket, hogy figyeljünk oda a szavainkban rejlő üzenetre. Hiszen ezek a szavak mélyen megsebzik gyermekeinket.

„Helytelenül is beszélhetünk egy szeretetnyelvet, ami megsebzi és reményvesztetté teszi a gyermeket. … A folytonos bírálat minden gyermek számára káros, de még többet árt azoknak, akik elsődlegesen az elismerés szeretetnyelvén értenek.” /Gary Chapman/

kép: Pixabay

Tanulható folyamat

A szerzőpáros szerint nemcsak az a fontos, hogy indulatainkat kordában tartsuk, hanem hogy a megfelelő módon dicsérjünk.

Ezzel a témával több korábbi könyvnél foglalkoztunk már:

Ezekben a könyvekben mind-mind a helyes dicséret elméletével és gyakorlatával kapcsolatosan kaphatunk tanácsokat.

A Gyerekekre hangolva című könyvben olyan praktikákkal találkozhatunk, amik segítségével elsajátíthatjuk az elismerő szavak szeretetnyelvét. Érdemes átolvasni ezt a részt, amikor olyan gyermeket nevelünk, akinek ez az első számú szeretetigénye.

Ha pedig bántóan, negatívan vagy durván szóltunk, ne aggódjunk, nincs minden veszve. A bocsánatkérésünkkel javíthatunk a helyzeten. Szavainkat nem tudjuk visszavonni, de enyhíthetünk hatásaink.

„A pozitív kommunikáció létfontosságú a szülő-gyerek kapcsolatban, érdemes azon fáradozni, hogy elhagyjuk régi rossz szokásainkat, és újakat alakítsunk ki. A gyermekünkkel való örömteli és bizalmas kapcsolat bőségesen kárpótol majd erőfeszítéseinkért.” /Gary Chapman/

 

Ez a bejegyzés a kisgyerekekről szól, ha érdekelnek Téged az elismerő szavak szeretetnyelvének kamaszokra jellemző vonásai, akkor azt a linkre kattintva éred el.

 

A minőségi idő szeretetnyelvet mutatom be Nektek legközelebb! Tartsatok velem!

Ha gondolod, írd le egy hozzászólásban, hogy te mennyire tudsz odafigyelni a szavaidra!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Gary Chapman: Gyerekekre hangolva című könyv Harmadik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?