Gyerekekre hangolva – Elsődleges szeretetnyelv

Az eddigi bejegyzésekben megismerkedtünk a szeretetnyelvekkel: testi érintés, elismerő szavak, minőségi idő, ajándékozás, szívességek. Gary Chapman elmélete szerint mindenkinek meg van a maga elsődleges szeretetnyelve, ami számára a legfontosabb. A Gyerekekre hangolva című könyv jelen fejezetében arról van szó, hogy hogyan ismerjük fel, hogy az öt közül melyik a legdominánsabb szeretetnyelv gyermekünknél. A könyvről szóló korábbi bejegyzéseket itt éred el. 

Hogyan fedezzük fel gyermekünk elsődleges szeretetnyelvét?

 

Hosszan tartó folyamat

Az eddig olvasottak alapján talán már van elképzelésünk arról, hogy az öt közül melyik lehet gyermekünk elsődleges szeretetnyelve. Az is előfordulhat, hogy fogalmunk sincs. Hiszen mindegyik egy kicsit igaz rá.

Gary Chapman könyvében leírja nekünk, hogy gyermekünk elsődleges szeretetnyelvének a felismerése hosszú folyamat. Sőt a kisgyermekkor után változhat.

„Ahogy növekszik, tapasztalni fogjuk, hogy az egyik szeretetnyelvre sokkal érzékenyebben reagál, mint a többire, akár pozitív, akár negatív értelemben használjuk.” /Gary Chapman/

kép: www.szeretetnyelvek.hu

 

Ameddig nincs határozott elképzelésünk, a szerzőpáros arra biztat Bennünket, hogy mind az öt szeretetnyelvet gyakoroljuk és használjuk a mindennapokban. Hiszen attól még, hogy a gyermekünk az egyik szeretetforrásra fogékonyabb, a többire is szüksége van ahhoz, hogy a szeretet tankja tele legyen.

Többnyelvű szülők és többnyelvű gyermekek

A felnőttek között előfordulhat, hogy nem csak egyfajta szeretetnyelvre érzékenyek. A gyerekekre is jellemző ez a többnyelvűség. Ettől függetlenül azért mindenkinek meg van az az egy, ami a legdominánsabb. Viszont hiba lenne, csak erre az egyre koncentrálni.

A Gyerekekre hangolva című könyvből megtudhatjuk, hogy ha mind az öt nyelvet használjuk a szeretetünk kifejezésére, azzal arra tanítjuk őket, hogy ők is többféleképpen tudják majd kimutatni szeretetüket.

„Bár ez a fejezet gyermekünk elsődleges szeretetnyelvéről szól, nem győzzük hangsúlyozni, hogy nem hanyagolhatjuk el a többi négyet sem, mert minden gyereknek szüksége van arra, hogy mind az öt módon megtanuljon szeretetet adni és kapni.” /Gary Chapman/

Ez azért nagyon hasznos, mert az életben különböző elsődleges szeretetnyelvvel rendelkező emberrel lehet majd szeretetkapcsolata. Ha ismeri a különböző technikákat, akkor majd könnyebben sikerül szeretetét kimutatnia. Akár a későbbi házassága múlhat ezen a többlet tudáson.

kép: Pixabay

 

Elsődleges szeretetnyelv felismerése

Gary Chapman könyvében ötféle szempontot mutat be Nekünk, amire ha megpróbálunk odafigyelni, segíthetnek felismerni gyermekünk elsődleges szeretetnyelvét:

    • Figyeljük meg, hogy fejezi ki szeretetét irántunk!
    • Figyeljük meg, hogy fejezi ki mások iránti érzett szeretetét!
    • Figyeljük meg, mit kér leggyakrabban!
    • Figyeljük meg, mire panaszkodik leggyakrabban!
    • Adjunk gyermekünknek választási lehetőséget!

Mind az öt pontról bővebben olvashattok a Gyerekekre hangolva című könyv Hetedik fejezetében.

 

A szeretetnyelvek kapcsolata a fegyelmezéssel és a tanulással. Ez lesz a következő témánk. Tarts velem, hogy megosszam veled Gary Chapman és Ross Campbell gondolatait.

Ha gondold, írd meg hozzászólásban, hogy nálatok hogyan alakulnak a szeretetnyelvek a családban! Vannak olyanok, akiknek ugyanaz? Nehezedre esik-e egy a magadétól eltérő szeretetnyelvet használnod a mindennapokban?

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Gary Chapman: Gyerekekre hangolva című könyv Hetedik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?