Gyerekekre hangolva – Fegyelmezés és tanulás

Haladunk tovább Gary Chapman és Ross Campbell: Gyerekekre hangolva című könyvével. A korábbi írásaimat a könyvről itt olvashatjátok. A szerzők szerint a fegyelmezésre és tanulásra is hatással lehet a szeretetnyelvek ismerete. Hiszen mindegyik egy kényes kérdés a gyereknevelésben, és ha bensőséges a szülő-gyerek kapcsolat, akkor könnyebb lehet ezeken a kritikus szituációkon túllendülni.  

A szeretetnyelvek és a fegyelmezés

A szeretetnyelvek és a tanulás

 

Az eredményes fegyelmezés

A Gyerekekre hangolva című könyvből megtudhatjuk, hogy sok szülőben a fegyelmezés szó hallatán a büntetés jut eszébe. Pedig ezek nem szinonimák. A szerzők szerint a nevelésben többféle eszközt alkalmazunk azért, hogy formáljuk gyermekünket az érett felnőtté válás útján. A büntetés is az egyik ilyen eszköz. A fegyelmezés és a büntetés nem rokon értelmű szavak.

„Az eredményes fegyelmezés előfeltétel mindig az, hogy megtöltsük a gyermek érzelmi tankját.” /Gary Chapman/

kép: Pixabay

 

A szeretet tank leghatékonyabb feltöltési eszköze az elsődleges szeretetnyelv alkalmazása. Gary Chapman szerint így kapcsolódik össze a szeretetnyelvek elmélete a fegyelmezéssel.

A szerzők szerint a fegyelmezés a gyerek javát tartja szem előtt és szeretetből fakad. Ha gyermekünk érzi, hogy szeretjük, akkor jobban hallgat ránk és elfogadja az irányítást. A Gyerekekre hangolva című könyv tanítása szerint fegyelmezés közben mindenképpen biztosítsuk gyermekünket az elsődleges szeretetnyelvén a szeretetünkről.

„Némelyik szülő úgy gondolja, hogy a gyermeknek jó viselkedésével ki kell érdemelnie szülei szeretetét – ez azonban egyszerűen képtelenség!” /Gary Chapman/

A Nyolcadik fejezetben a gyermekünk viselkedésének befolyásolásának hatékony formáit mutatják be nekünk a szerzők. Ezenkívül kiemelik a bocsánatkérés és a megbocsátás fontosságát.

A szeretet és a tanulás

„A gyermekek első és legfontosabb tanítói a szülei.” /Gary Chapman/

A szerzőpáros szerint a legfontosabb tanítási eszközünk „a szeretetteljes fegyelmezés, ami ösztönzi a tanulást.” /Gary Chapman/

A gyermekünk tanulási képességének feltétele a biztonságos környezet és a szeretetteljes légkör. Ez segíti elő, hogy az erkölcsi és egyéb társadalmi norma legfontosabb tanítását átadjuk gyermekünknek.

„Csecsemőkortól kezdve egész iskolai pályafutásán át a szülő kezében van a gyermek tanulási képességének kulcsa. A tanulás összetett folyamat, melyet sok tényező befolyásol, de az egyik legalapvetőbb a szülő figyelmes közreműködése.” /Gary Chapman/

Talán nem gondoljuk, de egy szeretetteljes légkörben felnövő gyermeknek az iskolai tanulmányai is jobbak. A helyes önértékelés és elfogadás az érzelmi és tanulmányi fejlődés alapja. Ennek hiányában a gyermeknek kevesebb energiája marad az új információk befogadására, mert felemészti őt a szeretethiány.

kép: Pixabay

 

„Ha nem érzi szeretetünket és törődésünket, akkor szinte lehetetlen bármire is ösztönözni.” /Gary Chapman/

A tele lévő szeretet tank ösztönzi a tanulást és motivációt ad rá, hogy tisztelje a mi álláspontunkat. A szeretetnyelvek használatával tehát több területen lehet hatásos, mint gondolnánk. A Kilencedik fejezetben részletesebben olvashattok a szülők szerepvállalásáról a tanulási folyamatokban.

 

A könyv további részében a szeretet és harag kapcsolatáról írnak a szerzők. Ez a két fogalom szorosabb kapcsolatban van egymással, mint gondolnánk. Tarts velem legközelebb is!

Ha megfogott a fenti téma, kérlek írd meg egy hozzászólásban a gondolataidat!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Gary Chapman: Gyerekekre hangolva című könyv Nyolcadik és Kilencedik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?