Gyerekekre hangolva – Házasságban

Gary Chapman és Ross Campbell: Gyerekekre hangolva című könyv végére értünk. A korábbi írásaimat a könyvről itt olvashatjátok. A gyerekek szeretetnyelvével kapcsolatosan sok tanáccsal megismerkedtünk már. A könyv utolsó fejezete a házasságban megélt szeretetről szól, ahol a szeretetnyelvek használata lehet a jó kapcsolat alapja. 

Az öt szeretetnyelv a házasságban

 

A szülők érzelmi tankja

A gyerekekhez hasonlóan a szülőknek is van érzelmi tankjuk. A házasságban különböző működési zavarok lépnek fel, ha ezek a szeretet tankok üresek.

A tapasztalat szerint a házaspároknak ritkán egyezik meg a szeretetnyelvük. A felek által tanult, vagy alkalmazott minta pedig nem mindig alkalmas arra, hogy éreztessék a másikkal, hogy szeretik. Ezért Gary Chapman szerint nagyon fontos, hogy a szülők megtanulják egymás szeretetnyelvét beszélni és az adott formával rendszeresen kifejezni szeretetüket.

„Arra azonban mindig szükségünk van, hogy társunk betöltse szeretetvágyunkat, mégpedig azon a nyelven, melyet a legjobban értünk.” /Gary Chapman/

kép: Pixabay

Szeretetnyelvek

A Gyerekekre hangolva című könyv utolsó fejezetében röviden olvashatunk a felnőttek szeretetnyelveiről. Ezek csak rövid leírások. Bővebben az Egymásra hangolva című könyvben olvashatunk a párkapcsolatban megélt szeretetnyelvekről. Illetve a www.szeretetnyelvek.hu oldalon találkozhatunk egy-egy rövid összefoglalóval.

Természetesen máshogyan kell kifejeznünk a szeretetünket a gyermekünknek, mint a házastársunknak, de az öt szeretetnyelv ugyanaz, mint a gyerekeknél:

    • Elismerő szavak
    • Minőségi idő
    • Ajándékozás
    • Szolgálatkészség
    • Testi érintés

Azért került bele ez a rész a gyerekekről szóló könyvbe, mert a szülők párkapcsolatának a légköre nagyban meghatározza a gyermek érzelmi helyzetét. A szülők sokat tehetnek azért, hogy biztonságos és szeretetteljes környezetben neveljék gyermekeiket, emelik ki a szerzők.

„Ha szeretettankunk tele van, jobban meg tudjuk tölteni a gyermekeinkét is, és egész családi életünk megújul.” /Gary Chapman/

kép: Pixabay

 

Ezzel befejeztük Gary Chapman és Ross Campbell: Gyerekekre hangolva könyvet. A következőkben Gary Chapman: 12 dolog, amit jó lett volna tudni mielőtt szülők lettünk című könyvével megyünk tovább. Tarts velem továbbra is!

A hozzászólásokban szívesen fogadom a véleményedet az öt szeretetnyelvről!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Gary Chapman: Gyerekekre hangolva című könyv Tizenkettedik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?