Gyerekekre hangolva – Minőségi idő

Szeretném figyelmetekbe ajánlani Gary Chapman és Ross Campbell: Gyerekekre hangolva című könyvét. A szeretetnyelvek fogalma sok ember számára hozott változást a kapcsolataikban. A testi érintés és az elismerő szavak után a minőségi idő szeretetnyelvéről lesz szó. Itt olvashatod a könyvről szóló korábbi írásokat.

Harmadik szeretetnyelv: Minőségi idő

A minőségi idő fontossága

„A minőségi idő azt jelenti, hogy osztatlan figyelmet szentelünk valakinek.” /Gary Chapman/

Manapság gyakran előfordul, hogy mindkét szülő dolgozik. Sajnos ez a gyerekekre fordítható időt csökkenti. Pedig a gyerekeinkkel töltött minőségi idővel tudjuk megadni nekik azt a figyelmet, amire a szükségük van, emelik ki a szerzők.

„A minőségi idő lényege nem a tevékenység, hanem az együttlét.” /Gary Chapman/

kép: Pixabay

 

A Gyerekre hangolva című könyvben elolvashatjuk, hogy az osztatlan figyelemre minden gyermeknek szüksége van, nemcsak azoknak, akiknek a minőségi idő az elsődleges szeretetnyelve.

Gary Chapman elismeri, hogy ahhoz, hogy ezekre az alkalmakra legyen idő, sajnos gyakran le kell mondanunk valami másról. Viszont, ha jelenlétünkkel ajándékozzuk meg gyermekünket, akkor arról biztosítjuk őt, hogy szeretjük. Erre minden gyermeknek szüksége van. Hosszútávon pedig ez egy jól megtérülő „befektetés” lehet.

Minőségi idő, mint elsődleges szeretetnyelv

„A gyermek úgy érzi, hogy ő a legfontosabb anyja vagy apja számára, aki igazán szereti, hiszen kitünteti kizárólagos figyelmével.” /Gary Chapman/

A szerzőpáros leírja nekünk, hogy nem kell különleges alkalmakra gondolnunk. Bárhol és bármikor akadhat lehetőség arra, hogy minőségi időt töltsünk gyermekünkkel. Amelyik családban több gyerek van, ezeknek az együttléteknek a megszervezése még nehezebb, de a szerzők szerint megvalósítható.

Gary Chapman kiemeli, hogy a gyerekek, akiknek a minőségi idő az elsődleges szeretetnyelvük, és ezt nem kapják meg, azok mindent elkövetnek azért, hogy szüleik rájuk figyeljenek és velük foglalkozzanak. Ha ehhez a rosszalkodás, vagy rossz tanuláson keresztül vezet az út, akkor ezekhez az eszközökhöz folyamodnak. A szerzők arra biztatnak Bennünket, hogy ha hagyjuk, hogy a dolog idáig fajuljon.

„A gyerekek helytelen magatartásának hátterében gyakran az a vágy áll, hogy több időt tölthessenek szüleik közelében. Még ha haragszanak is rájuk, az is jobb, mint ha teljesen figyelmen kívül hagyják őket.” /Gary Chapman/

Tanulható folyamat

A Gyerekekre hangolva című könyvben olyan tanácsokkal találkozhatunk, amiket érdemes megfontolni és kipróbálni a mindennapokban, hogy jobban tudjuk gyermekünk minőségi időre irányuló szeretetigényét kielégíteni.

kép: Pixabay

 

Egy előre leszervezett program, vagy egy anya-lánya vagy apa-fia nap jó alkalom lehet arra, hogy egymást egy kicsit jobban megismerjék a családtagok, és ilyenkor esély nyílhat bensőséges beszélgetésekre is. Ezek mind-mind olyan lehetőségek, amiket kár lenne kihagyni. Hiszen a munka megvár, de a gyermekeink olyan hamar felnőnek.

„A minőségi idő nemcsak azt szolgálja, hogy gyermekünkkel részt vegyünk bizonyos tevékenységekben, hanem azt is, hogy minél jobban megismerjük őket.” /Gary Chapman/

 

Ez a bejegyzés a kisgyerekekről szól, ha érdekelnek Téged a minőségi idő szeretetnyelvének kamaszokra jellemző vonásai, akkor azt a linkre kattintva éred el.

 

A következőkben az ajándékozásról írok Nektek részletesebben! Tartsatok velem!

Szívesen fogadom a hozzászólások között, hogy ha leírod, hogy nektek milyen módszerek váltak be ahhoz, hogy gyermeketekkel rendszeresen tudjatok minőségi időt eltölteni!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Gary Chapman: Gyerekekre hangolva című könyv Negyedik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?