Gyerekekre hangolva – Szívességek

Gary Chapman szeretetnyelv elmélete világszerte ismert. Rengeteg embernek segített már jobban megismerni saját magát és szeretteit. A követőiben felmerült az igény, hogy kifejezetten szülőknek is készüljön könyv, arról, hogy a gyerekek esetében hogyan működnek az egyes szeretetnyelvek. Erről szól Gary Chapman és Ross Campbell: Gyerekekre hangolva című könyve. Eddig írtam már Nektek a testi érintésről, az elismerő szavakról, a minőségi időről és az ajándékozásról. Most az utolsó szeretetnyelv következik: a szívességek. A könyvről szóló korábbi írásokat itt tudod elolvasni.

Ötödik szeretetnyelv: Szívességek

A szívességek fontossága

„Minden szülőnek tudnia kell, hogy a szülői hivatás szolgálat. Akkor lépünk szolgálatba, mikor kiderül, hogy gyermeket várunk, s szolgálati időnk legalább tizennyolc évre szól, de azon túl is még sokáig állandó készenlétben kell lennünk.” /Gary Chapman/

A szülők napi szinten ellátják gyermeküket. Ez a gondozás nem csak fizikai szinten, hanem érzelmi szinten is igénybe veszi őket. Talán sokszor elfeledkezünk róla, miközben hosszú évek óta végezzük a gyereknevelést, hogy ez nem csupán kötelességünk, hanem a családunkról való gondoskodás szeretetünk kifejezése. Gary Chapman arra hívja a szülőket, hogy tudatosítsák magukban, hogy a szolgálat nem rabszolgamunka; törekedjünk rá, hogy szerető szolgálat motiváljon bennünket a mindennapokban. Természetesen ez nem könnyű feladat, ezért néha érdemes megállni és átgondolni, hogy szolgáló cselekedeteink valóban szeretetet fejeznek-e ki.

kép: Pixabay

 

„A szolgálatkész nevelés végső célja, hogy gyermekünk olyan érett felnőtté váljon, aki szívességein keresztül is képes szeretetet ajándékozni.” /Gary Chapman/

A Gyerekekre hangolva című könyvből megtudhatjuk, hogy a szülők szolgálatkészsége mintaértékű. A gyerekek elsősorban szüleiktől tanulják meg a felelősségvállalást, és azt hogy milyen értéke van a mások szolgálatának. Ne felejtsük el, hogy cselekedeteinkből sokszor többet tanulnak a gyermekeink, mint a szavainkból. Talán nem mindig példaértékűen viselkedünk, de ha törekeszünk rá, akkor ezzel megtanítjuk gyermekünknek az áldozatos szeretet.

Szívességek, mint elsődleges szeretetnyelv

„Sokak számára a szolgálatkészség cselekedetei jelentik a szeretetet.” /Gary Chapman/

A szívből fakadó szívességek minden gyerekre nagy hatással vannak, de akiknek ez az elsődleges szeretetnyelvük, számukra ez a legmeggyőzőbb szeretetforrás. A szívességek által érzik legjobban szüleik szeretetét.

kép: Pixabay

 

Gary Chapman kiemeli nekünk, hogy az ajándékozáshoz hasonlóan itt sem arról van szó, hogy minden kérésére ugranunk kellene gyermekünknek. Nem önállótlan és önző gyerekeket szeretnénk nevelni. Bölcsességre van szükség ahhoz, hogy belássuk, hogy mikor van a szívességkérés mögött valóban szeretetvágy.

A szerzőpáros óva inti a szülőket attól, hogy a szívességekkel manipulálni próbálják gyermeküket. Nem szabadna ezeket feltételekhez kötni. A gyerekek nagyon érzékenyek, és megérzi azt is, amikor csak kényszerből vagy rossz szájízzel teszünk meg nekik valamit.

„A szolgálatnak a másoknak való segítségnyújtás vágyából kell fakadnia.” /Gary Chapman/

A Gyerekekre hangolva című könyvben elolvashatunk pár tanácsot, amit érdemes megfogadnunk akkor, ha a gyermekünk elsődleges szeretetnyelve a szívességek. Ha a szolgálataink a magunk önzetlen és szeretetteljes viselkedésünkből fakadnak, akkor a gyermekünk szeretettankját hatékonyan feltölthetjük.

„Ezek a gyermekek szüleik szolgálatkészségét a szeretet jeleként fogják fel. Szüleiknek pedig tudniuk kell, hogy gyermekükért – és másokért – vállalt szolgálat egyben szeretetük kifejezése.” /Gary Chapman/

 

Ez a bejegyzés a kisgyerekekről szól, ha érdekelnek Téged a szívességek szeretetnyelvének kamaszokra jellemző vonásai, akkor azt a linkre kattintva éred el.

 

A következőkben arról lesz szó, hogy hogyan ismerhetjük fel gyermekünk elsődleges szeretetnyelvét. Tarts velem és megmutatom Neked a felismerés 5 módszerét!

Ha gondolod, írj egy hozzászólást, hogy mi a véleményed a fenti témáról!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Gary Chapman: Gyerekekre hangolva című könyv Hatodik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?