Gyerekekre hangolva – Testi érintés

Gary Chapman és Ross Campbell: Gyerekekre hangolva című könyve New York Times Bestseller, hirdeti a borító. Az öt szeretetnyelv elméletről mondhatjuk, hogy világszerte ismert. Erről a korábbi írásomban olvashattok. Most a gyerek szeretetnyelveivel foglalkozunk. Az öt közül a testi érintés lesz az első témánk, mivel a könyvben is ezzel kezdenek a szerzők.

Első szeretetnyelv: Testi érintés

 

A testi érintés fontossága

A szülő-gyerek kapcsolatnak már az első pillanattól kezdve fontos része a testi érintés. Vannak olyan családok, ahol a fizikai kontaktus magától érthető és vannak olyanok, ahol ezt a fajta szeretet kifejezést elhanyagolják. Pedig a gyerekeknek nagy szükségük van rá. Nem csak azoknak, akiknek ez az elsődleges szeretetnyelve.

„A babusgatás a szeretet egyik legerőteljesebb kifejező eszköze.” /Gary Chapman/

A szerzők szerint nem kell nagy dolgokra gondolnunk. Nem kell különleges alkalom arra, hogy megérintsük gyermekünket. Minden ölelés, puszi, simogatás, hátvakarás idetartozik.

„Az utóbbi időben számos tanulmány jutott ugyanarra a következtetésre: érzelmileg egészségesebbek azok a gyerekek, akiket sokan tartanak ölben, gyakran ölelgetnek és puszilgatnak, mint azok, akiket elhanyagolnak.” /Gary Chapman/

kép: Pixabay

 

Testi érintés, mint elsődleges szeretetnyelv

A Gyerekre hangolva című könyvből megtudhatjuk, hogy a gyerekeknek, akiknek a fizikai kontaktus az elsődleges szeretetnyelvük, azoknak ezzel a módszerrel lehet a szeretet tankját a leghatékonyabban feltölteni. Gary Chapman szerint számukra ez a forma a legmélyebb szeretetigény.

„Neki egy gyöngéd ölelés többet árul el, mint a „szeretlek” szó, egy ajándék, a bicikli megjavítása vagy a közös időtöltés. Természetesen mind az öt módon fontos tudtára adni szeretetünket, de számára az érintés a legmeggyőzőbb.” /Gary Chapman/

Fontos tudni viszont, hogy a haragos és ellenséges indulatok testi kifejezése, például egy pofon hasonló módon erős hatással van rájuk. Érdemes ezt szem előtt tartanunk, hívják fel rá a figyelmet a szerzők.

A Gyerekekre hangolva című könyvben a különböző életkorú (csecsemő, kisgyerek, kisiskolás, serdülő, kamasz) gyerekekkel kapcsolatos tanácsokat olvashatunk. Megtudhatjuk, hogy abban az életszakaszban milyen módon lehet a testi érintés szeretetnyelvét beszélni.

Tanulható folyamat

Gary Chapman szerint a szülőknek, akiknek a gyerekére a testi érintés a legjellemzőbb szeretetforrás, azoknak meg kellene tanulniuk ezt a formát alkalmazni a mindennapokban.

Vannak olyan szülők, akiknek hasonlóan a testi érintés az elsődleges szeretetnyelve. Nekik természetes módon következik a viselkedésükből babusgatás.

Vannak olyan szülők, akiknek nem a testi érintés az elsődleges szeretetnyelve, de könnyen megy nekik, mivel olyan családban nőttek fel, ahol ezek a megnyilvánulások gyakoriak voltak.

És vannak olyan szülők, akikben valamiféle idegenkedés van a fizikai kontaktussal kapcsolatosan. Gary Chapman szerint semmi sincsen veszve, könyvében kitér azokra a praktikákra, amiket szülőként elsajátítva megtanulhatjuk alkalmazni a mindennapokban a testi érintést. A motiváció nem más, mint gyermekük szeretet igényének kielégítése. Ami minden belefektetett energiát megér.

kép: Pixabay

 

A többi négyről se feledkezzünk meg

„Lehet, hogy nem a testi érintés a legfontosabb számára, erre mégis minden gyermeknek szüksége van.” /Gary Chapman/

Fontos, hogy az idézetben lévő elvet megértsük, de a rendszer visszafelé is igaz. Ha a testi érintés szeretetnyelvét használjuk gyermekünknél, ne feledkezzünk meg arról a fontos tényről, hogy a gyermekünk egészséges fejlődéséhez mind az öt szeretetnyelvre szüksége van. A következő bejegyzésekben ezekkel fogunk foglalkozni: elismerő szavak, minőségi idő, ajándékozás és a szívességek.

 

Ez a bejegyzés a kisgyerekekről szól, ha érdekelnek Téged a testi érintés szeretetnyelvének kamaszokra jellemző vonásai, akkor azt a linkre kattintva éred el.

 

A következő részben az elismerő szavakról írok majd Nektek! Tartsatok velem a második szeretetnyelv bemutatásakor is!

Ha van kedved, írd meg hozzászólásban, hogy neked milyen viszonyod van a testi érintés nevű szeretetnyelvvel! Könnyen megy? Nehézségekbe ütközöl? Ha neked ez az elsődleges szeretetnyelved, akkor mennyire érzed, hogy mások jól szeretnek téged?

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Gary Chapman: Gyerekekre hangolva című könyv Második fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?